IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американски производител плаща рекордна глоба за манипулирани дизели

Санкцията за Cummins по новия Дизелгейт е 1.675 милиарда долара

Скандалът с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen промени автомобилната индустрия, като германският производител плати огромна глоба, за да уреди рисковете заради нарушение на Закона за чистия въздух с използване на устройства за намаляване на вредните емисии. Използването на подобни трикове помага на производителите само с промени в софтуера за управление на двигателя да сведе вредните емисии до обявените от него нива. Точно това е направила и компанията Cummins, която е манипулирала хиляди 6,7-литрови турбодизелови мотор, поставяни на пикапите Ram.


Ram


Сега Cummins ще трябва да плати най-голяма глоба, налагана за подобно провинение, а именно - 1,675 милиарда долара. Това е втората най-голяма екологична санкция в историята, след като през 2016 г. петролният гигант BP беше осъден да плати 20 млрд долара за бедствието, нанесена от сондата Deepwater Horizon в Мексиканския залив. Тогава на съоръжението избухна експлозия, като в океана се изляза 4,9 милиона барела петрол.

За сравнение, Fiat Chrysler се призна за виновен през 2022 г. по разследване за измама с емисии на дизелови двигател 3.0 EcoDiesel, поставян на Ram 1500 и Jeep Grand Cherokee за пазара на САЩ. И глобата за концерна беше 96,1 млн долара, като той плати още 203,6 млн долара по граждански искове и за екологични проекти.


Ram


Cummins е постигнала споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, но компанията не признава официално вината си и твърди, че „не е видяла доказателства, че някой е действал неправомерно“. В същото време обаче оценките на прокуратурата сочат, че „устройствата за повреда на някои двигатели Cummins са ги накарали да произвеждат хиляди тонове излишни емисии на азотни оксиди."

От Cummins посочват, че разполагат с ликвидност и капитал, за да изпълни всички необходими финансови задължения. Софтуерът за измама на емисиите е инсталиран в почти милион тежкотоварни пикапа, произведени от Stellantis (бивш Fiat Chrysler) под марката Ram. Засегнати са 630 00 бройки от моделите Ram 2500 и 3500 (2013-2019 г.) с 6,7-литровия турбо дизелов редови 6-цилиндров двигател, плюс 330 000 единици Ram 2500 и 3500 (2019-2023).


0 от 500
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 4 месеца )
    Митичният по матматика е на ниво на проценти стигнал тоест 5 клас аз като казвам че е на ниво килийно образование
  • #22
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Тази година 41-ва седмица ФЕЦ имаха най-голям дял - 13,7% 79,7GWh, достатъчни за 1,6 милиона електромобила. Ти обаче реши да питаш през най-лошата 49-та, когато имат 2,4% дял. Можеш ли да сметнеш колко електромобила стига? Пак не можеш да сметнеш колко по-малко енергия е произведена в седмицата с най-малък дял в сравнение с тази с най-голям дял? Мога да се обзаложа за каквото пожелаеш че НЕ МОЖЕШ ДА ГИ СМЕТНЕШ защото идея си нямаш от проценти.
  • #21
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Факт ( преди 4 месеца )
    Замурсяват само и единствено дизелите
  • #20
    2 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Психопатите абсолютно не се страхуват от това да бъдат хванати в лъжа. Когато те са поставени в ситуация да отговарят на реални въпроси и да се сблъскат с реалните факти, те, без дори да направят пауза, ще преработят своята история така, че да пасва на фактите и да изглежда консистентна. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Психопатия
  • #19
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Цитирах ти новина от пресата за седмицата,в големите градове не може да се диша." А аз цитирах тебе "въпреки забраната за движение на стари автомобили Еко 1 в центъра на града.Извода е един, ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е ОТ БИТОВОТО ОТОПЛЕНИЕ."
  • #18
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 4 месеца )
    Малко хора схващат че фотоволтаиката работи с турбина както и Аец но докато парата в турбинат на Аец осигурява ротация от хиляди обороти в минута фец я осигури 5-10 я не
  • #17
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Мити4ен гений, промишлените предприятия работят ли по празниците?Цитирах ти новина от пресата за седмицата,в големите градове не може да се диша.
  • #16
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Мити4ен,30 минути по късно 0% ФЕЦ.
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Факт ( преди 4 месеца )
    Аец Казладуй прави по 45гвтч ел енеегия на ден само какви фотоволтаици бълнувате
  • #14
    2 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    И нещо да кажеш за дела на възобновяемите източници в Германия тази седмица с най-кратките дни? Откъде са взели енергия да изнасят след като според тебе трябваше да внасят за да не стоят на свещи и на студено?