IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мошеници откриха безпроблемен начин за превъртане на километража

Устройството „филтър на пробега“ се продава свободно в интернет на достъпна цена

„Бизнесът“ с превъртане на километража на употребявани автомобили отдавна процъфтява с усилията на недобросъвестни търговци. Сега този вид измама е достигнала фундаментално ново технологично ниво, благодарение на едно ново устройство.


километраж


Всеки шофьор знае, че колкото по-малък е пробегът на употребявана кола, толкова по-изгодно може да бъде продадена на вторичния пазар. В наши дни обаче електрониката на много нови модели изобщо не може да бъде излъгана, като това се дълж на усилията на автомобилните производители. При моделите след 2017 г. превъртането на километража е много трудно и изглеждаше сякаш ерата на измамите с пробега върви към своя край.

Оказва се, че дори и най-сложната електроника на съвременните автомобили все още може да бъде измамена. При това за целта не е нужно да се търси „специалист“ и да се плаща сериозна сума. За целта се закупува специално устройство. То се нарича по различни начин - скоростен филтър, „филтър за пробег“, „стоп филтър“, „стоп пробег“, „устройство за спиране на пробега“, като цената му в интернет е около 300-350 долара в зависимост от марката на автомобила, за който е предназначено.


километраж


Устройството изглежда като сноп от проводници с два конектора в краищата и кутии, прикрепени към единия от тях. Инсталирането не е сложно, като всеки електротехник н сервиз може да премахне таблото на автомобила, да разкачи CAN-шината, която е свързана с базата данни на превозното средство и след това ще я свърже обратно, но вече през „филтъра“. След това панелът се поставя обратно и с помощта на стандартните бутони километражът се рестартира.

В този случай допълнителното устройство заблуждава компютъра, че автомобилът стои на място. Решението е доста елегантно и удобно за собственик, който е планирал да продаде колата си след време и да измами бъдещия купувач. Той просто трябва да премахне „филтъра“, когато пусне автомобила за продажба. А следващият собственик няма как да разбере, че е преметнат.


0 от 500
  • #20
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Секарио ( преди 1 година )
    В чехия , като хванат такава измама, затварят автокъщата и забрана за нова до живот със солена глоба.
  • #19
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Еййййй ( преди 1 година )
    А това че могат производителите да спрат манипулациите на км. е ясно, но им е неизгодно! Щото няма кой да купува на високи(!!!) цени бракмите им надолу по веригата, а с получените *** да им купуват новите трошляци. Елементарно Уотсън: вместо $1000 вземаш $5000 (образно казано) и по-бързо си вземаш следващата нова кола и правиш оборота им.
  • #18
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Еййййй ( преди 1 година )
    Щото на ГТП-то всичко му е ОК. Докато хвърлях старите бумаги от прегледа видях *** си нащракали каквито им км. хрумнат!? Аз съм първи собственик и знам какви са. Добре че на последния преглед съвестно си гледаха работата (по данните от него си следя мимоходом състояние спирачки, горивна апаратура).
  • #17
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Вики ( преди 1 година )
    като няма читави коли втора употреба, карайте нови без превъртян километраж
  • #16
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 1 година )
    Да му мислят купувачите втора ръка. Няма нещо, което е направено от човек, да не може да бъде компрометирано. А надеждите ви за сервизни истории са пълни глупости за лаици.
  • #15
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Просто отиваш в оторизиран сервиз на марката и даваш номера на рамата, там веднага ти излизат километрите на автомобила, както и на какви километри са извършени сервизни ремонти и обслужвания.
  • #14
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Макс ( преди 1 година )
    И в Испания е така. На всеки преглед се записват километрите. Имам кола, жена ми също и една резервна. Когато една от първите 2 е в сервиз, защото понякога трябват 3-4-5 дни. И когато ида с третата на преглед винаги ме питат "Ама как така само 2000 км за една година"
  • #13
    15 rate up comment 2 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    Прочетохме и разбрахме статията, въпросът е дали ти също я прочете добре, а не през пръсти? Това устройство спира пробега изцяло, като се появиш две поредни години с едни и същи километри без никаква промяна ти пляскат маркер "нелогични километри", който си остава до края на живота на колата.
  • #12
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тази фатка не е за тези които ще продават колата, а за а тези дето вземат "под наем" кола с минимален годишен пробег. Плащаш за 10 000 км, а си вадиш парите като uber
  • #11
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Заглавието нещо не кореспондира с материала!? Не виждам никакво превъртане. Иначе, технологията е стара като света, макар и без електроника. Баща ми навремето искаше нов автомобил, ама не му се чакаше 10 години и си купи Трабант. Гаранцията му беше 1 година или 10 000 километра. Той му навъртя 9 000 още на петия месец и му разкачи жилото на километража, за да не излиза още 7 месеца от гаранция...