IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

В Норвегия: Сметката за ток скача с 1,3 милиарда долара

През 2040 година там ще има 1,9 милиона електромобили

В Норвегия: Сметката за ток скача с 1,3 милиарда долара

Норвегия е една от страните, в които електромобилите настъпват най-бързо и купувачите определено харесват колите на батерии. В същото време обаче тази сериозна промяна може да дойде със сериозна сметка. Според изследване, в следващите 20 години електрическата мрежа на страната ще има нужда от осъвременяване и подсилване на стойност 1,3 милиарда долара – пари, които ще бъдат калкулирани в сметките на клиентите.

През март продажбите на електромобили в Норвегия достигнаха исторически връх, като почти 60% от всички нови коли на този пазар са електрически. Това е резултат от целенасочената политика на страната, която включва освобождаването на тези коли от определени данъци, липса на пътни такси за тях, безплатен паркинг и безплатно зареждане на обществени точки.

Крайната цел на Норвегия е през 2025 година в колата вече да не се продават автомобили с конвенционални двигатели. Сега по пътищата на страната се движат около 220 000 електромобили, а общо в страната са регистрирани 2,7 милиона коли.

Точно заради нарастването на електромобилите и все по-сериозните им нужди от зареждане, то инвестирането на тези 1,3 милиарда долара няма как да бъде отложено.

Норвежкият регулатор, който отговаря за цените на електроенергията прогнозира, че сметките на клиентите най-вероятно ще нараснат, тъй като няма да се появи отделна сметка за зареждането на електромобилите. В същото време сметката може да се окаже много по-скромна – по-точно 2,5 пъти по-малка, ако собствениците на електромобили променят навиците си и започнат да зареждат колите си само през нощта.

Очаква се, че през 2040 година по пътищата в Норвегия ще се движат около 1,9 милиона електромобили.

 

0 от 500
 • #16
  0 rate up comment 0 rate down comment
  ко? ( преди 7 месеца )
  ганьо тръгнал да се бори с елбангиите, изкривяването на пазара и подлите норвежци. ганьоооо, ганьооооо - кради си там квот си докопаш и не се опитвай да блестиш с мозък, че си пълна трагедия мой човек.
 • #15
  2 rate up comment 3 rate down comment
  waso ( преди 7 месеца )
  Както винаги най-голямата лъжа е половината истина.Норвегия е 2000 км дълга и елколите са меко казани непрактични и особено по причина на климата.Ноо...в Норвегия колито имат вносно мито, всеки може да провери колко струват колите в Норвегия.Когато освободиш електрокаритее от мито, безплатно паркиране, евтина застраховка, много ясно че ще купуват елбангии.Затова става дума, изкривяване на пазара, яко изкривяване.
 • #14
  1 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  норвегия е огледално отражение на лицемерието нещо като касапин който е ортодоксален веган
 • #13
  5 rate up comment 0 rate down comment
  до долния ( преди 7 месеца )
  да, ама ние живеем в България, какво ме интерескува в Норвегия от какво си произвеждат енергията. Подкрепям #11 - тук за да си купя електричка, ще мине време - да поевтинеят малко и да се изгреди инфраструктура доста. Като говорим за Норвегия и как са хитри че не си замърсяват тяхната държава.. не мислите ли че малко е глупаво това... Не ви ли прилича на басейна разделен на зони за пикаещи и за не-пикаещи? Живеем на една планета - ако си продаваш петрола на съседната държава не я правиш по-чиста
 • #12
  3 rate up comment 1 rate down comment
  До долния ( преди 7 месеца )
  Всичко което си написал от важи за България, но не и за Норвегия. Там е много по-изгодно да си купиш електромобил, много попинз готин да го караш и 106% от енергията използвана от страната, се произвежда от възобновяеми източници.
 • #11
  7 rate up comment 1 rate down comment
  читател ( преди 7 месеца )
  От тази статия все още не произтича извода че трябва да си купя електрическа кола. Напротив! Поне 10, а може и повече години ще е по-изгодно да се купи втора ръка бензин. След това, когато старите батерии увеличат обема си и при рециклиране спадне цената на новите /с вложени рециклирани батерии/, тогава ще премина и аз на електричество. Все пак да не забравяме че електричеството все още се произвежда от газ, въглища и други замърсители на въздуха.
 • #10
  13 rate up comment 1 rate down comment
  Факт ( преди 7 месеца )
  1.3 милиарда са супер смешна сума дори за България, а за Норвегия са джобни.
 • #9
  10 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Всичките им пари са от петрол, само кръгъл иди.от може да си помисли, че ще спрът добива на петрол. В мига в който го направят ще се превърнат в бананова държава. Те нямат и не проивеждат нищо. Това е една социалистическа държава с огромни петролни залежи и поддържат социалистическия си строй само и единствено с парите от продажби на петрол в огромни количества.
 • #8
  14 rate up comment 2 rate down comment
  Втори опит ( преди 7 месеца )
  Объркал си опорните точки. В Норвегия производството на възобновяема енергия е с дял 106% от потреблението, така че не се притеснявай от какво ще се произвежда енергията. Норвежците са си направили сметката, че е по-добре да продават петролните продукти, отколкото да ги горят в собствената си държава и да си замърсяват въздуха. Ако 1,3 милиарда евро до 2040г. ти се струват много за изграждане на нови далекопроводи, замисли се че малка България дава по няколко милиарда годишно за внос на нефт.
 • #7
  8 rate up comment 0 rate down comment
  ss ( преди 7 месеца )
  Знам че е така, колега! Всъщност Норвегия има план за прекратяване добива на петрол от Северно море, при ред условия, едно от който е ако продължава глобалното замърсяване! Затова подчертах изрично, че нещата са доста комплицирани!