IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха най-икономичната скорост на движение

Много важни са начинът на ускорение, както и оборотите на двигателя

Една от важните характеристики на автомобила, от която много зависи и неговия успех на пазара, е разходът на гориво. При представянето на нов модел производителят му посочва определени стойности, но експертите съветват да не им се вярва на 100%, тъй като те се разминават с действителността.


разход на гориво


По-точна представа за разхода може да се добие с добавянето на около 1-2 литра, като това важи най-вече в случаите, в които автомобилът се кара по лоши пътища и съответно на по-ниска предавка, както и в задръствания в градовете. Разликата се дължи на факта, че производителите провеждат своите измервания за разхода в условия, близки до идеалните. И постигането на тези показатели на пътя е много трудно.

И все пак - коя е най-подходящата скорост за пестене на гориво? Според експертите на изданието Car, тя е 75 км/ч, което е реално постижимо дори в някои градски райони, стига да няма задръствания. В случая ускорението трябва да бъде плавно и равномерно - примерно за 20 секунди да се достига скорост от 50 км/ч, като се следят показанията на оборотомера. Те не трябва да прехвърлят 1500 об/мин.


разход на гориво


Трябва да се знае, че разходът на гориво (в случая бензин) е свързан и с избора на определена предавка. Затова и експертите съветват да се включи най-високата възможна предавка, а при автоматична скоростна кутия да се премине на ръчен режим. Не трябва да се поддържат високи обороти, а също така е добре да се изключи и климатика. Светлините (предната оптика) покачва разхода с 0,5 л/100 км, така че през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла.

При движение извън града оптималната скорост е около 80 км/ч. Тогава разходът на бензин е най-нисък, като той може да бъде свален допълнително при движение зад камион или автобус. Тогава челното съпротивление намалява.


0 от 500
  • #48
    20 rate up comment 1 rate down comment
    минувач ( преди 2 години )
    Не бива да вярвате на всичко, което четете в Интернет.
  • #47
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Шеста предавка ( преди 2 години )
    Радио Ереван съобщи, че ако вечер не включвате фаровете можете да спестите и от глоби за употреба на алкохол, за липса на ГО и винетка! Условието е да не излизате от гаража!
  • #46
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Гост съм ( преди 2 години )
    Ама и аз да кажа. Когато искаш да е икономично -автобус или метрото. Както и да се движи , разходът за теб е еднакъв
  • #45
    31 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Преди време пак в този сайт имаше статия, че най-добрият режим на двигателя е между 1800 и 3000 оборота, защото тогава смазването на движещите се части е оптимално. При по-ниски обороти мазането се влошава и съответно се увеличава износването на двигателя, което води до по-големи разходи за поддръжка. Следователно ако караме колата при обороти, които не надхвърлят 1500 нищо няма да спестим, защото може да се наложи да правим по-чести и по-скъпи ремонти.
  • #44
    10 rate up comment 1 rate down comment
    припадам ( преди 2 години )
    Добре де не го разбрах точно. Това с светлините, но явно в мен е проблема. Чакайте сега ако карам на определенби светлини пестя гориво и спокойно нога да си взимам херион чудесно Та сега аз карам една хондичка 1997)( гледаме се от 15г) и не бих я продал доволен съм 1.4i както и да я карам разлика 1л сега да умирам ли. На жената съм взел едно Ренде Ново с газ. Какво да кажа като цяло искаш да караш плащаш си.. Ако човек седне да се чуди ще спестя ли 0.01стна литър. Най добре да си ползва метрото
  • #43
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Тошко ( преди 2 години )
    Зависи от много фактори Разходът на гориво и най- вече зад какъв Камион се движи. Ако е Евро 2 разходът няма да е нисък,щото ще задръсти Въздушния Филтър и чао с разхода
  • #42
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Моята най икономична е около 80 км/ч. Разхода пада до около 3,8-4/100 нафта. Не е зле за 150кс и автомобил от сегмент Д. Аз лично не бих карал по магистралата с такава скорост в името на 2 литра надолу
  • #41
    9 rate up comment 9 rate down comment
    До Ивайло ( преди 2 години )
    Да заповядат да ми пишат акт за халогени. Моите фабрични дневни са халогените. Закона за тях е от около 50те години на миналия век. Той трябва да се промени. Днешните халогени нямат общо с тези отпреди 30г. Дори се използват и за допълнително осветяване в завой
  • #40
    22 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Сещам се за един навремето караше лада и по надолнищата гасеше двигателя да му е икономично.
  • #39
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    При А4 B8 2.0tdi оптимума е при 110, 6-та скорост, въпреки че бордовака иска 90 на 6-та, което е пълно безумие като видиш после разхода.