IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Окачването на скъпите Tesla се оказа дефектно, но не и опасно

След много години едно от разследванията срещу марката приключи

Най-големите компании в света, като Tesla, буквално не излизат от съда - те са съдени от клиенти, от конкуренти, а дейността им се разследва от служители на реда и всевъзможни регулатори. В момента автомобилният производител Tesla е обект на няколко разследвания, включително от NHTSA - Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ. Едно от тях обаче току-що приключи.


Tesla


Компанията като цяло избягва да изтегля продуктите си след разследване на NHTSA за дефекти. Въпреки това ѝ беше препоръчано да замени части от окачването в някои модели. От компанията не се съгласиха и се стигна до по-задълбочено разследване. Това разследване продължи години и включва твърдения за дефекти на окачването на Model S и Model X.

Ситуацията започна да ескалира през 2020 година, когато Tesla изтегли близо 30 000 автомобила Model S и Model X, които преди това бяха изпратени до Китай поради предполагаем проблем с окачването. Странното беше, че проблемът засегна само два модела и само тези, продавани в Китай, въпреки че тези коли бяха произведени в САЩ и Tesla използва същото окачване като при всички Model S и Model X.

Tesla изрази несъгласие с китайските власти за необходимостта от изтегляне на тези автомобили и заяви, че няма дефект. Компанията каза, че въпросната повреда се е появила в по-малко от 0.05% от превозните средства извън Китай и около 0.1% от превозните средства в Китай. Автомобилният производител приписва по-високия процент на проблеми с окачването на водачите, които били много недобросъвестни в Китай.

От компанията на Мъск твърдят, че потребителите в тази страна изобщо не се грижат за колите си и умишлено ги подлагат на такива ситуации и изпитания, вследствие на които неминуемо ще завършат с повреди поради големи натоварвания - чести сблъсъци с бордюра, силен удар в дупка и други подобни.

През 2020 година NHTSA се намеси по въпроса и започна собствено разследване. След 4 години Службата за разследване на дефекти (ODI) на NHTSA приключи разследването си, без да наложи изтегляне, но препоръча на Tesla да смени предните носачи на определен брой модели Model S и Model X.

NHTSA първоначално започна разследване след 43 оплаквания за неизправности в предното окачване и установи много повече коли с тази проблеми (426), но тези проблеми не водят до по-значителни катастрофи. Установено е, че ако автомобилът се експлоатира с дефектна предна връзка, това може да причини допълнителни повреди на други компоненти на автомобила.

Въпреки това, няма доказателства, че повредата в окачването влияе на управлението на автомобила. NHTSA заявява, че приключването на разследването „не означава, че агенцията е признала липсата на дефект, свързан с безопасността“.


0 от 500
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нещо което крият от вас, електромобила понеже тежи близо 3 тона съсипва гуми и окачване за месеци, особено по нашите хубави пътища!
  • #5
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    От часове чакам гостенина да дойде да се изака и тук, че един носач за Тесла струва 12 000 долара защото така бил прочел някъде. Но той се скри в лалугерската си дупка, след 7-8 успешни доказателства за съществуването на перпето мобиле. Сега чете и препрочита Уикипедия, за да дойде да ми докаже още пет-шест пъти по различни начини променяйки още няколко физични закона. Включително и математическите правила, за да му излязат сметките.
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Хахах ( преди 1 месец )
    Скъсан носач, ОК е. Всичко е точно. Караш си....спокойно. На пакапа като му се откъсна теглича заедно цялата задница сигурно и това е ОК според тесларите дето уж са го направили да тегли ремаркета до 5 тона а той без ремарке се откъсна само от тежестта на пикапа. Смешка от всякъде.
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Реално ( преди 1 месец )
    Нищо не се разбра от написаното с тези 0.05% "дефект", но важното е че я рекламирате всеки ден и колите са на всеки ъгъл в Сф, а скоро и в останалите градове. На сух кладенец хората за вода не ходят.
  • #2
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Нямало опасност от счупен носач ?!? Тази статия да не е писана от пророка на свети Илюзион, електрическата латерна.
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    При Тесла винаги са виновни шофьорите.Скъсан носач може да причини ПТП и да гушнеш букета.