IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche преминава към екологично произведена стомана

Суровините, произведени без използването на изкопаеми горива, ще намалят вредните емисии по веригата за доставки

Спортните автомобили Porsche в бъдеще ще използват "зелена" стомана. Шведската компания H2 Green Steel, чиято технология за топене може да намали емисиите на въглероден диоксид с 95 процента, ще доставя суровините. Тази стомана вече се използва от Volvo Cars, Volvo Construction Equipment и Mercedes-Benz, а през 2021 г. корейската Kia също започна да говори за нея.


H2 Green Steel


От 2026 г. Porsche ще започне да използва в своите автомобили така наречената зелена стомана, тоест претопена без използване на изкопаеми горива. Това е необходимо за намаляване на вредните емисии от веригите за доставки. Приносът на производството на стомана към емисиите на въглероден диоксид все още е висок, въпреки че компанията намалява потреблението си и преминава към алуминий от няколко години. Все още обаче не е възможно да се направи напълно без стомана, така че Porsche ще привлече подкрепата на шведския стартъп H2 Green Steel.

Фирмата казва, че нейната технология за топене, използваща водород и електричество от възобновяеми източници, намалява въглеродните емисии с 95 процента. Производството на зелена стомана ще започне в края на 2025 г. в Буден (Швеция), а до 2030 г. H2 Green Steel планира да достигне годишен обем от пет милиона тона. Германците ще получат само малка част - максимум 35 хиляди тона, въпреки факта, че през 2022 г. Porsche използва 220 хиляди тона стомана за производството на автомобили.

0 от 500
  • #57
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    Това е то бустера.Всезнаещ, всеможещ и винаги прав,дори когато греши.
  • #56
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До Митачката ( преди 6 месеца )
    Ти знаеш ли изобщо как се съхранява водород.Кауза пердута с две думи.Водорода е атомът с най малък диаметър и дифундрира през всякакви стени на съдове с които е разположен.Дори под високо налягане с цел увеличаване на енергийнатанплътност в единица обем както в бутилките при водородни коли като Приуса пак дифундрира с времето.Сиреч водородните коли а и самият водород никога няма да бъдат транспорт/енергия на бъдещето
  • #55
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Относно мощността вече ставате смешни. Досега откъде се взимаше ток за тези пещи? Към момента цитирам "ВяЕЦ 5,67%250.71MWФЕЦ 26,81%1186.61MW дали ще стигнат за директно топене в електро дъгови пещи а с излишъка да се произвежда водород? И това е производството в Не много слънчев есенен ден. Много по-логично е този водород да се произвежда директно на мястото на потреблението и по-голямата част от него да се произвежда в момента на използването за да не се налага съхранение.
  • #54
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Грешката си е твоя,тесльо.Ти твърдеше,че стоманата се произвежда от ЖЕЛЯЗО С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЪГЛЕРОД.Поне днес научи нещо ново и се изложи за пореден път без да си признаеш."Как се нарича желязото с високо съдържание на въглерод? Кога грешиш? Сега или тогава ""Без въглерод желязото няма да стане на чу гун и СЛЕД ТОВА на стомана."Значи твърдиш че е грешка да нарека чу гун желязото с високо съдържание на въглерод, от което после се прави стоманата? Как тогава се нарича това "же ...
  • #53
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 49 ( преди 6 месеца )
    Силяк процентното съдържание зависи от рудата къде копаеш попринцип 0.4% е съдържанието на въглерод а твоите 2.14 процента не е баш стомана дори в смисъл тотален баклюк
  • #52
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 6 месеца )
    Виж първо колко е мощността на една електропещ Тесльо,тогава ми говори за захранване на фотоволтаици и перки.Една електропещ работи денонощно,къде електроенергия през нощта от фотоволтаици.Тук ти говорят за производство на зелен водород от фотоволтаици и перки и използването му за топене на стомана.
  • #51
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 6 месеца )
    Грешката си е твоя,тесльо.Ти твърдеше,че стоманата се произвежда от желязо с високо съдържание на въглерод.Поне днес научи нещо ново и се изложи за пореден път без да си признаеш.
  • #50
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Гост ( преди 1 час )Стомана се произвежда от желязна руда с високо съдържание на въглерод?Ти измисли нова металургия,бе гений."А той дали ще си признае грешката?Риторични въпроси разбира се. Всички са 100% сигурни за отговорите.
  • #49
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Турбо ( преди 14 часа )Стомана претопена с електроенергия от перки и фотоволтаици,смешници."А ти ще си признаеш ли грешката?
  • #48
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Цитирам "така наречената зелена стомана, тоест претопена БЕЗ използване на ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА. " Имаш ли нещо да кажеш по въпроса?