IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е официално – край с бензина и дизела в ЕС след 2035 година

Забраната ще засегне хибридните автомобили, а също така тези на метан и на пропан-бутан

Европейската комисия официално обяви предложението за забрана на продажбата на всички автомобили с двигател с вътрешно горене след 2035 година. Както се очакваше, това ще засегне и превозните средства с хибридно задвижване.


вредни емисии


Предложението е част от плана Готов за 55“, който представлява пакет от мерки за климатични реформи, предвиждащ намаляване на вредните емисии СО2 с 55% в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г. Целта е Европа да достигне пълен въглероден неутралитет през 2050 година.

Това означава, че всички нови автомобил, регистрирани след 2035 година, трябва да бъдат с нулеви вредни емисии. Забраната засяга не само бензиновите, дизелови и хибридните задвижващи агрегати, но и двигатели, работещи на пропан-бутан и метан. Така на пазара на нови автомобили ще останат само електрическите и водородни превозни средства.

За да се улесни прехода, от държавите-членки на ЕС ще се изисква „да инсталират пунктове за презареждане и зареждане на редовни интервали на основните магистрали - на всеки 60 километра за електрическо презареждане и на всеки 150 километра за зареждане с водород".

По-рано днес стана ясно, че Франция ще подкрепи намаляването на вредните емисии с 55%, но ще настоява хибридните автомобили да останат на пазара за по-продължителен период. Президентът на страната Еманюел Макрон имаше среща с представители на водещите производители на автомобили и оборудване във Франция, чието основно притеснение е, че пълната електрификация ще намали работните места.

На свой ред министърът на транспорта на Германия - Андреас Шойер, също беше категоричен, че е нужна промяна. Той обаче предупреди, че новите екологични стандарти на автомобилите трябва да бъдат технически осъществими. И също призова за по-снизходително отношение към plug-in (зареждащи се) хибридите и по-голям акцент върху водорода за тежките камиони.

0 от 500
  • #42
    9 rate up comment 0 rate down comment
    куку-руку ( преди 2 години )
    До N14!И аз съм съгласен!!! НО В ТОВААА ЧИСЛООО ДА ЗАБРАНЯТ И ТЕЦ-ОВЕТЕ НА 101%!!!!!!!....че в тва умряло гълъбово и околностите... СЕ МРЕ!!!... заради тия ток!
  • #41
    21 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А тези батерии който са в автомобили,след изтичане на срока на годност кой ще ги рециклира и не са ли по вредни от колко от дизела и бензина
  • #40
    22 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ще напуснемЕС и щеси караме с ДВГ,защото електромобилите ще замърсяват повече с по опасни химикали,Тяговите батерии са замърсители
  • #39
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Любопитен факт е, че корабите са един от най-сериозните замърсители, в пъти повече от автомобилите. Иначе съм за. Да се мисли за по-чисто бъдеще за децата ни, а производителите да бъдат пресирани да развиват технологиите си, не само да смятат на ексел. Реално, автомобилите до скоро, не бяха мръднали много технологично от своите праотци.
  • #38
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Наблюдател ( преди 2 години )
    Корабите ще станат платноходи
  • #37
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Колите с двг ще продължат да се карат, просто няма да се продават. Но без подобно решение няма как да накарат компаниите да почнат да инвестират в нови технологии. Иначе ще продължават да си продават същите тровещи бракми.
  • #36
    6 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Половината производители няма да чакат 2035г. и още 2030г. в Европа ще спрат да ги продават!
  • #35
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Офффф ( преди 2 години )
    Ми това вече го има бе! Всички тези машини ги има на ток, какво не ти е ясно!
  • #34
    17 rate up comment 8 rate down comment
    офффтопик ( преди 2 години )
    Не прочетох нищо как камиони, тежка строителна техника, автобуси и кораби ще минат на ток.
  • #33
    22 rate up comment 8 rate down comment
    Никола ( преди 2 години )
    Дааа,,,,1 милиар народ когато остане по Земята ще е ОК.никой не мисли за това нали....Сега ще ни изтрепят със Задължителната Ваксина когато я вкарат в сила.Дано българските управници Не го приложат над народа,че да се запазим.с тези ваксини децата ни няма да имат деца...