IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са моделите с най-добра защита от манипулиране на километража

Специални чипове спасяват Audi A3 и VW Golf от измама със скоростомера

Цените на употребяваните автомобили продължават да растат и мнозина продавачи се опитват да постигнат по-големи печалби, превъртайки километража на предлаганата от тях кола. Опитите да се спре подобна практика продължават и изглежда най-после е постигнат напредък в това отношение.


VW Golf


Според Германския автомобилен клуб (ADAC), моделите Audi A3 (от 2020 г.) и VW Golf 8 (от 2019 г.) вече са по-добре защитени срещу манипулации от превозните средства на много други марки. По време на проучването на пазара ADAC установява, че на пазара все още не не се предлага устройство за манипулиране на километражите на тези два модела, което е необичайно толкова време след тяхното излизане. 

Обяснението идва от двата производителя на самите автомобили. При Audi и Volkswagen компютърните чипове с HSM (Hardware Secure Module), за чието поставяне ADAC отдавна настоява, се използват за механизми за защита на пробега. Чиповете HSM кодират данните за километрите по такъв начин, че да не могат лесно да бъдат променени след това.


Audi A3


В допълнение, чрез увеличаване на криптирането, сигурността на набора от данни е увеличена значително и по този начин фалшификацията става много по-трудна. Според информации, Audi също използва подобна технология в моделите си на A4 и A6, като това помага да предотвратяване на манипулациите.

С пускането на новите модели от 2023 г. Volkswagen планира въвеждане на допълнителни мерки за предотвратяване на манипулации, като това са така наречените „километрични филтри”. Те отчитат от 1/3 до 1/2 от изминатите километри и са монтирани на такова място в автомобила, до което престъпниците нямат достъп.


Audi A3


ADAC отчита също, че VW Golf 8 и Audi A3 са по-добре защитени от всички 500 автомобила, които досега са разследвани. Според експертите от организацията, допълнителен инструмент срещу измамите със скоростомера може да бъде технологията Connect. Почти всички нови автомобили днес са оборудвани с постоянно инсталирана SIM карта, която събира много данни, в това число и за пробега на производителя.


0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То се вижда дали е презаписвано, може да се разбере дали е презаписвано и обикновено си личи по други фактори и ако е по-нов автомобила при дилъра всичко излиза.
  • #3
    14 rate up comment 0 rate down comment
    FTS ( преди 1 година )
    На 2 места сте писали за измама със скоростомера. Не съм чувал някой да иска да показва друга скорост на движение. Километраж и скоростомер са различни неща, а не синоними.Автотрагедия - медия.
  • #2
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ADAC да правят реклама за нещо на немски автомобилен роизводител... не, няма начин да са пристрастни.
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 1 година )
    Старичко ви е инфото ми се струваhttps://***.cnbc.com/2022/02/08/new-alfa-romeo-suv-equipped-with-nft-blockchain-technology.html