IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche преминава към екологично произведена стомана

Суровините, произведени без използването на изкопаеми горива, ще намалят вредните емисии по веригата за доставки

Спортните автомобили Porsche в бъдеще ще използват "зелена" стомана. Шведската компания H2 Green Steel, чиято технология за топене може да намали емисиите на въглероден диоксид с 95 процента, ще доставя суровините. Тази стомана вече се използва от Volvo Cars, Volvo Construction Equipment и Mercedes-Benz, а през 2021 г. корейската Kia също започна да говори за нея.


H2 Green Steel


От 2026 г. Porsche ще започне да използва в своите автомобили така наречената зелена стомана, тоест претопена без използване на изкопаеми горива. Това е необходимо за намаляване на вредните емисии от веригите за доставки. Приносът на производството на стомана към емисиите на въглероден диоксид все още е висок, въпреки че компанията намалява потреблението си и преминава към алуминий от няколко години. Все още обаче не е възможно да се направи напълно без стомана, така че Porsche ще привлече подкрепата на шведския стартъп H2 Green Steel.

Фирмата казва, че нейната технология за топене, използваща водород и електричество от възобновяеми източници, намалява въглеродните емисии с 95 процента. Производството на зелена стомана ще започне в края на 2025 г. в Буден (Швеция), а до 2030 г. H2 Green Steel планира да достигне годишен обем от пет милиона тона. Германците ще получат само малка част - максимум 35 хиляди тона, въпреки факта, че през 2022 г. Porsche използва 220 хиляди тона стомана за производството на автомобили.

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Този път редактора е надминал себе си. Като прочетох какво "съм написал" защо реши често мама може да се топи да се чете "защо реши че стомана може да се топи"
  • #6
    2 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Гостенино, писали сме заедно. Както виждаш Ето още една употреба на водорода различна водородни автомобили, от синтетично гориво или горене на водород в ДВГ. Трите най-безсмислени употреби на водорода. Както ти казах дори да го смесват с природния газ и да го съхраняват в Чирен е много по-смислено от онези трите в които се губи огромна част от енергията. При топене на стомана 100% от енергията на водорода се превръща в топлина.
  • #5
    2 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    А защо реши често мама може да се топи само с въглища, а не с водород например? Или в електродъгови пещи?
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    Мити4ен,ето ти още една употреба на зеления водород,произведен от фотоволтаици и перки.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Турбо ( преди 6 месеца )
    Стомана претопена с електроенергия от перки и фотоволтаици,смешници.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Турбо ( преди 6 месеца )
    Стоманата е желязо въглеродна сплав.Без въглища няма производство на стомана.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Класически грийнуошинг. Топенето било екологично, а за добива и рафинирането мълчим.. "Приносът на производството на стомана към емисиите на въглероден диоксид все още е висок, въпреки че компанията намалява потреблението си и преминава към алуминий от няколко години." Алуминият има 7 пъти по-висок въглероден отпечатък от стоманата. Пеминаването към алуминий означава единствено по-високи емисии!!