IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха най-икономичната скорост на движение

Много важни са начинът на ускорение, както и оборотите на двигателя

Една от важните характеристики на автомобила, от която много зависи и неговия успех на пазара, е разходът на гориво. При представянето на нов модел производителят му посочва определени стойности, но експертите съветват да не им се вярва на 100%, тъй като те се разминават с действителността.


разход на гориво


По-точна представа за разхода може да се добие с добавянето на около 1-2 литра, като това важи най-вече в случаите, в които автомобилът се кара по лоши пътища и съответно на по-ниска предавка, както и в задръствания в градовете. Разликата се дължи на факта, че производителите провеждат своите измервания за разхода в условия, близки до идеалните. И постигането на тези показатели на пътя е много трудно.

И все пак - коя е най-подходящата скорост за пестене на гориво? Според експертите на изданието Car, тя е 75 км/ч, което е реално постижимо дори в някои градски райони, стига да няма задръствания. В случая ускорението трябва да бъде плавно и равномерно - примерно за 20 секунди да се достига скорост от 50 км/ч, като се следят показанията на оборотомера. Те не трябва да прехвърлят 1500 об/мин.


разход на гориво


Трябва да се знае, че разходът на гориво (в случая бензин) е свързан и с избора на определена предавка. Затова и експертите съветват да се включи най-високата възможна предавка, а при автоматична скоростна кутия да се премине на ръчен режим. Не трябва да се поддържат високи обороти, а също така е добре да се изключи и климатика. Светлините (предната оптика) покачва разхода с 0,5 л/100 км, така че през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла.

При движение извън града оптималната скорост е около 80 км/ч. Тогава разходът на бензин е най-нисък, като той може да бъде свален допълнително при движение зад камион или автобус. Тогава челното съпротивление намалява.


0 от 500
  • #58
    17 rate up comment 5 rate down comment
    69 ( преди 2 години )
    Ако ще карате автомобила си така, изобщо не си купувайте автомобил. Вие най-вероярно! нямате финанси за него.
  • #57
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Ivan ( преди 2 години )
    На 5та без газ градско с 40км/ч съм минавал цял булевард
  • #56
    25 rate up comment 12 rate down comment
    Бавняри ( преди 2 години )
    Ако наистина ускорявате до 50 за 20 секунди, не се чудете що ви псуват и ви изпреварват от 2-те страни. Аман от ленивци, които спъват целия трафик за да спестят 2лв. Същото важи и за каращитите със 70-80 извън града, особено на магистралата... чак тировете да се налага да ви изпреварват...
  • #55
    10 rate up comment 9 rate down comment
    Тъпанар ( преди 2 години )
    Това са пълни глупости.Незнам от къде взимате тези материали ,с гугъл транслейт ли ги превеждате или някой просто си изсмуква от палците нещо и с разрешението на некой си го поства.
  • #54
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Тъпанар ( преди 2 години )
    Това са пълни глупости.Незнам от къде взимате тези материали ,с гугъл транслейт ли ги превеждате или някой просто си изсмуква от палците нещо и с разрешението на некой си го поства.
  • #53
    21 rate up comment 0 rate down comment
    lepi ( преди 2 години )
    "през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла"Кой ги пише и превежда тия статии?Това е забранено от закона, освен в случаите когато има мъгла, дори името го подсказва!
  • #52
    8 rate up comment 2 rate down comment
    СТАРИЯ ШОФЕР ( преди 2 години )
    АГУ 1.8 А4 ИЗВЪНГРАДСКО 7 ГРАДСКО 11.ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ЕВТИНО НАКАДЕ.ЕЛ. АВТОМОБИЛИ МОЖЕ НО ПАК ХАРЧИ ЗАВИСИ ОТ МОДЕЛА ГОРЕ ДОЛУ 3ЛВ. НА 100км. В КВ.Ч. НА ДНЕШНИТЕ ЦЕНИ.А 4.2 ДА КАРАШ ПОД 1500 ОБОРОТА ГОРКИЯТ ВАЛ.
  • #51
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Жозефа ( преди 2 години )
    Не всички коли са на бензин,има и друг вид горива
  • #50
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Forza Juve ( преди 2 години )
    1000 процента съм съгласен с написаното
  • #49
    32 rate up comment 6 rate down comment
    Торбалан ( преди 2 години )
    "Светлините (предната оптика) покачва разхода с 0,5 л/100 км, така че през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла." - Полицията е на друго мнение ;) Последно глобата беше 20лв. (не можеш да използваш фарове за мъгла като дневни светлини в БГ)