Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Зимните гуми стават задължителни според проекта за нов Закон за движение по пътищата

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Всеки нов шофьор, взел свидетелство за правоуправление за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Управлението на по-мощен автомобил ще може да става само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е употребил наркотици или алкохолор, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.  А 600 лв. става санкцията за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

В проектозакона също така се предвижда 15 ноември до 1 март леките автомобили трябва да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни. Досега през същия перод можеше да се кара със зимни гуми, но и с други, стига тяхна дълбочина на протектора да бъде до 4 мм. С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
 • #4
  29 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Значи да не кара изобщо, така съвсем ще забрави какво е научил. И после се качва на нормална кола и познай...
 • #3
  23 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Абе направо първите 6 месеца да карат само велосипед, то къде и без това ще намерят кола 60 к.с. май такива не се продават. Само излишен разход за семейството да кара колелото и като минат 6 месеца да се качва на автомобил.
 • #2
  12 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Първо да кажа, че карам със зимни гуми просто защото обикалям често страната, от Бургас съм и тази година една снежинка не е прехвръкнала през Бургас, ако февруари нещо панде сняг ок ако ли не ще е нормална за Бургас безснежна зима само дъждове. Много бургазлии не си слагат зимни гуми просто защото в Бургас пада сняг веднъж на 3 години и на другия ден по улиците няма и помен от снега. Защо трябва да задължават зимни гуми при положение, че летните се представят по-добре на сух и мокър път.
 • #1
  30 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Разбирам "загрижеността" на нашите управници, но искам да попитам.. за един приятел. Коя кола в днешно време е под 67 коня? Твърдо съм на мнение, че по-големи бели правят тези, които са си забравили мозъка в къщи, нищо че имат книжка от 20 години. Ако знаеш, че ще те тикнат в панделата за 3 години, ще седнеш ли пил за дволана? Не нали... А ма като знаеш, че няма кой да те накаже... и хоро ще играеш докато шофираш. Наказуемост трябва колеги, наказуемост една и съща за всички!