IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мошеници откриха безпроблемен начин за превъртане на километража

Устройството „филтър на пробега“ се продава свободно в интернет на достъпна цена

„Бизнесът“ с превъртане на километража на употребявани автомобили отдавна процъфтява с усилията на недобросъвестни търговци. Сега този вид измама е достигнала фундаментално ново технологично ниво, благодарение на едно ново устройство.


километраж


Всеки шофьор знае, че колкото по-малък е пробегът на употребявана кола, толкова по-изгодно може да бъде продадена на вторичния пазар. В наши дни обаче електрониката на много нови модели изобщо не може да бъде излъгана, като това се дълж на усилията на автомобилните производители. При моделите след 2017 г. превъртането на километража е много трудно и изглеждаше сякаш ерата на измамите с пробега върви към своя край.

Оказва се, че дори и най-сложната електроника на съвременните автомобили все още може да бъде измамена. При това за целта не е нужно да се търси „специалист“ и да се плаща сериозна сума. За целта се закупува специално устройство. То се нарича по различни начин - скоростен филтър, „филтър за пробег“, „стоп филтър“, „стоп пробег“, „устройство за спиране на пробега“, като цената му в интернет е около 300-350 долара в зависимост от марката на автомобила, за който е предназначено.


километраж


Устройството изглежда като сноп от проводници с два конектора в краищата и кутии, прикрепени към единия от тях. Инсталирането не е сложно, като всеки електротехник н сервиз може да премахне таблото на автомобила, да разкачи CAN-шината, която е свързана с базата данни на превозното средство и след това ще я свърже обратно, но вече през „филтъра“. След това панелът се поставя обратно и с помощта на стандартните бутони километражът се рестартира.

В този случай допълнителното устройство заблуждава компютъра, че автомобилът стои на място. Решението е доста елегантно и удобно за собственик, който е планирал да продаде колата си след време и да измами бъдещия купувач. Той просто трябва да премахне „филтъра“, когато пусне автомобила за продажба. А следващият собственик няма как да разбере, че е преметнат.


0 от 500
  • #30
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Branko ( преди 11 месеца )
    #23 Ти отново си сънувал.Бил си от Люлин до Овча Купел и си мисли,че си бил в Германия.Не ме интересува какво си сънувал.Разказвай сънищата си на приятели,комшии или спирай да пушеш трева.
  • #29
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Киро майсторо ( преди 11 месеца )
    #19 е как ще го спрат производителите,че ми стана много интересно???Те производителите правят така,че да не се крадат колите,но се крадат всеки ден.Ха-ха-ха,***.
  • #28
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Venko ( преди 11 месеца )
    И от къде мога да го купя това устройство?В Али-то го няма.
  • #27
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Явор ( преди 11 месеца )
    Прочетох коментарите и се реших да пиша. Работя като механик в Австрия. При издаване на Pikerl се въвеждат километрите в компютър и отиват данните в главният компютър данни на автомобила. Няма как да го пишеш 100К км,като миналата година е бил 200К км примерно.Тази статия гласи точно как могат да се "манипулира" тахометъра ,като се спре по електронен начин да спира "въртенето" на километрите. Което е удачен "инструмент" за западните държави да манипулират истинските километри.
  • #26
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Явор ( преди 11 месеца )
    За България не е нужно да се слага устройството,защото всеки кадърен човек който се занимава с електроника би го направил,но в западна държава е със сигурност собственика на МПС да го осъдят,че и затвор да грози.Устройството е перфектно за западните държави за манипулация на км. Тук устройството се казва Kilometer stoppen. Та значи манипулацията е възможна навсякъде,но без връщане на тахометъра. Купуваш колата на 100К км и я продаваш след 5г на 120К км,като се апелира,че се кара рядко.
  • #25
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Явор ( преди 11 месеца )
    Прочетох коментарите и се реших да пиша. Работя като механик в Австрия. При издаване на Pikerl (T
  • #24
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ел Техник ( преди 11 месеца )
    Работил съм в Германия.Закона за манипулиране на тахометъра гласи:При първо "хващане"на манипулация гласи от 10-30КВторо нарушение 50-100 (зависимост от цената и годините на автомобила) за Ферари,Ламбо... цените за нарушенията са други.Трето нарушение затвор.Ако пише,че колата е за Export тогава манипулацията е гарантирана.
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    ивелин ( преди 1 година )
    Когато бях в Германия -2018 година мой познат който работи в автокъща го попитах ---- километрите отговарят ли на реалното което показва километража.? Не не им вярвай тъй като според колата и годините почти всички са с превъртян километри.Няма ли закон който да забранява и да подлежи на глобяване или някакво наказание. Каза ми - Чух имал някакъв но никой не го спазва тъй като колите които се продават в Източна Европа са много и парите идват в Германия, така,че никой не го спазва.
  • #22
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Мда ( преди 1 година )
    Затова всички западни трошки са на110-150000 км
  • #21
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Salevoto ( преди 1 година )
    И като отиде този автомобил на ГТП на 110000км а му излезе че на предния ГТП преди 3г е била на 350000км кво правиме.