IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Какво всъщност печелим от твърде бързото шофиране?

Повечето шофьори не се състезават, но често ограниченията на скоростта не се спазват

Какво всъщност печелим от твърде бързото шофиране?

Често пъти покрай ограничение от 50 км/ч имаме склонността да преминаваме с 60, защото винаги сме го правили и никога не сме били наказвани. Но наистина ли си струва да караме по-бързо?

Малка аритметична задача: в населено място с дължина 3 км карате с 60 км/ч вместо с разрешените 50. Колко време спестявате?
Отговор: само 36 секунди. Пътувате три минути, вместо 3,6 минути. Но рискувате глоба.

Прекалено бързо шофиране

Друг пример: на магистралата има ремонт. Тези ремонти на моменти могат да бъдат наистина досадни. Вместо предписаните 80 км/ч шофьорът решава да кара със 100 км/ч, за да спести поне малко време. Колко време спестява, ако предположим, че ремонтът е с дължина 5 км?

45 секунди, не часове. Разбира се, и тук има наказания. И това, което не трябва да се забравя, е, че разходът на гориво се увеличава непропорционално при по-висока средна скорост.

Прекалено бързо шофиране

Последен пример: 100 км движение по магистралата. Карате вместо със 150, вместо с разрешените 140 150 км/ч. Спестеното време е приблизително три минути.

Затова и съветите на експертите са, че умереното бързане не се изплаща. Внимателното и безопасното пътуване са за предпочитане вместо здравото натискане на газта и излагането на себе си и на пътниците в автомобила на опасност. И да не забравяме: само 10 км/ч по-ниска скорост понякога гарантират много по-икономично пътуване.

Снимки: Autorevue

0 от 500
 • #3
  3 rate up comment 0 rate down comment
  някой ( преди 6 месеца )
  Парламентът в Италия ( мисля , че беше 2009 или 2010 ) обсъди да разреши на някои участъци по Автомагистралите ограничението да стане 150, защото болшинството от нарушенията били до 150. Не знам дали се прилага, но имаше дебат.
 • #2
  15 rate up comment 5 rate down comment
  някой ( преди 6 месеца )
  Уточнение. Ако карам със 150 ще изпреварвам всички, които са по-бавни. Но ако карам със 130 ( толкова е разрешено в по-голямата част от "автомагистралите" ни) ще зацепвам зад някой каращ със 120 или друг изпреварващ със 100. Така че не умувайте. В Германия са го измислили. Ако карам със 150 ще стигна с около половин час по-бързо и няма да се уморя толкова, колкото ако карам със 90 и мисля кой турски тир ще ме блъсне отзад, карайки с 120.
 • #1
  9 rate up comment 3 rate down comment
  .. ( преди 6 месеца )
  В БГ на първо място е да си по-голям мъж, не е толкова важно за колко време ще стигнеш. И другото... к'ъв си ти та ще ми кажеш... Като добавим и липсата на реални санкции от страна на държавата се получава БГ действителността.