IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От 1 юли електромобилите ще звучат като хладилници

Задължително колите на ток трябва да издават шум при скорост над 20 км/ч

От 1 юли електромобилите ще звучат като хладилници

От 1 юли всички електромобили, двищещи се на територията на ЕС, ще трябва да издават изкуствен звук при скорост над 20 км/ч, за да могат да предупреждават пешеходцине за своето приближаване.

Този закон беше приет от европейския парламент още през есента на 2018 г. В момента колите на ток на практика се движат напълно безшумно, за разлика от бензиновите и дизелови автомобили. Така пешеходците не ги виждат и има опасност от инцидент.

За да се избегнат подобни случаи, електромобилите трябва да издават предупредителен звук със сила не по-малко от 56 дБА (децибела). Това ниво съответства на шума от работен хладилник, като в същото време не е толкова високо, че да стряска пешеходците.

В закона не е уточнено точно какъв да бъде звукът, издават от колите на ток. Така производителите им имат пълен избор и могат да използват всякакви шумове и дори мелодии.

Снимка: Hyundai

 

0 от 500