IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конфискация на колата и за превъртан километраж?

В България манипулирането на пробега се наказва с до 7000 лева глоба. Къде в Европа наказанията са най-сурови?

Наказанието с конфискация на автомобила да се разшири и за нарушения като превъртане на километража - такава авангардна идея циркулира в определени среди, близки до МВР, макар още да не е намерила място в официално предложение за изменение на закона. От няколко месеца властите в България отнемат автомобили за употреба на алкохол и наркотици, и дори продадоха първата партида от тях на организиран от НАП търг.
   
   
превъртан километраж
  
     
Превъртането на километражите с цел да се измами следващ купувач е масово явление както у нас, така и на всички останали европейски пазари. Но наказанията за такова провинение варират силно от страна на страна. В Русия например в момента се обсъжда манипулацията на километража - услуга, предлагана масово в интернет на цена от 2500 рубли, или около 50 лева - занапред да се наказва със затвор.

Впрочем в България и в момента санкцията не е никак малка: член 178, точка 11 от Закона за движение по пътищата предвижда глоба от 2,000 до 7,000 лева за "който манипулира и/или измени показанията на километропоказателя на моторно превозно средство". Точката е в сила от 2018 година, но нямаме информация досега да има дори и един наказан по нея.
  
    
употребявани коли, превъртан километраж
Масовото манипулиране на километражите води до сериозно увеличение на цените на вторичния пазар, създавайки измамна стойност за автомобили с реален пробег по 300-400 хиляди километра
    
       
Конфискация за подобно провинение ще е мъчно приложима на практика, защото е трудно да се докаже кога и от кого е извършена манипулацията. Вписване на актуалния пробег в нотариалния договор за продажба може поне да внесе яснота при кой собственик е извършено превъртането. Далеч по-добър и ефективен вариант за справяне с проблема е въвеждането на т. нар. "дигитален паспорт" на всеки автомобил, в който фигурират данни не само за промените в собствеността, но и за пробега при всеки технически преглед.
  
  
От нищо до 300 000 евро - къде какви са наказанията (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

0 от 500
  • #18
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    Имам истински пример колега автовозаджия си харесва кола от товара и след разтоварване на колата на автоджамбази на пита за цената споразумяват се плаща я и след като развози и другите на другия ден ще мине да си я вземе,отива на другия ден и на колата и манипулирани километрите надолу на 127 хил.пита джамбазина защо нали той я знае на колко е била,джамбазина одговаря направена е на колкото е трябвало да бъде,вижте ако искате да не ви лъжат като търсите кола казвайте километрите не ги гледаме.
  • #17
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    Ми тази статия я е писал някой който се вози в градския транспорт,ми при минаване на ГТП се снима километража и да го манипулираш може да е малко над последния ГТП,то и последните километри ги пише на бланката която се дава след приключване на ГТП,може да се въведе закон за озъптяване на автоджамбазите защото сега е модата за внос на таксита на много километри и превъртане веднага за по-висока цена,масово е,няма кола която да не е манипулиран километража.
  • #16
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Има манипулации които не могат да бъдат засечени. Например може собственикът да манипулира километража по такъв начин че да не отчита вярно навъртените километри или да показва силно занижена стойност в някакво съотношение. Те принципно тия автомобилни електроники са елементарни за хакване и манипулация......Така по изкуствен начин собственикът си запазва по голям процент от стойността на автомобила и когато реши да го продава ще му вземе доста повече пари стига външният вид да е добър.
  • #15
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    нова кола купуват само хора които нямат пари да подържат старa
  • #14
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    #13 все си мисля че има значение няколко стотин хиляди километра плюс/минус.. па били те и по магистрала.
  • #13
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Лачена чанта ( преди 4 месеца )
    Това с гледането на изминатите километри на бангия на 10-15 години е като да се чудиш през колко ли "легла" е преминала застаряващата леля от магазина на ъгъла, която се кипри с ярък грим и къси поли от изкуствена кожа. И в двата случая отговорът е, "Много!" и плюс-минус няколко хиляди не е от значение.
  • #12
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Емо ( преди 4 месеца )
    Айде тогава купувайте коли на по 900 000 км., който има пари за нова, предлага поредната простотия. Мериш компресията, оглеждаш колата и решаваш.
  • #11
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Хитър Петър ( преди 4 месеца )
    Подчинението на хората в световен мащаб и превръщането им в роци чрез дигитална диктатура!
  • #10
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 4 месеца )
    Ако има документи от TUV или българския лист от прегледите през годините - всичко е ясно. Ако няма - божа работа!
  • #9
    18 rate up comment 1 rate down comment
    дон чикен ( преди 4 месеца )
    електронен паспорт...и въвеждане на данни при всеки ГТП, продажба, застраховка... и ако излъже някой глоба стойността на колата...