IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Норвегия: Сметката за ток скача с 1,3 милиарда долара

През 2040 година там ще има 1,9 милиона електромобили

В Норвегия: Сметката за ток скача с 1,3 милиарда долара

Норвегия е една от страните, в които електромобилите настъпват най-бързо и купувачите определено харесват колите на батерии. В същото време обаче тази сериозна промяна може да дойде със сериозна сметка. Според изследване, в следващите 20 години електрическата мрежа на страната ще има нужда от осъвременяване и подсилване на стойност 1,3 милиарда долара – пари, които ще бъдат калкулирани в сметките на клиентите.

През март продажбите на електромобили в Норвегия достигнаха исторически връх, като почти 60% от всички нови коли на този пазар са електрически. Това е резултат от целенасочената политика на страната, която включва освобождаването на тези коли от определени данъци, липса на пътни такси за тях, безплатен паркинг и безплатно зареждане на обществени точки.

Крайната цел на Норвегия е през 2025 година в колата вече да не се продават автомобили с конвенционални двигатели. Сега по пътищата на страната се движат около 220 000 електромобили, а общо в страната са регистрирани 2,7 милиона коли.

Точно заради нарастването на електромобилите и все по-сериозните им нужди от зареждане, то инвестирането на тези 1,3 милиарда долара няма как да бъде отложено.

Норвежкият регулатор, който отговаря за цените на електроенергията прогнозира, че сметките на клиентите най-вероятно ще нараснат, тъй като няма да се появи отделна сметка за зареждането на електромобилите. В същото време сметката може да се окаже много по-скромна – по-точно 2,5 пъти по-малка, ако собствениците на електромобили променят навиците си и започнат да зареждат колите си само през нощта.

Очаква се, че през 2040 година по пътищата в Норвегия ще се движат около 1,9 милиона електромобили.

 

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ко? ( преди 4 години )
    *** тръгнал да се бори с елбангиите, изкривяването на пазара и подлите норвежци. ганьоооо, ганьооооо - кради си там квот си докопаш и не се опитвай да блестиш с мозък, че си пълна трагедия мой човек.
  • #12
    2 rate up comment 3 rate down comment
    waso ( преди 4 години )
    Както винаги най-голямата лъжа е половината истина.Норвегия е 2000 км дълга и елколите са меко казани непрактични и особено по причина на климата.Ноо...в Норвегия колито имат вносно мито, всеки може да провери колко струват колите в Норвегия.Когато освободиш електрокаритее от мито, безплатно паркиране, евтина застраховка, много ясно че ще купуват елбангии.Затова става дума, изкривяване на пазара, яко изкривяване.
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    норвегия е огледално отражение на лицемерието нещо като касапин който е ортодоксален веган
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до долния ( преди 4 години )
    да, ама ние живеем в България, какво ме интерескува в Норвегия от какво си произвеждат енергията. Подкрепям #11 - тук за да си купя електричка, ще мине време - да поевтинеят малко и да се изгреди инфраструктура доста. Като говорим за Норвегия и как са хитри че не си замърсяват тяхната държава.. не мислите ли че малко е глупаво това... Не ви ли прилича на басейна разделен на зони за пикаещи и за не-пикаещи? Живеем на една планета - ако си продаваш петрола на съседната държава не я правиш по-чиста
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    читател ( преди 4 години )
    От тази статия все още не произтича извода че трябва да си купя електрическа кола.Напротив! Поне 10, а може и повече години ще е по-изгодно да се купи втора ръка бензин.След това, когато старите батерии увеличат обема си и при рециклиране спадне цената на новите /с вложени рециклирани батерии/, тогава ще премина и аз на електричество.Все пак да не забравяме че електричеството все още се произвежда от газ, въглища и други замърсители на въздуха.
  • #8
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Факт ( преди 4 години )
    1.3 милиарда са супер смешна сума дори за България, а за Норвегия са джобни.
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    ss ( преди 4 години )
    Знам че е така, колега! Всъщност Норвегия има план за прекратяване добива на петрол от Северно море, при ред условия, едно от който е ако продължава глобалното замърсяване! Затова подчертах изрично, че нещата са доста комплицирани!
  • #6
    10 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 4 години )
    Не е така вместо да ги дават за друго те един вид спонсорират производителите на ел.колите и ги правят по-масови за разлика от другите производители на петрол и отделно си имат най-големия инвестиционен фонд в света. Саудитите и емирствата като имат повече производство на глава какво правят за да не се тровят другите?
  • #5
    13 rate up comment 1 rate down comment
    ss ( преди 4 години )
    В Норвегия нещата са доста комплицирани, бих казал. Страната е от големите износителки на петрол, и в същото време е с най-големи преференции за притежателите на електромобили!! А преференциите са основно от печалбите от петрола! Демек - нека се тровят другите!!
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Барневарн ( преди 4 години )
    Браво, така педофилите от Барневарн ще си стоят само в Норвегия, защото с тези електрички трудно ще стигнат по-далече.