IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-четените статии на 2020 - II част

От най-екзотичните Лади, през митовете за газовите уредби, до двигателите, които изкарват по 500 000 км

2020 едва ли ще остане в спомените ни като особено добра година. Но поне в едно отношение ние в Automedia.bg не можем да се оплачем от нея: през изминалите 12 месеца водещата автомобилна медия в България подобри по няколко пъти всичките си досегашни рекорди за посещаемост. Вече знаем със сигурност, че през декември ще го направи още веднъж, като през този месец за пръв път в историята уникалните посетители на сайта ни ще надхвърлят 1 милион души (данни на Google Analytics). Нека видим и какво в най-голяма степен предизвика интереса ви през тази година. След като ви представихме първата част на най-четените статии тази година (от 20-о до 11-о място), сега идва ред и на първата десетка.
   
   
най-четените статии през 2020 - II част
  
   
10. Автомобилите, от които СССР нямаше защо да се срамува
Прочитания до момента: 192 557
Свикнали сме да се отнасяме с насмешка към съветското автомобилостроене: неговите продукти често бяха недодялани имитации на западни образци, произвеждани след това толкова дълго, че изразът "морално остарели" е твърде слаб в случая. Но в същото време има и немалко машини, които предизвикват уважение заради героичните опити на инженерите да приспособят чужди технологии за суровите съветски условия, или да скалъпят нещо работещо от твърде ограничените ресурси, с които разполагат. Ето десет примера за такива машини, чиито създатели няма от какво да се срамуват.
Статията
  
  
най-четените статии през 2020 - II част
  
   
9. Машините, които собствениците им не сменят по 15 години
Прочитания до момента: 220 101
Пазар като българския, където девет десети от продажбите се падат на колите втора ръка (а също и трета, четвърта и пета), е разбираемо всякаква информация за надеждността на употребяваните коли да се радва на голям интерес. В случая говорим за класация на iSeeCars на базата на 350 000 сделки, която показва кои автомобили най-дълго остават в ръцете на собствениците си. В Топ 15 попадат... 15 японски автомобила.
Статията
    
    
най-четените статии през 2020 - II част
  
  
8. Автомобили за под 10 000 лeва, които си заслужават
Прочитания до момента: 228 983
Търсите си кола, но бюджетът ви е ограничен? Експертите на Autocar съставиха този списък от коли на старо в различни класове, които струват по-малко от еквивалента на 10 000 лева. Всички тези модели са се доказали през времето и, макар да не са първа младост, имат какво още да дадат.
Статията
   
    
най-четените статии през 2020 - II част
   
   
7. 10 коли на старо, от които е добре да се стои надалеч!
Прочитания до момента: 235 464     
Ако се готвите да купите автомобил на старо и имате някакви колебания или съмнения, хвърлете едно око на този списък. Създаден от експерти по надеждността, той съдържа 10 модела, които не се препоръчват - не защото са лоши коли сами по себе си, а защото са ненадеждни, с твърде сложно устройство или пък с много висока загуба на стойност, което ще ви усложни живота при бъдеща предпродажба.
Статията
  
   
най-четените статии през 2020 - II част
  
   
6. Дванайсет признака, че сте на път да купите трошка
Прочитания до момента: 236 746     
Покупката на употребяван автомобил си има и плюсове, и минуси. Плюсовете са ясни: спестявате пари, и то все повече, защото цените на новите автомобили растат с доста по-бързо темпо от инфлацията напоследък. Минусите се изразяват най-вече в неизвестностите около техническото състояние на машината. Продавачът, разбира се, е последният човек, който да ви помогне да намалите тези неизвестности. Неговата цел е да продаде автомобила на максимално висока цена - което в повечето случаи е в противоречие с вашата цел, която е да научите максимално много за колата, преди да я купите. Затова трябва да разчитате най-вече на собствените си очи и мозък. Ето някои сигурни признаци, че нещата не са толкова добре, колкото продавачът ги представя.
Статията
      
      
най-четените статии през 2020 - II част
  
    
5. SUV модели на възраст, които почти не се чупят
Прочитания до момента: 239 968
Модата на кросоувърите окончателно завладя пазара - включително и този втора ръка. Но онова, което потенциалните купувачи трябва да знаят, е, че SUV моделите са като цяло по-сложни и по-скъпи за поддръжка от обикновените седани и хечбеци. Като се започне от гумите и се свърши с компонентите на скъпото 4х4 задвижване. Все пак има и кросоувъри на 10-15 години, които дават малко по-добри шансове на собствениците си. Ето пет от тях - но не забравяйте, че надеждността на един автомобил зависи не само от производителя, а и от това как е експлоатиран през изминалите години.
Статията
    
    
най-четените статии през 2020 - II част
    
    
4. Най-големите митове за газовите уредби
Прочитания до момента: 242 037
България е един от най-добре развитите пазари за газови уредби в Европа - четвърта по брой на газстанциите (за пропан-бутан) и първа по тяхната гъстота. По данни на МВР към юли 2020 по пътищата се движат общо 330 182 автомобила на пропан-бутан и компресиран природен газ. И въпреки това около газовите уредби витаят немалко всеобщи убеждения, които не отговарят съвсем на фактите. Газът е напълно екологичен; газът удължава живота на двигателя; колата на газ е подвижна бомба - нека видим какво всъщност се крие зад "нещата, които всички знаят".
Статията
   
   
най-четените статии през 2020 - II част
   
   
3. Ладите, които никога не сте виждали
Прочитания до момента: 245 537
Най-популярната шегичка за ВАЗ в интернет се състои от две снимки. Лявата изобразява еволюцията на BMW Серия 5 през годините. На дясната е "еволюцията" на Лада - една и съща кола в продължение на 45 години и текст "Съвършенството не подлежи на подобряване".
Истината е обаче, че Волжският автомобилен завод е произвеждал през годините множество любопитни и дори странни модели. Просто повечето така и не са стигали до пазара, оставайки си като концептуални модели или много малки серии.
Статията
    
   
най-четените статии през 2020 - II част
   
    
2. Стойте далеч: Шестте най-чупливи автоматика
Прочитания до момента: 303 600
Скоростната кутия е вторият най-важен - а също и най-скъп - агрегат в автомобила след двигателя. От нейната надеждност зависи колко комфортно ще можете да ползвате автомобила си, а също и за колко ще го продадете, когато му дойде времето. В наши дни все повече хора клонят към различните типове автоматици - доста по-удобни и по-малко уморителни са. Но също така са и доста по-скъпи, и по-податливи на повреди. Eто с кои от тях трябва най-много да се внимава.
Статията
     
     
най-четените статии през 2020 - II част
    
   
1. Двигатели, които спокойно правят по 500 000 км
Прочитания до момента: 342 373
Някога животът на един автомобил се определяше преди всичко от качеството на купето и от това доколко податливо на ръжда е то. Сравнително просто устроените двигатели обикновено го надживяваха и беше обичайна практика просто да се подмени ръждясалата "опаковка", за да стане колата като нова.
В наши дни е точно обратното: технологиите напреднаха и податливи на ръжда купета почти не са останали на пазара. За сметка на това двигателите стават все по-сложни: с турбокомпресори, малки обеми и високи степени на сгъстяване, и с директно впръскване. Днес животът на автомобила зависи в най-висша степен от мотора под капака. Ето седем агрегата, които са достатъчно семпли и надеждни, за да изкарат без проблем 500 000 км без съществени ремонти. При правилната поддръжка, разбира се.
Статията