IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lada готви електромобил за 6400 евро

Серийното производство на Zetta стартира догодина

Lada готви електромобил за 6400 евро

В началото на 2020 г. в Русия ще стартира производството на суперевтин електомобил. Той се казва Zetta и се разработва в Толиати, където се намират заводът и техническият център на АвтоВАЗ. Серийната версия на модела ще се предлага на цена от 450 000 рубли (около 6400 евро), разкри министърът на промишлеността и търговията на Русия - Денис Мантуров.

Досега никой по света не е успял да създаде нормален сериен електромобил на такава цена, така че думите на Мантуров звучат доста нереалистично. Той обаче беше категоричен, че в момента върви процедура по сертификация на Zetta (Zero Emission Terra Transport Asset - транспортно средство с нулеви вредни емисии, като думата Terra от латински се превежда като Земя).

"Колегите ми докладваха, че разработката на електромобила е на финален етап. Те предвиждат производство на 2000 бройки през 2020 г., след което предприятието ще произвежда до 15 000 коли от модела на година", каза още министърът. 

Преди няколко години АвтоВАЗ се пробва с електрически автомобил, като представи Lada Ellada, в чиято основа беше моделът "Калина". Той обаче беше повече от 2 пъти по-скъп - 960 000 рубли (13 600 евро), като не предизвика никакъв интерес сред купувачите.

За бъдещата Zetta се знае още, че ще тежи малко над 700 кг., ще използва платформа на модела на Lada и ще разполага с универсален електрически двигател. В зависимост от нивото на оборудване електромобилът ще се предлага с различен капацитет на акумулаторите, а задвижванео ще е или предно, или към четирите колела. Пробегът ще варира от 200 до 500 км.

Снимка: Motor

0 от 500