IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха най-икономичната скорост на движение

Много важни са начинът на ускорение, както и оборотите на двигателя

Една от важните характеристики на автомобила, от която много зависи и неговия успех на пазара, е разходът на гориво. При представянето на нов модел производителят му посочва определени стойности, но експертите съветват да не им се вярва на 100%, тъй като те се разминават с действителността.


разход на гориво


По-точна представа за разхода може да се добие с добавянето на около 1-2 литра, като това важи най-вече в случаите, в които автомобилът се кара по лоши пътища и съответно на по-ниска предавка, както и в задръствания в градовете. Разликата се дължи на факта, че производителите провеждат своите измервания за разхода в условия, близки до идеалните. И постигането на тези показатели на пътя е много трудно.

И все пак - коя е най-подходящата скорост за пестене на гориво? Според експертите на изданието Car, тя е 75 км/ч, което е реално постижимо дори в някои градски райони, стига да няма задръствания. В случая ускорението трябва да бъде плавно и равномерно - примерно за 20 секунди да се достига скорост от 50 км/ч, като се следят показанията на оборотомера. Те не трябва да прехвърлят 1500 об/мин.


разход на гориво


Трябва да се знае, че разходът на гориво (в случая бензин) е свързан и с избора на определена предавка. Затова и експертите съветват да се включи най-високата възможна предавка, а при автоматична скоростна кутия да се премине на ръчен режим. Не трябва да се поддържат високи обороти, а също така е добре да се изключи и климатика. Светлините (предната оптика) покачва разхода с 0,5 л/100 км, така че през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла.

При движение извън града оптималната скорост е около 80 км/ч. Тогава разходът на бензин е най-нисък, като той може да бъде свален допълнително при движение зад камион или автобус. Тогава челното съпротивление намалява.


0 от 500
  • #38
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Х.. ( преди 2 години )
    Карам Рено Меган Комби дизел комън рейл турбо 1.5/110к.с.,на 6-та скорост при 110 км/ч ми дава 4.1,ако е празна и 4.7 ако е натоварена до дупка !Колата е купена нова и е разработена разумно,без ексцесии.Убедих се,че това й е оптималния икономичен режим !
  • #37
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Статията е неадекватна,а не информативна.
  • #36
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Пропов ( преди 2 години )
    Статията е информативна, не е задължаваща. Но един факт е доста грешен и е станал мит. Карането зад камион усложнява нещата. Камионът завихря въздуха зад себе си на десетки метри. Би имало ефект само ако сте на до 3 метра зад него, но така няма как да се кара в реални условия.
  • #35
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Ивайло ( преди 2 години )
    Отделно при всяка кола е различно,аз например карам кола 1.7 дизел,идеята на турбината е да те ускори по бързо и да намали разхода на гориво,скоростите ги сменям,като изключа 1,2 предавка....между 2500 3500 оборота,защо ще слагат ,6000 7000 8000 9000 оборота ако ще се кара до 2000???колата се кара в средно положение.И пак казвам зависи от колата.
  • #34
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Ивайло ( преди 2 години )
    Пълно глупости,а този който е писал статията да прочете член 74 беше ако не се лъжа ,,Шофирането с халогени фарове е забранено!''Освен ,при дъжд мъгла сняг и слаба видимост!Акта е 50 лева и 3 точки.
  • #33
    29 rate up comment 1 rate down comment
    Fen ( преди 2 години )
    Важно, ама много важно е редовно да следите метеорологичните прогнози, за да си избирате маршрут с попътен вятър.
  • #32
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Оса ( преди 2 години )
    Авторът на статията е некомпетентен 110км в час е най икономичната скорост
  • #31
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Баба Пена ( преди 2 години )
    Нали автомобилът сака от време на време 2500 оборота -3000 да се изчисти от сажди.. Малко безсмислена статия.
  • #30
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    дивотия някаква, която в реалния живот има практически смисъл и значение, клонящи към нула, но някой държи постоянно да ни го натиква под носа и да сочи назидателно с пръст. Джендърите са кахърят, че жалките им бензинови купета правят 100 от място за цели, 4,1 сек, докато Теслата за 3.0. Космическа трагедия!
  • #29
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На статията наистина и липсва авторски поглед и експертиза. Дразнещо е обстоятелството, че становищата на някакви цитирани, но анонимни и безлики експерти, влиза в остро противоречие с изводите, които бяха прокламирани в наскоро публикувани материали - за оборотите, за автоматиците и др. В интерес на истината, никъде не се казва, че има препоръка да се кара все по възможно най-икономичен начин. Гледайте на това като на теоретично упражнение. Нещо като Теслите и ускорение от място - дивотия някак