IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Окачването на скъпите Tesla се оказа дефектно, но не и опасно

След много години едно от разследванията срещу марката приключи

Най-големите компании в света, като Tesla, буквално не излизат от съда - те са съдени от клиенти, от конкуренти, а дейността им се разследва от служители на реда и всевъзможни регулатори. В момента автомобилният производител Tesla е обект на няколко разследвания, включително от NHTSA - Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ. Едно от тях обаче току-що приключи.


Tesla


Компанията като цяло избягва да изтегля продуктите си след разследване на NHTSA за дефекти. Въпреки това ѝ беше препоръчано да замени части от окачването в някои модели. От компанията не се съгласиха и се стигна до по-задълбочено разследване. Това разследване продължи години и включва твърдения за дефекти на окачването на Model S и Model X.

Ситуацията започна да ескалира през 2020 година, когато Tesla изтегли близо 30 000 автомобила Model S и Model X, които преди това бяха изпратени до Китай поради предполагаем проблем с окачването. Странното беше, че проблемът засегна само два модела и само тези, продавани в Китай, въпреки че тези коли бяха произведени в САЩ и Tesla използва същото окачване като при всички Model S и Model X.

Tesla изрази несъгласие с китайските власти за необходимостта от изтегляне на тези автомобили и заяви, че няма дефект. Компанията каза, че въпросната повреда се е появила в по-малко от 0.05% от превозните средства извън Китай и около 0.1% от превозните средства в Китай. Автомобилният производител приписва по-високия процент на проблеми с окачването на водачите, които били много недобросъвестни в Китай.

От компанията на Мъск твърдят, че потребителите в тази страна изобщо не се грижат за колите си и умишлено ги подлагат на такива ситуации и изпитания, вследствие на които неминуемо ще завършат с повреди поради големи натоварвания - чести сблъсъци с бордюра, силен удар в дупка и други подобни.

През 2020 година NHTSA се намеси по въпроса и започна собствено разследване. След 4 години Службата за разследване на дефекти (ODI) на NHTSA приключи разследването си, без да наложи изтегляне, но препоръча на Tesla да смени предните носачи на определен брой модели Model S и Model X.

NHTSA първоначално започна разследване след 43 оплаквания за неизправности в предното окачване и установи много повече коли с тази проблеми (426), но тези проблеми не водят до по-значителни катастрофи. Установено е, че ако автомобилът се експлоатира с дефектна предна връзка, това може да причини допълнителни повреди на други компоненти на автомобила.

Въпреки това, няма доказателства, че повредата в окачването влияе на управлението на автомобила. NHTSA заявява, че приключването на разследването „не означава, че агенцията е признала липсата на дефект, свързан с безопасността“.


0 от 500
  • #56
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Гостенино, ако на празен ход разходът е бил 9kW , което са 900 мл гориво Ако за ускорение до 20 км в час са необходими 3 kW механична мощност към колелата, би ли ми описал какво следва? Мощността разсейвана от радиатора във вид на топлинни загуби намалява ли? С колко? Разходът променя ли се? Единственото вярно нещо което си написал, е че се вдига КПД.
  • #55
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    За колко време ще го ускориш до 20 км/ч?
  • #54
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Теслю митичен,имаш грешка в #52. Да ускориш тяло с маса 1200 кг до 20 км/ч?Закона на Нютон се казва F=m.aСтава въпрос за сила в нютони.
  • #53
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    КПД на автомобила без натоварване е нисък.Въртящия момент е колкото да покрие триенето в двигателя и всички задвижвания като помпи,генератор,хидравлики и т.н. От 1 л /ч се получават 10 квт,като по голямата част са загуби в радиатора.С отпускането на съединителя се увеличава КПД на двигателя от натоварването и се увеличава въртящия момент,загубите в радиатора намаляват.
  • #52
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Не знаеш отговора, затова ще ти кажа накрая, защото няма да чакам психопатските ти изпълнения две седмици като друг. За да ускориш едно тяло с маса 1200 кг до 20 км в час, са необходими цифром и словом 0,005 киловатчаса. Ако автомобил без компютър може да се справи С включването на фаровете които са минимум 100 вата - по твоята терминология 0,1 киловат часа на час без да си промени оборотите, дали ще го обърнат тези 5 Wh
  • #51
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Както виждаш, аз веднага и на момента ти отговарям на въпросите, като се аргументирам с физични закони, цифри и факти а не съм психопат като тебе Да опитам да сменя темата с обиди, лъжи и клевети. Знаеш ли отговора господин психопат? Учи се в девети клас. Ти не беше ли инженер по ДВГ? Или и това беше поредната психопатска лъжа?
  • #50
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Енергия или мощност е необходима за ускоряване на 1200 килограма до 20 км в час? Знаеш ли отговора или не?
  • #49
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Виждаш ли колко си неграмотен, за да не прочетеш че чрез съединителя създаваш въртящ момент към гумите. Не можа да го разбереш след 100 различни опита да ти се обяснят законите на Нютон. Въртящият момент е нула докато не упражниш някакво усилие върху коляновия вал. Независимо дали ще си включиш климатика, Ще се опиташ да потеглиш или Ще включиш фаровете за да натовариш алтернатора. При всички тези случаи вече се извършва полезна работа и има сили които да противодействат на вала. Чакам отговор
  • #48
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Ако си беше направил труда да отговориш мощност или енергия е необходима, щях да ти отговоря и за автомобил без компютър с цифри сметки и факти и знания а не с вярвания в перпето mobile
  • #47
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Е как става магията да потеглиш с нула въртящ момент?