IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Зимните гуми стават задължителни според проекта за нов Закон за движение по пътищата

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Всеки нов шофьор, взел свидетелство за правоуправление за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Управлението на по-мощен автомобил ще може да става само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е употребил наркотици или алкохолор, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.  А 600 лв. става санкцията за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

В проектозакона също така се предвижда 15 ноември до 1 март леките автомобили трябва да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни. Досега през същия перод можеше да се кара със зимни гуми, но и с други, стига тяхна дълбочина на протектора да бъде до 4 мм. С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #25
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    bahti zakona opel corsa v 2022
  • #24
    33 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Значи може да се учи на кола 101 коня, да вземе изпит пред ДАИ и след това да го ограничат да кара кола до 67 коня? Вие добре ли сте?
  • #23
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    какви са тия *** закони
  • #22
    24 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Никога не бих купил на детето си кола под 140кс. Тъй като това е самоубийство. Колкото е безопасно толкова и е опасна немощната кола. Всичко е до възпитание. Възпитавайте а не ограничавайте децата си. Закона е глупав
  • #21
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дори със 65кс. Автомобил можеш да причиниш достатъчно поражения и смърт. Какво значение има дали сте с придружител или не, всеки един автомобил развива 140 км.в час. При което спирането с този малък и немощен автомобил е значително по трудно отколкото с едно Ауди 3.0тди 2010г. куатро помислете и решете. Опел корса 1997 1.0 45кс развива скорост която може да е унищожителна и няма спирачен път нито здраво купе или варианта на Ауди. Кое ще купите на вашето дете???
  • #20
    0 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    толкова ли е трудно да се направят подкатегории в зависимост от мощността и съответно глоксовете да се провеждат поетапно и да ги минаваш степен по степендо 100 к. с. В1 категориядо 200 к. с. В2до 400 к. с. В3до 600 к. с. В4над 600 кс В5
  • #19
    21 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Какво ще постигнат? Първите 6 месеца няма да кара нищо. След 6 месеца , вече забравил как се кара, ще се качи на аЛдито 150 коня и край.Този ***, който е предложил тази велика идея, трябва да бъде изритан на борсата.
  • #18
    4 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Опел Корса Опел Адам Рено Туинго Пежо 108 Ситроен ц1 някоя Хонда Дачия ФВ ЪП избор голем.Нагли ци.ани никой не ви е длъжен бе ***.ка ви проста изтрепахте хората с немските дараци 50-та ръка.
  • #17
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ee lada e 75 Kong trabant li da karat glupasi
  • #16
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дайте им там по една ръчна количка да си бутат през първите 5 години мало*мници!