Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Зимните гуми стават задължителни според проекта за нов Закон за движение по пътищата

Нов шофьор ще може да кара кола с до 67 к.с.

Всеки нов шофьор, взел свидетелство за правоуправление за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Управлението на по-мощен автомобил ще може да става само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е употребил наркотици или алкохолор, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.  А 600 лв. става санкцията за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

В проектозакона също така се предвижда 15 ноември до 1 март леките автомобили трябва да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни. Досега през същия перод можеше да се кара със зимни гуми, но и с други, стига тяхна дълбочина на протектора да бъде до 4 мм. С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра.

Още по темата – четете в Dnes.bg

0 от 500
 • #6
  10 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Направо да пишат в закона че новите шофьори могат да карат само еднолитровата Фабия и Киа Пикантно. Друго под 67 к. с. няма.
 • #5
  24 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Всеки ден чета безумение след безумие... просто нямам сили вече. Как тия тъпунгери не родиха нещо умно ме! Ма какви са тия коли 67 к.с., какви са тия гуми 1.6 мм грайфер-та това са ***! Организираната престъпна група ГЕРБ ни съсипва ежедневно с неподправената тъпотия, която само гербаджийте притежават.
 • #4
  28 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Значи да не кара изобщо, така съвсем ще забрави какво е научил. И после се качва на нормална кола и познай...
 • #3
  22 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Абе направо първите 6 месеца да карат само велосипед, то къде и без това ще намерят кола 60 к.с. май такива не се продават. Само излишен разход за семейството да кара колелото и като минат 6 месеца да се качва на автомобил.
 • #2
  11 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Първо да кажа, че карам със зимни гуми просто защото обикалям често страната, от Бургас съм и тази година една снежинка не е прехвръкнала през Бургас, ако февруари нещо панде сняг ок ако ли не ще е нормална за Бургас безснежна зима само дъждове. Много бургазлии не си слагат зимни гуми просто защото в Бургас пада сняг веднъж на 3 години и на другия ден по улиците няма и помен от снега. Защо трябва да задължават зимни гуми при положение, че летните се представят по-добре на сух и мокър път.
 • #1
  29 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Разбирам "загрижеността" на нашите управници, но искам да попитам.. за един приятел. Коя кола в днешно време е под 67 коня? Твърдо съм на мнение, че по-големи бели правят тези, които са си забравили мозъка в къщи, нищо че имат книжка от 20 години. Ако знаеш, че ще те тикнат в панделата за 3 години, ще седнеш ли пил за дволана? Не нали... А ма като знаеш, че няма кой да те накаже... и хоро ще играеш докато шофираш. Наказуемост трябва колеги, наказуемост една и съща за всички!