IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо се сви пазарът на електромобили в Германия?

Спадът на продажбите не е свързан само с отпадането на държавните бонуси

Търсенето на електрически автомобили намалява, като тази тенденция се забелязва и на най-големия пазар в Европа - този в Германия. Там през януари са регистрирани 22 474 нови електрически автомобила (BEV), което е ръст от 24% спрямо същия месец на 2023 г., но в същото време е и повод за притеснения, съобщава в своя анализ местната асоциация на автомобилната индустрия (VDA).


електромобили


Данните сочат, че увеличението се дължи само на статистически ефект - продажбите през януари 2023 г. са били много слаби, тъй голяма част от тях са били изтеглени с месец заради предстоящото намаляване на субсидиите. Ако се погледне дела на продадените BEV през първия месец на тази година, той е 10,5%, докато през 2023 г. е бил 18%.

За цялата 2024 г. VDA очаква продажби на 451 000 електрически превозни средства, което е с 14% по-малко от 2023 г. Това би означавало, че пазарът ще се свие за първи път от години. При 451 000 единици продажбите ще паднат дори под нивото от 2022 г.


продажби Германия


Отслабването на продажбите на електрически автомобили до голяма степен се дължи основно на загубата на държавно финансиране. Рецесията обаче също играе роля - всеки, който се страхува да не загуби работата си, би предпочел да си купи евтин двигател с вътрешно горене, отколкото електрическа кола.

„Горният край на пазара на електрически автомобили е наситен, а в долния край все още има малко оферти в сегмента от 25 000 евро“, коментира анализаторът от VDA - Ян Бургард, цитиран от Bloomberg News.

Това вероятно означава, че всеки, който може и иска да си позволи скъпа електрическа кола, вече се е сдобил с такава, докато всички останали чакат по-евтини модели. И като цяло нещата не изглеждат много добре за пазара на електрически автомобили през 2024 г. , но това съвсем не означава край на електрическата мобилност. Капитализмът ще проработи и този път - производителите съживяват слабото търсене с отстъпки и с пускането на евтини малки коли, което поне на първо време ще свърши работа.


0 от 500
  • #37
    0 rate up comment 3 rate down comment
    До 66 ( преди 3 месеца )
    Мен пък къде ме включи в списъка? От кога хората които се аргументират с цифри и факти, имат собствено мнение и могат могат да го аргументират, като посочат източниците си на информация се приравняват на хора, които имат налудничави вярвания, които не могат да аргументират по никакъв начин освен с вярата си в тях и това, че им харесват повече от фактите и обстоятелствата в реалния свят и нападат агресивно с обиди всеки, който се опита да разруши измисления им свят с някакви си сметчици и факти.
  • #36
    0 rate up comment 3 rate down comment
    От 65 ( преди 3 месеца )
    В обръщението бях вкарал и Митичния, но явно съм надвишил допустимите знаци.
  • #35
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До РУК, Гост, Турбо ( преди 3 месеца )
    Крайно време е доктор Гълъбова да ви помогне.
  • #34
    4 rate up comment 4 rate down comment
    РУК ( преди 3 месеца )
    Митичен ***, много си набрал нещо!? Трябва да сменят хапчетата с по силни!Колкото и да пишеш анонимно, никой не може да сбърка заядливия ти, озлобен, комплексиран тон! Опитах се да се държа малко по любезно с теб, ама нито го оценяш нито го заслужаваш! А че бягаш от отгори на неудобни въпроси всички видяха! Продължавай да дрънкаш за киловати и водород ***!Като идеш да пълниш хипер мощната Киа Соренто с дизел, си припомни, че и аз карам Киа, ама EV6!И отдавна имам това което ти хвалиш
  • #33
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Междувременно в новините, Дания затвори и последната си водородна станция, Шел затвори всичките си станции в САЩ, след като миналата година ги затвори и в Обединеното кралство, а най-голямата верига водородни станции в Калифорния, Тру Зиро, вдигна цената на кг до 36 долара. Зареждането на Бъдещето на Тойотка вече струва 180 долара, като 1/4 от тях заминават само докато колата отиде и се върне до станцията. Ликуйте, Рукоделие, Дундурест, Неканен хост, Москвич из ушанков и Турбодухач!
  • #32
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    На приятелите ти от лудницата, Рукоделие.
  • #31
    6 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 3 месеца )
    Опаа, 60 коментара!На кой са развързали ризата с дългите ръкави зад гърба!?!
  • #30
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Смятам че в крайна сметка ще има увеличение заради бюджетните модели които ще наводнят пазара след лятото
  • #29
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    МитЕ, мощност е в мегавати, енергията в мегаватчаса.
  • #28
    2 rate up comment 3 rate down comment
    PLAID ( преди 3 месеца )
    Ще, ще... Грешната графика и марка гледате :D Жокерче: Giga Berlin