IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европарламентът подкрепи забраната на автомобилите с ДВГ

Депутатите приеха и по-строги екологични стандарти от 2030 г.

Европейският парламент подкрепи предложена от Европейската комисия забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) в ЕС през 2035 г., която е част от борбата срещу климатичните промени. Тя предвижда производителите на автомобили да намалят със 100% нивата на вредни емисии (СО2) до средата на следващото десетилетие.


екология


Гласуването беше много оспорвано, като беше прието с 339 гласа, докато 249 депутати бяха против, а 24 се въздържаха. Законодателите на ЕС също одобриха 55% намаление на CO2 от автомобилите през 2030 г. в сравнение с 2021 г. Досега тази цел пред производителите на автомобили беше 37,5%.

Решението на парламента беше приветствано от екологичните организация. Една от най-активните – неправителствената „Транспорт и околна среда“, базирана в Брюксел, обяви, че гласуването предлага „голям шанс за по-бързо предотвратяване на бързото изменение на климата“.

В същото време обаче лобистката група на германската автомобилна индустрия VDA заяви, че депутатите са „игнорирали липсата на инфраструктура за зареждане в Европа”. Те бяха категорични, че това е „решение срещу иновациите и технологиите“, позовавайки се на исканията на индустрията синтетичните горива да бъдат освободени от забраната – нещо, което европейските законодатели отхвърлиха.

Въпреки решението на европарламента до окончателната забрана на продажбата на автомобили без ДВГ трябва да се случат още неща. Тепърва ще има нови преговори, като забраната трябва да бъде одобрена и от държавите-членки на ЕС. Това ще се случи в края на юни, след което ще започнат разговори между институциите, в които трябва да бъдат уточнени финалните рамки на споразумението.

Процесът ще продължи с второ четене в пленарна зала, на което депутатите и Съветът на ЕС ще обсъдят позициите си и едва след забраната ще бъде окончателно одобрена или отхвърлена.

0 от 500
  • #47
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Май колегата е прав, че сте мизерници, че и сбърканяци, че и питали, че и талибани.
  • #46
    3 rate up comment 1 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    Едни от най мощните перки са 5 киловата тоя доле говори за 20 гигавата такава мощност е равна на ДВА Милиона перки.Та това е бутафорно едва ши в Света в момента има 100 000 перки из цялото кълбо.Не ги слушайте тия зелени питали
  • #45
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Име ( преди 1 година )
    Колегата дава мерна единица гигават и казва че другите бъркали не най новите реактори ЕПР най мощните в Света са с мощност 1500 Мегавата.Зелените побръканяци дори не зняят какво говорят.
  • #44
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кое е по екологичното на тия електрички не виждам? Само процеса по изработката им е много по токсичен и като имаш в предвид че след 5 години трябва да я хвърлиш и да си вземеш нова, помисли си наистина какво опазване ще е на околната среда.
  • #43
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Откъде накъде някой ще ти "поема" цената на луксозни стоки?
  • #42
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Съгласен съм, но имам някоко условия. Първо въпросните политици да се докажат самите те, че са зелени като спрат със личните самолети и се возят в първа класа. Второ нека да склонят Русия, САЩ и Китай бидейки основните замърсители, трето ако наистина ги и е грижа в градовете да изградят станции за безплатно зареждане и да поемат 50% от цената на двойните и тройно по-скъпи електрички.
  • #41
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вятърът и слънчевата енергия са генерирали 10% от световното електричество през 2021 г. за първи път в света. Слънчевото производство нарасна с 23% през 2021 г., докато производството на вятърни паркове нарасна с 14%. Отделен доклад по-рано тази година, Energy Transition Investment Trends 2022, установи, че глобалните инвестиции в нисковъглеродна енергия са достигнали нов рекорд от 755 милиарда долара през 2021 г., което е с 27% повече спрямо предходната година.
  • #40
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Очаква се капацитетът от възобновяеми източници да нарасне допълнително с над 8% през 2022 г., достигайки почти 320 GW. Въпреки това, освен ако новите политики не бъдат приложени бързо, растежът остава стабилен през 2023 г., тъй като слънчевата фотоволтаична експанзия не може напълно да компенсира по-ниската хидроенергия и стабилното добавяне на вятъра паркове. Колегата явно бърка гигават с гигаватчас, явно толкова му стигат силиците.
  • #39
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Значи един мощен Реактор дава 1500 мегавата сещате се кога тия перки ще произведат тия 10ГВ.Това е невъзможно но наливянето на пари във полуфалиралата немска икономика продължава.
  • #38
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    По време на пресконференция новият зелен министър на икономиката и климата на Германия Роберт Хабек представи своите планове за енергия и климат за 2022 г. и след това. Плановете включват масово разширяване на вятърната енергия с до 10 GW годишни нови вятърни инсталации на сушата към края на това десетилетие. 12.01.2022