IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-четените статии на 2020 - I част

От най-калпавите коли в историята до секретните Жигули на КГБ: ето какво ви вълнуваше в най-силната година на Automedia

2020 едва ли ще остане в спомените ни като особено добра година. Но поне в едно отношение ние в Automedia.bg не можем да се оплачем от нея: през изминалите 12 месеца водещата автомобилна медия в България подобри по няколко пъти всичките си досегашни рекорди за посещаемост и по всичко личи, че през декември ще го направи още веднъж. Данните на Google Analytics показват над 4.6 милиона уникални посетители от 1 януари до 24 декември, и 41.5 милиона импресии - съответно 102% и 139% ръст спрямо 2019 година. Нека видим и какво в най-голяма степен предизвика интереса ви през тази година. В два поредни дни ще ви представим 20-те най-четени статии на Automedia.bg през 2020. Ето първата част от тях.
   
   
най-четени 2020
   
  
20. Най-честите измами при новия внос
Прочитания до момента: 136 015
Много хора, решили след дълго търсене на употребяван автомобил у нас да сверят цените с обявите в германското Mobile, остават доста изненадани: едни и същи коли са по правило с 10-15% по-скъпи в Западна Европа, отколкото у нас. Откъде тогава идва печалбата на автотърговците от Горубляне или Дупница? Нима те са алтруисти, работещи на загуба, само и само да имаме достъп до автомобил? Ни най-малко. Простото обяснение е, че т. нар. "нов внос" у нас се състои в голямата си част от автомобили, които не биха могли да бъдат продадени на Запад. Те са или т. нар. fleet cars с огромен пробег, или, най-често, са претърпели сериозни аварии или природни бедствия. Накрая се озовават в гараж в някое българско село, където обиграни майстори им придават търговски вид. Така много от проблемите стават скрити от купувача. Ето десет трика, използвани най-често от търговците, за да прикрият недостатъците на "стоката".
Статията
    
     
най-четени 2020
  
  
19. 10 модела, които прекарват повече време в сервиза, отколко на пътя
Прочитания до момента: 150 424
Спортните автомобили винаги са били в челните редици на техническото развитие. За съжаление, в стремежа си към повече мощност и повече лукс, производителите често оставят на заден план надеждността. Резултатът от това е появата на коли, които биха били брилянтни, ако не притежаваха и някои сериозни недостатъци. Ето десет модела, които са по-често в сервиза, отколкото на пътя - или почти.
Статията
  
    
най-четени 2020
   
    
18. Грешките, които убиват скоростната кутия
Прочитания до момента: 158 600
Механичните скоростни кутии са прости като конструкция, надеждни и доскоро постигаха най-добрите резултати за разход на гориво (вече има автоматични трансмисии, които ги превъзхождат по този показател). Колкото и да е надеждно едно устройство, не бива да се забравя, че то често попада в ръцете на човек, който по една или друга причина му причинява сериозни щети. Ето 6 чести грешки, които шофьорите допускат при боравенето с тях.
Статията
 
 
най-четени 2020
  
   
17. 10 модела с голям пробег, които смело можете да купувате
Прочитания до момента: 159 427
По света има различни класации за надеждност на автомобилите, които са основани на броя на повредите на отделните модели. Например, в Германия рейтинги за надеждност правят организации като Dekra и TUV, както и общо-германският автомобилен клуб ADAC. В САЩ най-сериозни изследвания предлагат независимата организация Consumer Reports и маркетинговата агенция J.D. Power, които анкетират хиляди собственици на автомобили.
Тези класации почти винаги се различават една от друга, но ако се вгледате внимателно само при колите с голям пробег, то начело по здравина при тях са почти винаги едни и същи модели. Eто десет от тях, които въпреки възрастта и пробега си могат да служат на стопаните си още дълги години.
Статията
  
  
най-четени 2020
  
   
16. Дълбоките заблуди за климатика през зимата
Прочитания до момента: 159 448
За какво ви е климатикът през зимата? Така и така си е студено, а той само увеличава разхода. Много шофьори разсъждават по този начин, но това е дълбоко погрешно.
Дългият период извън употреба е също толкова вреден за климатика, колкото и за останалите агрегати в автомобила. Неговите компоненти се нуждаят от смазване - а ролята на смазка изпълнява всъщност хладилният агент. Ето пет заблуди за ролята на климатика през зимата, без които системата ще ни служи по-надеждно.
Статията
  
  
най-четени 2020
   
    
15. Как се правеха най-бързите Жигули за КГБ
Прочитания до момента: 174 045
Кое е основното нещо в един автомобил за полицията и за разузнаването? Наличието на броня? Може би допълнителни аксесоари като радиостанция или мобилна лаборатория? Смяна на регистрационните табели като при колите на Джеймс Бонд или изскачаща от багажника картечница Максим? Всъщност всичко това са глупости именно от филмите. Един автомобил става специален заради... двигателя си. Точно такъв е случаят със специалните Жигули за КГБ, чиято история разказваме в тази статия.
Статията
  
   
най-четени 2020
  
   
14. Осем от най-проблемните автомобили на старо
Прочитания до момента: 188 558
Надеждността на една употребявана кола зависи в най-голяма степен от това как е експлоатирана и поддържана, което в 99% от случаите е загадка. Но също така зависи и от качеството на инженерната работа, материалите и сглобката при производителя. Тук сме подбрали осем модела, които създават повече ядове от средностатистическото.
Статията 
   
   
най-четени 2020
   
   
13. Каква кола ще ви купят 1000 лева в САЩ и в България
Прочитания до момента: 189 285
Купувачите на нови автомобили в Европа, включително и в България, са откровено прецакани спрямо тези в САЩ. Далеч по-строгите стандарти за парниковите емисии, както и високите акцизи върху горивата са причината между двата пазара да има истинска пропаст. За парите, които отвъд океана ще ви гарантират солиден, комфортен автомобил с поне шестцилиндров мотор, отсам ще получите компактна малолитражка. Така ли е обаче и при втората употреба?
За да проверим, просто отворихме наслуки малките обяви, за да видим какъв автомобил в движение може да се купи за 600 долара или за 1000 лева.
Статията
  
    
най-четени 2020
   
   
12. Най-здравите и най-чупливите 10-годишни коли според TUV 2021
Прочитания до момента: 191 152
Всяка година германската Асоциация за технически инспекции (TUV) публикува своя доклад за констатираните при прегледите дефекти при всички по-основни модели на тамошния пазар. Макар да не бива да се приема напълно безрезервно, той все пак е полезен допълнителен ориентир, когато избирате кола. Както обикновено, публикувахме най-интересните констатации за всички възрастови категории. Фактът, че най-четена бе тази за 10-11-годишните, показва ясно какъв е автомобилният пазар в България.
Статията
  
   
най-четени 2020
  
   
11. Най-калпавите автомобили в историята
Прочитания до момента: 191 437
Красив" и "бърз" са двете ключови качества на един автомобил за повечето от нас. Но към тях задължително трябва да се прибави и още едно, за да носи колата ви радост. И то е "добре направен". А историята на автомобила е пълна с примери за продукти, които далеч не покриват последното изискване. От Ford Model T до Запорожец, ето най-калпавите коли за всички времена.
Статията