IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Зимните гуми стават задължителни според проекта за нов Закон за движение по пътищата

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Всеки нов шофьор, взел свидетелство за правоуправление за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Управлението на по-мощен автомобил ще може да става само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е употребил наркотици или алкохолор, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.  А 600 лв. става санкцията за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

В проектозакона също така се предвижда 15 ноември до 1 март леките автомобили трябва да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни. Досега през същия перод можеше да се кара със зимни гуми, но и с други, стига тяхна дълбочина на протектора да бъде до 4 мм. С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ще караш Рено Клио Форд Фиеста ФВ Поло и тн.А не да трепеш хора пом.ар такъв нагъл!
  • #14
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Под 67 коня какво да карам лагерна количка ли, ***
  • #13
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А къде ли отиват тези глоби...Просто си търсят *** причини само да глобяват.Ако наистина мислеха за младите шофьори, няма ли да е много по-разумно да подобрят системата за шофьорските глоксове, например не всеки хванат от пътя да е инструктор...И как да се научат младежите да карат с толкова малко часове
  • #12
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    има логика за млади шофьори да има ограничения, но не са ги домислили.. просто тия дето ги правят законопроектите са с IQ под 75..Не обмислят вариантите и стрелят напосоки.
  • #11
    19 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Aygo-тата на Хепи и Доминос, които са с 69 коня са едни от най-опасните шофьори в градовете. Обяснете ми после каква логика има в тия 67 к.с. за млади шофьори
  • #10
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Демек първите шест месеца децата няма да шофират.. Кое е семейството с една кола, която е под тази мощност? Безумие - глава поредна
  • #9
    20 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    *** не, нека има ограничение в к.с. както е навсякъде в западна Европа. Но кой умник реши да са 67 к.с.? Защо не са 100 к.с. за да може човек да си избере по-лесно някаква нормална кола.
  • #8
    12 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    зимни гуми китайски на мокро няма как да спират по добре от мишелинки летни. честито на бургазлии
  • #7
    31 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    неопитен водач , дето не може да преценя добре дистанция и динамика - тръгва да изпреварва автобус с кола 60кс. резултата ще е или челен сблъсък или автобуса в канавката както често им се случва на автобусите в БГ. държавните чиновници радко измислят нещо умно
  • #6
    20 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Най - голямата и основна група гласоподаватели са шофьорите! Ако продължават да ни рекетират и тормозят с малоумието си, Закона за движение по пътищата ще им " ритне каруцата"