IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не искате електромобили? Тогава плащайте по-скъп бензин!

Радикалното предложение на шефа на Daimler има за цел да повиши интереса към EV

Изпълнителният директор на Daimler - Мартин Даум, предложи цените на бензина да се покачват с 10 цента на определен период, за да се принудят шофьорите да купуват електрически автомобили. Изявлението му, направено във видео подкаста Zur Sache intensiv, предизвика огромно възмущение заради наказателния подход към потребителите.


Мартин Даум


„След три или четири години това увеличение ще се усети толкова много, че потребителите няма да имат избор. Така този икономически натиск ще увеличи прехода към по-устойчива мобилност", заяви 64-годишният Даум, който доскоро беше ръководител на Daimler Truck.

На пръв поглед предложението на един от мениджърите с най-голям опит в автомобилната индустрия изглежда като просто решение за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO₂). Проблемът обаче се крие в социалните и икономически последици от мярка от този калибър.

Самият Даум признава, че мнозинството от населението вероятно ще отхвърли това предложение. И това е напълно логично, тъй като при настоящите високи цени на енергията и икономическите трудности, с които се сблъскват много хора в Европа, годишното увеличение на цената на горивото би се възприело като наказание. Това се отнася особено за онези, които зависят от своите превозни средства за работа или живеят извън домовете си градове без адекватни алтернативи на обществения транспорт.


електромобили


Бившият шеф в Daimler също така изрази недоволството си от политиката на държавно субсидиране за закупуване на електрически превозни средства, твърдейки, че финансовата подкрепа е трябвало да се прилага само в ранните фази на развитие на новите технологии.

„Властите трябва да се съсредоточат върху подобряването на инфраструктурата, като мрежи за зареждане и производство на електроенергия, вместо директно субсидиране на електрически превозни средства", коментира Даум.

Големи компании като Volkswagen, както и правителството на Германия, подкрепят разширяването на субсидиите за стимулиране на закупуването на електрически автомобили. Даум обаче е против, твърдейки, че тези помощи вече нямат смисъл в индустрия, която е преминала експерименталната си фаза.


0 от 500
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 8 часа )
    Това, което си написал дори и да е хубаво като идея (Утопия) за да се случи трябва един естествен процес, който отнема десетилетия, а не ударно за петилетка, щото партията така е казала! И недей да търсиш екология в ЕЛ моля!
  • #15
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 8 часа )
    До 12: Ама много е хубаво всичко... КАТО ПРИКАЗКА ЗА ДЕЦА, в която принца идва на бял кон и спасява безкрайно красивата принцеса ;) А реалността е, че за голяма част от хората ЕЛ не работи. Реалността е, че инфраструктурата не е дори на 10% готова да работи както казваш, мнозинството в градовете ще е без достъп до лична зарядна т.е. пак скъпо. Реалността е, че тая работа всъщност покачва цената на ел енергията защото десетилетия наред ще имаш повишаващо се търсене и догонване на предлагането.
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 8 часа )
    Като не става доброволно,мъчат се да го направят доброзорно.Със забрани,със субсидии и цени на горивата.
  • #13
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 8 часа )
    Нека махнем забраните и да видим дали ще стане по-добре? Нека всеки да може да кара автомобили евро 1 или с махнати филтри, да направят тока скъп за да е гадно на глупавите електрокаристи да не си помислят да купят електромобил, а цената на въглищата да бъде субсидирана за да могат хората да се отопляват евтино в градовете, да изтекът горите и да ги раздадат на бедните които не могат да си купят въглища за да стане въздуха още по-чист, че били екологично гориво. В кой свят искаш да живеят децата
  • #12
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До тинтири ( преди 8 часа )
    Хубава приказка. Сега остана да кажеш каква е поуката от нея? Какво ще стане ако в градовете започнат да се движат само електромобили които са по-евтини от автомобилите с ДВГ и се зареждат с излишната възобновяема енергия която на по-късен етап връщат в мрежата за да не работят въглищни централи? Какво лошо виждаш в това токът за бита да е по-евтин, зареждането на автомобилите да е по-евтино и дори да ти плащат за това, а въздуха в градовете да е по-чист и да е по-тихо? Кои са лошите страни?
  • #11
    1 rate up comment 6 rate down comment
    До лудория ( преди 8 часа )
    С коя част от коментар 8 не си съгласен И защо смяташ, че противоречи на икономиката? Всъщност осъзнаваш ли че лакомията за печалба доведе европейската промишленост дотук. Същата лакомия заради която Toyota е в застой от 10 години и ще последва европейската. Клиентите не са глупави. Не е като да не искат електромобили, но не искат европейските смешки, които са произведени с единствената цел да заобиколят законите, а не заради клиентите. Китайските еднодневки вече имат по-добри параметри от тях
  • #10
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 8 часа )
    Понеже някъв *** не можел да си пробута боклучавата стока трябвало сме да плащаме повече за нещото, което работи и което искаме? Не става пичове - ефекта на кобрата само влошава нещата. В Индия имало град, с много кобри, за да реши проблема управата обявила награда за всяка мъртва змия... е местните започнали да ги отглеждат във ферми и да печелят. Когато властите разбрали - прекратили програмата за плащане. А тези, които гледали кобри за пари ги пуснали на свобода и проблема станал по-голям!
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория до 4 ( преди 8 часа )
    Според коментара ти ми става ясно, че не разбираш от икономика. Не можеш да принудиш, можеш да мотивираш. При принуда, всичко се изнася. Купувачите ясно показват - повече от 80% не искат електромобили. Значи имаш грешни закони. Тикането на политически идеи напук на населението ВИНАГИ води до революция и/или война. Седни, почети, от друга страна, навярно ще си свидетел на това. Мерцедес, БМВ ще оцелят, но ще станат станат чуждоземна марка.
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 8 часа )
    Въпреки това, всеки който е възпитавал дете знае, че само с тояга не става. Ако няма и морков, губиш детето завинаги и го превръщаш в свой враг. Тоест този да си гледа работата. Или трябва да има и тояга и морков или само морков, но в никакъв случай само тояга. Неслучайно инвеститорите се разбягват, точно както децата на жестоките родители напускат семейството след като навършат пълнолетие и не поглеждат назад.
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 6 ( преди 8 часа )
    Всъщност могат да се случат много неща, но за съжаление светът не работи по този начин. Няма нищо лошо, да увеличат цената на горивата с 10 цента, но да има прозрачност за какво точно отиват тези 10 цента? Примерно с тях да бъде построена детска болница в която да се лекуват децата които се разболяват от мръсния въздух в града в който е продадено горивото. Или пък тол таксата наистина да отива за поддържане на пътищата и да е съобразена с теглото на автомобилите и да се плаща за километър