IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche преминава към екологично произведена стомана

Суровините, произведени без използването на изкопаеми горива, ще намалят вредните емисии по веригата за доставки

Спортните автомобили Porsche в бъдеще ще използват "зелена" стомана. Шведската компания H2 Green Steel, чиято технология за топене може да намали емисиите на въглероден диоксид с 95 процента, ще доставя суровините. Тази стомана вече се използва от Volvo Cars, Volvo Construction Equipment и Mercedes-Benz, а през 2021 г. корейската Kia също започна да говори за нея.


H2 Green Steel


От 2026 г. Porsche ще започне да използва в своите автомобили така наречената зелена стомана, тоест претопена без използване на изкопаеми горива. Това е необходимо за намаляване на вредните емисии от веригите за доставки. Приносът на производството на стомана към емисиите на въглероден диоксид все още е висок, въпреки че компанията намалява потреблението си и преминава към алуминий от няколко години. Все още обаче не е възможно да се направи напълно без стомана, така че Porsche ще привлече подкрепата на шведския стартъп H2 Green Steel.

Фирмата казва, че нейната технология за топене, използваща водород и електричество от възобновяеми източници, намалява въглеродните емисии с 95 процента. Производството на зелена стомана ще започне в края на 2025 г. в Буден (Швеция), а до 2030 г. H2 Green Steel планира да достигне годишен обем от пет милиона тона. Германците ще получат само малка част - максимум 35 хиляди тона, въпреки факта, че през 2022 г. Porsche използва 220 хиляди тона стомана за производството на автомобили.

0 от 500
  • #37
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Гостенино, аз за разлика от тебе си признах че съм сгрешил термините и при превода от английски съм решил, че spring effect се превежда еластичност, вместо буквалния превод пружинен ефект какъвто притежава стоманата на пикапа. Въпреки че става въпрос за заяждане за думичка която по никакъв начин не променя в смисъла на твърденията ми, си признах грешката. Ти можеш ли да направиш същото, защото очевидно в момента грешиш и всяка стомана се произвежда чрез претопяване? А дано, ама......
  • #36
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Гостенино, след като знаеш ( преди малко научи) , че стомана не може директно да се произведе от Желязна руда, ще ми обясниш ли по какъв начин може да се произведе стомана без претопяване? Защо обиди някой на мисирка при положение че това определение се отнася в по-голяма степен за тебе?
  • #35
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    Мити4ен,то и коляновия вал беше от еластична стомана.Киберкашона се прави от ултра твърда и мега еластична стомана, нищо че двете характеристики са несъвместими.
  • #34
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 34 ( преди 6 месеца )
    Ти ми намери къде у кристалната структура на стоманатанима въглеродни атоми
  • #33
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    До 33.Стоманата е желязо въглеродна сплав по определение.
  • #32
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    В стоманата попринцип няма въглерод не знам отде сте се извъдили таквиз че коментирате тука.По добре коментирайте средният млеконадой в казънлъшко
  • #31
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    Мити4ен,като не знаеш нещо питай,не е срамно.Стоманата се получава от преработката на ***.От желязо с добавен кокс се получава ***.Изложи се за последен път.
  • #30
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Един машинен инженер учил Технология на металите ще ти отговори без да се замисли."знам че мисленето е много трудно е мъка процес и все пак те моля да се потрудиш малко да използваш мозъка си и да отговориш кой В случая е мисирката? За да си спестиш малко мислене да не се претовариш с погледни в огледалото за отговора!
  • #29
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    При метода EAF, от друга страна, рециклираните стоманени отпадъци се подхранват чрез използване на електрически дъги с висока мощност (температури до 1650 C), за да се стопи метала и да се превърне в висококачествена стомана.
  • #28
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    2.Първично производство на стомана: Основните начини за производство на стомана се различават в зависимост от използваните методите - BOS и EAF. При метода BOS към разтопеното желязо в конвертор се добавя рециклиран скрап. При високи температури се пропуска кислород през метала, което намалява съдържанието на въглерод между 0 и 1,5%.