IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Зимните гуми стават задължителни според проекта за нов Закон за движение по пътищата

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Всеки нов шофьор, взел свидетелство за правоуправление за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Управлението на по-мощен автомобил ще може да става само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е употребил наркотици или алкохолор, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.  А 600 лв. става санкцията за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

В проектозакона също така се предвижда 15 ноември до 1 март леките автомобили трябва да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни. Досега през същия перод можеше да се кара със зимни гуми, но и с други, стига тяхна дълбочина на протектора да бъде до 4 мм. С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500