IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американски производител плаща рекордна глоба за манипулирани дизели

Санкцията за Cummins по новия Дизелгейт е 1.675 милиарда долара

Скандалът с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen промени автомобилната индустрия, като германският производител плати огромна глоба, за да уреди рисковете заради нарушение на Закона за чистия въздух с използване на устройства за намаляване на вредните емисии. Използването на подобни трикове помага на производителите само с промени в софтуера за управление на двигателя да сведе вредните емисии до обявените от него нива. Точно това е направила и компанията Cummins, която е манипулирала хиляди 6,7-литрови турбодизелови мотор, поставяни на пикапите Ram.


Ram


Сега Cummins ще трябва да плати най-голяма глоба, налагана за подобно провинение, а именно - 1,675 милиарда долара. Това е втората най-голяма екологична санкция в историята, след като през 2016 г. петролният гигант BP беше осъден да плати 20 млрд долара за бедствието, нанесена от сондата Deepwater Horizon в Мексиканския залив. Тогава на съоръжението избухна експлозия, като в океана се изляза 4,9 милиона барела петрол.

За сравнение, Fiat Chrysler се призна за виновен през 2022 г. по разследване за измама с емисии на дизелови двигател 3.0 EcoDiesel, поставян на Ram 1500 и Jeep Grand Cherokee за пазара на САЩ. И глобата за концерна беше 96,1 млн долара, като той плати още 203,6 млн долара по граждански искове и за екологични проекти.


Ram


Cummins е постигнала споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, но компанията не признава официално вината си и твърди, че „не е видяла доказателства, че някой е действал неправомерно“. В същото време обаче оценките на прокуратурата сочат, че „устройствата за повреда на някои двигатели Cummins са ги накарали да произвеждат хиляди тонове излишни емисии на азотни оксиди."

От Cummins посочват, че разполагат с ликвидност и капитал, за да изпълни всички необходими финансови задължения. Софтуерът за измама на емисиите е инсталиран в почти милион тежкотоварни пикапа, произведени от Stellantis (бивш Fiat Chrysler) под марката Ram. Засегнати са 630 00 бройки от моделите Ram 2500 и 3500 (2013-2019 г.) с 6,7-литровия турбо дизелов редови 6-цилиндров двигател, плюс 330 000 единици Ram 2500 и 3500 (2019-2023).


0 от 500
  • #33
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Еколог ( преди 3 месеца )
    И после, да ликвидираме кравите, щото оставят огромен въглероден отпечатък, а колите си имат катализатор, софтуер, абе, света вода ненапита сме, ама хайде.
  • #32
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 4 месеца )
    Продажбите на електрокари са смешни в Световен мащап
  • #31
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Нормално е в София тия дни да е по-добре. Всички са се върнали по родните села и сега замърсяват тук. И създават рискови ситуации, защото не да се научили да карат по тесни селски пътища. Чакай да се върнат за работа и тогава гледайте качеството на въздуха.
  • #30
    3 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    За да видиш колко ти е сбъркано мисленето ако въобще мислиш, Ето ти елементарен пример който също не можеш да сметнеш по твоята логика. Ако във вашето предприятие от 8:00 до 9:00 произвеждате 40 бели и 40 червени детайла, По колко процента червени детайли произвеждате? Ако за осем часа работен ден първите часове произвеждате 50% червени и 50% бели, а следобед произвеждате четири часа само червени, колко процента бели ще сте произвели за тази дата? Абсолютно е невъзможно да отговориш.
  • #29
    3 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    А дали съм самотен? Ако си спомняш ти пишех докато си пуша цигарата до ресторантчето в което вечеряме със семейството, докато ти си пиеше узото сам на терасата, като битов алкохолик и се хвалеше как подyхва бриз. Тогава ти го спестих, но сега сам си го изпроси. Сигурно през деня бях си купил женски цигари, дамски и детски бански които бяха на простора на терасата докато ти снимах клипа за гладната кокошка, която сънувала просо, снимсно само три минути след като го спомена? Вервай си!
  • #28
    3 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Ти не стига че си неук и необразован А и не искаш да се научиш! На това ли учиш дъщеря си? Да е глупава, наивна необразована и да вярва на авторитети. Когато някой авторитет и каже купи си toyota, тя си купува без да мисли. Когато друг авторитет и каже ваксинирай се тя се ваксинира без да мисли. Когато някой и каже че е много важно да хвърли парите през терасата, тя ги хвърля без да мисли. Да мисленето е трудна задача и затова я избягваш. Но за доброто на дъщеря ти, научи я да МИСЛИ!
  • #27
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Аз не смятам проценти брат, те са си сметнати, ако знаеш къде да четеш. Замърсяването също се следи в реално време, ако знаеш къде единственото което съм сметнал е колко електромобила може да се зареди. Ти си този който цял ден записват проценти защото не знае Как се смята записват проценти и вече трета седмица ми обяснява колко часа през деня не пече слънце за да сметне процентите. Ако беше отговорил поне веднъж грешно щях да ти посоча грешката а не да ти се подигравам за нея три седмици.
  • #26
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Мити4ен,гледаш се огледалото и описваш себе си.Самотен психопат,който си запълва времето като драска по форумите.В момента си играем с дъщерята,жената приготвя масата.Нашия психопат смята проценти.
  • #25
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Факт ( преди 4 месеца )
    Ако Фец осигуряваше нещо нямаше Германия да строи газови хъбове и терминали или Китай да купува газ от Иран
  • #24
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Всъщност съм на четвърти клас първият срок а гостенина е с пет години по назад в сметките и още не може да се оправи с проценти и събиране и изваждане!