IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla загуби дело за расизъм и ще плаща 137 млн долара

Бивш работник в завода във Фриймонт осъди компанията на Мъск

Американският производител на електромобили Tesla понесе сериозен удар, след като беше осъдена да плати 137 млн долара като глоба и обезщетение заради расизъм. Любопитното в случая е, че мъжът, който е осъдил компанията, дори не е бил неин служител, съобщава Automotive News.


Tesla


През 2014 година Оуен Диас постъпва във фабриката на Tesla във Фриймонт, където отговаря за поддръжката на асансьори. Той е на щат във външна компания, но твърди, че по време на целия си престой, който е по-малко от година, е бил във враждебна среда и редовно е чувал обиди на расистка основа по свой адрес. Освен това, в тоалетните той е виждал оскърбителни надписи и нацистки символи.

Пред съда Диас е заявил, че заради проявите на расизъм в завода на Tesla е загубил съня и апетита си, като често е седял на стълбите и е плачел. В крайна сметка неговият разказ явно повлиява на съдебния състав и присъдата е глоба от 130 млн долара за производителя и 6,9 млн долара обезщетение за работника.

От Tesla коментираха много бързо случващото се, което е изненада, тъй като още през миналата година Илон Мъск разпусна пиар-отдела на компанията. Нейният вицепрезидент Валери Капърс Уоркман - чернокожа жена, която работи в Tesla от 2018 година, присъства на всички заседания на съда и обърна внимание на някои несъответствия.

Тя беше категорични, че обидите към Диас са по-скоро дружелюбно отношение (в случая става дума за използване на обръщение с буквата "н"), което е използвано често и към други афроамериканци. Що се отнася до оскърбителните надписи и графити - те са премахвани по най-бързия начин. Уоркман допълни, че и на трите жалби, подадени от Диас е реагирано по най-бърз начин, като са проведени разследвания и двата души са уволнени, а трети е отстранен от работа.

Вицепрезидентът на Tesla изтъкна, че Диас е приел предприетите мерки, но все так е завел дело. Освен това, той е насърчавал сина си и дъщеря си да започнат работа в Tesla. Уоркман все пак призна, че в компанията доскоро е има проблеми с атмосферата в колектива, но Tesla се бори с всички прояви на дискриминация.

Automotive News допълва, че през май Tesla загуби аналогично село в арбитражен съд, като то беше заведено от афроамериканецът Мелвин Бари. Тогава размерът на компенсацията беше 1 млн долара. Сега компанията е ответник и по още едно дело за расизъм, като то е заради колективен иск, заведен в Оукланд (Калифорния).

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ехе ( преди 2 години )
    Ние сме най - добре, не правим разлика между араби, турци, африканци и други ***
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да си тъмнокож в САЩ в тия времена е голЕма далавера, за всичко са виновни белите, ако можеха да съдят нощта за расизъм понеже е черна, щяха да го направят.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    *** жалката история пълно безобразие без значение коя е потърпевшата фирма
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Филип ( преди 2 години )
    Говорят си двама афроамериканци.- Българите са големи расисти. Имат една дума книга :))
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    д-р Исня ( преди 2 години )
    Това е бенормално! Бие ми на популизъм. Това негърне не струва и 5 црнта, те го заровиха в мангизи!
  • #1
    25 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Лесно се става милионер в САЩ, шефа ти се усмихне, хоп сексуален тормоз, хоп вземи тези 5 милиона. Видял си пречупен кръст в тоалетната? Оооо това е расизъм и хоп вземи тия 7 милиона. Чувал съм че когато в мола чистят пред магазин, ограждат мястото с ленти и го обграждат с табели "мокър под" и оставят един човек да наблюдава някой да не мине от там, защото имало период в който много хора като видели че някъде мият пода минавали,"подхлъзвали" се и после дело и после вземи тия 100 бона от магазина