IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Какво всъщност печелим от твърде бързото шофиране?

Повечето шофьори не се състезават, но често ограниченията на скоростта не се спазват

Какво всъщност печелим от твърде бързото шофиране?

Често пъти покрай ограничение от 50 км/ч имаме склонността да преминаваме с 60, защото винаги сме го правили и никога не сме били наказвани. Но наистина ли си струва да караме по-бързо?

Малка аритметична задача: в населено място с дължина 3 км карате с 60 км/ч вместо с разрешените 50. Колко време спестявате?
Отговор: само 36 секунди. Пътувате три минути, вместо 3,6 минути. Но рискувате глоба.

Прекалено бързо шофиране

Друг пример: на магистралата има ремонт. Тези ремонти на моменти могат да бъдат наистина досадни. Вместо предписаните 80 км/ч шофьорът решава да кара със 100 км/ч, за да спести поне малко време. Колко време спестява, ако предположим, че ремонтът е с дължина 5 км?

45 секунди, не часове. Разбира се, и тук има наказания. И това, което не трябва да се забравя, е, че разходът на гориво се увеличава непропорционално при по-висока средна скорост.

Прекалено бързо шофиране

Последен пример: 100 км движение по магистралата. Карате вместо със 150, вместо с разрешените 140 150 км/ч. Спестеното време е приблизително три минути.

Затова и съветите на експертите са, че умереното бързане не се изплаща. Внимателното и безопасното пътуване са за предпочитане вместо здравото натискане на газта и излагането на себе си и на пътниците в автомобила на опасност. И да не забравяме: само 10 км/ч по-ниска скорост понякога гарантират много по-икономично пътуване.

Снимки: Autorevue

0 от 500
 • #23
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Гошо от почивка ( преди 11 месеца )
  Давам си целата газ карам с 250-300 и не ми дреме. Ако ще и арменския поп да ме глобява.
 • #22
  8 rate up comment 3 rate down comment
  Учуден ( преди 1 година )
  Ганьо е прост и такива сметки не са за него. Яко газ с 100 км/ч на Цариградско и присветкане на каращите по правилата. Ей това Ганьо го може най-добре. Нали ще стигне от Орлов мост до 4-ти километър 20 секунди по-бързо...
 • #21
  3 rate up comment 0 rate down comment
  до: някой от: 12 ( преди 1 година )
  Не се разбира какво искаш да кажеш? Разбрахме, че си над 50 г., но другото нещо е неясно. Май пръстите ти изпреварват мисълта. Кажи сега какъв точно е проблема с тези 10 км/ч по километраж, които в действителност са горе-долу колкото е ограничението? И между другото с тези 10 км/ч отгоре съм един от най-бавните на пътя. Явно това е проблема, че преча на другите да се движат още по-бързо.
 • #20
  12 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Голяма част от знаците са неадекватно поставени, а на магистралите, участъците с ограничения са повече от годните участъци. По-лесно им е да боднат ограничител знак отколкото да направят елементарен ремонт
 • #19
  5 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  крайно време е да се премахнат ограниченията в извън населените места
 • #18
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Икономия ( преди 1 година )
  Е дайте въобще да не караме. Само да се работи и честити нови такси всеки месец
 • #17
  15 rate up comment 4 rate down comment
  356 ( преди 1 година )
  Аз мисля, че всеки път си има свой собствен "ритъм" на шофиране и когато се намери некой *** да не го спазва и кара много по-бавно или много по-бързо от това, то той създава сериозна предпоставка за ПТП. Т.е когато на пътя има неопитни и неразумни водачи, които шофират с несъобразена скорост, то това е предпоставка за ПТП. Не считам обаче, че пътните знаци поставени от контролните органи винаги отговарят и предпоставят за най-добрия "ритъм" за шофиране. За огромно съжаление!
 • #16
  10 rate up comment 0 rate down comment
  педро бързия ( преди 1 година )
  как да обясниш на някой ,че да влиза със 100 в лявата лента на магистралата е меко казано овчедушно
 • #15
  8 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  времето е единствния краен ресурс който имате :) А бързото каране го правим за кеф като цяло. Който го е страх от мечки... нали си знаете
 • #14
  0 rate up comment 1 rate down comment
  До #2 ( преди 1 година )
  Изключителна логика. Бай Ганьо в действие. Излиза, че вие бавите по-големите наглеци и от вас, които карат със 160, 170 и т.н.