Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Зимните гуми стават задължителни според проекта за нов Закон за движение по пътищата

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Всеки нов шофьор, взел свидетелство за правоуправление за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Управлението на по-мощен автомобил ще може да става само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е употребил наркотици или алкохолор, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.  А 600 лв. става санкцията за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

В проектозакона също така се предвижда 15 ноември до 1 март леките автомобили трябва да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни. Досега през същия перод можеше да се кара със зимни гуми, но и с други, стига тяхна дълбочина на протектора да бъде до 4 мм. С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
 • #56
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Кита ( преди 3 седмици )
  направо тротинетки да подарявят с книжката ...
 • #55
  3 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  Алкохолор
 • #54
  0 rate up comment 1 rate down comment
  До #48 ( преди 3 седмици )
  Първия път като се качих в микра ми навя спомени за на вуйчо москвича : С здраве да си я караш
 • #53
  2 rate up comment 0 rate down comment
  ха-ха ( преди 3 седмици )
  Това с гайфер до 4 мм ми хареса
 • #52
  11 rate up comment 0 rate down comment
  окли ( преди 3 седмици )
  какво значи млад шофьор , 6 месеца не караш и вече и вече не си новобранец ?
 • #51
  5 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Имайте късмет да приемете това за гумите и целогодишно ще карам със зимни от най-твърдите!!!
 • #50
  10 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  "Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв." Дали най-накрая простата държава ще се опита да противодейства на простите си люде с китайски скеснончета в рефлекторите?!?!?! НЕеееее, не и в близките 10години.
 • #49
  5 rate up comment 7 rate down comment
  прецахте я тая държа ( преди 1 месец )
  Вие добре ли сте е 67 коня ела те го карайте вие тоз куц кон дето не може да изпревари в двупосочен път, това че младите шофиори са тъпи ,*** и не знаят какво правят не трябва да слагате ограничение на конете ! Все ще дойде някъв правеняк дето патрулката ще издъхне докато го хване ! :@
 • #48
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Млад шофьор ( преди 1 месец )
  Аз съм млад шофьор и си купих Нисан Микра 1.0 бензин с верига, много е здрав и с евтина поддръжка. Следваща ще Renault Twizy с генератор Хонда от зад за зареждане.
 • #47
  9 rate up comment 1 rate down comment
  Здравомислещ ( преди 1 месец )
  Абе, хора! Това ли са ви проблемите от новият закон. Коне, придружители и т.н. А глобите!? Не може масовите нарушиния без пряка опасност от ПТП да се наказват с глоби по високи от една трета от минималната заплата в страната! Къде го има това!? Абсурдистан. За *** по пътищата е ясно но, това се лекува основно с образование, възпитание и ценностна система във водачите. За нищо от това няма предпоставки. Защо не въведат отново неделните училища и принудителен труд, като наказание!?