IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американски производител плаща рекордна глоба за манипулирани дизели

Санкцията за Cummins по новия Дизелгейт е 1.675 милиарда долара

Скандалът с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen промени автомобилната индустрия, като германският производител плати огромна глоба, за да уреди рисковете заради нарушение на Закона за чистия въздух с използване на устройства за намаляване на вредните емисии. Използването на подобни трикове помага на производителите само с промени в софтуера за управление на двигателя да сведе вредните емисии до обявените от него нива. Точно това е направила и компанията Cummins, която е манипулирала хиляди 6,7-литрови турбодизелови мотор, поставяни на пикапите Ram.


Ram


Сега Cummins ще трябва да плати най-голяма глоба, налагана за подобно провинение, а именно - 1,675 милиарда долара. Това е втората най-голяма екологична санкция в историята, след като през 2016 г. петролният гигант BP беше осъден да плати 20 млрд долара за бедствието, нанесена от сондата Deepwater Horizon в Мексиканския залив. Тогава на съоръжението избухна експлозия, като в океана се изляза 4,9 милиона барела петрол.

За сравнение, Fiat Chrysler се призна за виновен през 2022 г. по разследване за измама с емисии на дизелови двигател 3.0 EcoDiesel, поставян на Ram 1500 и Jeep Grand Cherokee за пазара на САЩ. И глобата за концерна беше 96,1 млн долара, като той плати още 203,6 млн долара по граждански искове и за екологични проекти.


Ram


Cummins е постигнала споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, но компанията не признава официално вината си и твърди, че „не е видяла доказателства, че някой е действал неправомерно“. В същото време обаче оценките на прокуратурата сочат, че „устройствата за повреда на някои двигатели Cummins са ги накарали да произвеждат хиляди тонове излишни емисии на азотни оксиди."

От Cummins посочват, че разполагат с ликвидност и капитал, за да изпълни всички необходими финансови задължения. Софтуерът за измама на емисиите е инсталиран в почти милион тежкотоварни пикапа, произведени от Stellantis (бивш Fiat Chrysler) под марката Ram. Засегнати са 630 00 бройки от моделите Ram 2500 и 3500 (2013-2019 г.) с 6,7-литровия турбо дизелов редови 6-цилиндров двигател, плюс 330 000 единици Ram 2500 и 3500 (2019-2023).


0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Е и? ( преди 4 месеца )
    Голям бой по тия дизели. След няколко години като се оплеска съвсем зелената схема пак ще клекнат пак и ще си признаят че по добро от дизела няма! Помнете ми думата. Ще кажат измислихме нови катализатори, нови филтри, синтетичен дизел.....от 9 кладенеца вода само и само да върви бизнеса. Щото с тия електрически вече се докараха до фалит. Ей сега като им резнат държавните субсидии и увисват. Никой не ги купува.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    НемоЗе да бъде, останалите беха изрядни
  • #1
    3 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Очевидно не са успели да бутнат с някой долар на който трябва, както направиха от volkswagen за да не плащат за дизелгейт в САЩ! Пак двойни стандарти