IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ладите, които никога не сте виждали

Електрическо Жигули, водородна Нива и колата на Саша Грей: 30-те най-любопитни модела от ВАЗ

Най-популярната шегичка за ВАЗ в интернет се състои от две снимки. Лявата изобразява еволюцията на BMW Серия 5 през годините. На дясната е "еволюцията" на Лада - една и съща кола в продължение на 45 години и текст "Съвършенството не подлежи на подобряване".
Истината е обаче, че Волжският автомобилен завод е произвеждал през годините множество любопитни и дори странни модели. Просто повечето така и не са стигали до пазара, оставайки си като концептуални модели или много малки серии.


АвтоВАЗ, Михаил Горбачов, ВАЗ
Новоизбраният генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов на посещение във Волжския автомобилен завод, 1985
 

Предприятието ВАЗ е създадено през 1966 на базата на договор с италианския Fiat. Сериозна помощ за това споразумение оказва дългогодишният лидер на италианската комунистическа партия Палмиро Толиати, затова и новопостроеният за работниците град е кръстен на негово име (днес има около 720 000 жители). Дълги години начело на завода е Виктор Поляков, после и министър на автомобилната промишленост на СССР.

След разпадането на Съветския съюз ВАЗ опитва най-различни партньорства, включително с GM/Chevrolet, но в крайна сметка предприятието е откупено от френската Renault Group и днес е част от нея. Музеят на компанията в Толиати добре илюстрира всички етапи от тази история. Ето и най-любопитните експонати в него (и няколко допълнително).



0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    I 5ww4
  • #24
    1 rate up comment 1 rate down comment
    bubba ( преди 2 години )
    БМВ, Мерцедес и Порше (особено последната марка) са НАЙ-скучните коли на света. Някак е парадоксално как производител който е разтеглил един дизайн от '50-те на 300 модела се подиграва на "еволюцията на ладата"... Интересното е, че гонейки "разпознаваемост на марката" вместо "О!!! Мерцедес!" (например) са постигнали единствено "П-ф-ф, поредния Мерцедес". Спомням си и едно преваване по НатГео - Новото Порше, 20 коня повече, $50к по-скъпо и нов дизайн отнел няколко години... а то - същото :D
  • #23
    7 rate up comment 26 rate down comment
    Когато Путин си бие ( преди 3 години )
    Когато Путин си бие ваксина тогава ще си купя Лада всичко руско е ***
  • #22
    7 rate up comment 15 rate down comment
    Съветските болни ( преди 3 години )
    Съветските болни най болните болни на света
  • #21
    9 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Модел на двигател (както всичко друго)откраднат от Мазда
  • #20
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    не ти се вярва, щото си от високопросветените личности, дето четат само заглавията. Иначе в статията си е обяснено какво кара Саша и защо го кара
  • #19
    9 rate up comment 24 rate down comment
    Archer ( преди 3 години )
    Бе нещо не ми се вярва порноактрисата Саша Грей да е толкова луда, че да кара руския таралясник, когато има такива хубави коли като Додж Чарджър.
  • #18
    24 rate up comment 14 rate down comment
    Kolov ( преди 3 години )
    Супер си бяха ладичките, яд ме е че баща ми я продаде на един турчин, когато им сменяха имената и масово заминаваха за Турция що коли изпокупиха, проблема стана после реда не му дойде за нова и трябваше да купува Москчвич втора ръка от новите, но и той яка машина излезе що товарене на село, бетонни стълбчета от изоставени лозя директно в колата без ремарке, пълен с жито как тежи това, редовно от селото в града пълен до дупка ..., а сегашните западни таратайки все части им сменям.
  • #17
    24 rate up comment 8 rate down comment
    Истината е ( преди 3 години )
    Нова Лада и булка млада. Кой бяга от това?
  • #16
    19 rate up comment 9 rate down comment
    teodord ( преди 3 години )
    ВАЗ 2107 се произвежда в Русия до 2012, не 2011, и в Лада Египет до 2014та