IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо скоростомерът не показва вярно?

Вижте кои фактори влияят върху показанията на уреда

Скоростомерът на автомобила може да изкриви показателите, като това се дължи на най-различни причини, категорични са експерти. И посочват колко голямо може да бъде отклонението на показанията на този важен уред, както и кои фактори влияят върху него.


скоростомер


Първо, трябва да се знае, че скоростомерът е проектиран да показва точно при нов автомобил, който се намира в идеално състояние. При него обаче винаги е заложено отклонение, като то варира между 5 и 10% над действителната скорост на превозното средство. И това се прави напълно умишлено.

Причината за това е, че ако скоростомерът показва неправилно стойността надолу, тогава производителите на автомобили могат да бъдат изправени пред съдебни дела от собствениците на превозни средства, които ще са получили глоби за превишена скорост заради несъответствие между показанията на скоростомера и действителната скорост на автомобила.

Освен това диаметърът на гумите и степента им на износване също могат да повлияят на показанията на скоростомера на автомобила, категорични са експертите. В процеса на шофиране диаметърът на гумите може да се промени с няколко сантиметра и само поради износването им скоростомерът може да изкриви стойността на скоростта с 2-3%.

Затова и се препоръчва, ако шофьорът иска на всяка цена да знае точната скорост на автомобила си, той да използва специални уреди и оборудване. Техните показания със сигурност ще се отличават от тези на скоростомера, но почти сигурно ще бъдат по-точни.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Данаил ( преди 1 година )
    Разликата я видях като бях пуснал GPS .Там ми даде разлика в скоростта с 5 км.
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Гумарник ( преди 1 година )
    Разлика в диаметъра на гумата, което значи в обиколката и, има дори и промяна само на съотношението на гумата, без промяна на цолажа. 205/55/16 и 215/55/16 са с разлика от повече от сантиметър в диаметър, а по формулата се получават повече от 3 см. разлика в обиколката ... от там идва и различната скорост. При обиколка от 2 м. на гумата това са 1.5%, което е поне 1.5 км. на 100 км. час. Толеранс в отчетената скорост при радарите има в България, има държави без толеранс, глобяват за 1 км/ч отгоре
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Хм ( преди 1 година )
    Ако километража взема сигнал от АБС-а, би трябвало показанията да са точни и да не зависят от скоростта при използване на препоръчаните гуми. Смяната на цолажа няма да промени показанията, ако общия диаметър се запази. Тоест, ако минем на по-малки джанти, трябва да увеличим височината на гумата и обратно.
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Има си ( преди 1 година )
    Таблица която показва разликата в километрите при различните цолове на гумите, от един цол до друг,цол беше мисля около 3/5км. Ако преминеш на по голям цолаж от този на производителя ще се увеличи скоростта по километри и по ниски обороти. По този начин да превишите скоростта е сигурно. Ама не очаквайте супер ниски обороти.
  • #4
    23 rate up comment 6 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    И какви са тия гуми дето се износват с няколко сантиметра? Много ми се вижда това.
  • #3
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    До #2 анонимен - не показва надолу, а нагоре, т.е. повече от действителната скорост. За гуумите, казваш ако се запазело съотвошението - кое съотношение? Ако диаметърът на гумата - най-външният, който контактува с пътя е по-голям показанието ще е по-малко от действителното, ако диаметърът е по-голям обратно. Не знам за какви съотношения говориш. И никак не съм убеден, че промяната на диаметъра на гумата ще даде отклонение в показанието от само 1-2 км в час.
  • #2
    19 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Единствено вярно е - показва надолу заради огрниченията и да не пледираш че са те снимали с превишна скорост. Затова и на самите камери има и толеранс от 3-9км/ч (и до 10+ никои не те закача). Фабрично е заложено, като според марката и модела отклонениятя са различни. До към 100 са 3-5% разлика, оттам нагоре може да го докара и 15%. Промяната цолажа на гумите също ще даде отклонеие, освен ако не се запази съотношението, но там говорим за 1-2км/ч максимум.
  • #1
    33 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вярно е, най точно показва GPS и Google Maps.