IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конфискация на колата и за превъртан километраж?

В България манипулирането на пробега се наказва с до 7000 лева глоба. Къде в Европа наказанията са най-сурови?

Наказанието с конфискация на автомобила да се разшири и за нарушения като превъртане на километража - такава авангардна идея циркулира в определени среди, близки до МВР, макар още да не е намерила място в официално предложение за изменение на закона. От няколко месеца властите в България отнемат автомобили за употреба на алкохол и наркотици, и дори продадоха първата партида от тях на организиран от НАП търг.
   
   
превъртан километраж
  
     
Превъртането на километражите с цел да се измами следващ купувач е масово явление както у нас, така и на всички останали европейски пазари. Но наказанията за такова провинение варират силно от страна на страна. В Русия например в момента се обсъжда манипулацията на километража - услуга, предлагана масово в интернет на цена от 2500 рубли, или около 50 лева - занапред да се наказва със затвор.

Впрочем в България и в момента санкцията не е никак малка: член 178, точка 11 от Закона за движение по пътищата предвижда глоба от 2,000 до 7,000 лева за "който манипулира и/или измени показанията на километропоказателя на моторно превозно средство". Точката е в сила от 2018 година, но нямаме информация досега да има дори и един наказан по нея.
  
    
употребявани коли, превъртан километраж
Масовото манипулиране на километражите води до сериозно увеличение на цените на вторичния пазар, създавайки измамна стойност за автомобили с реален пробег по 300-400 хиляди километра
    
       
Конфискация за подобно провинение ще е мъчно приложима на практика, защото е трудно да се докаже кога и от кого е извършена манипулацията. Вписване на актуалния пробег в нотариалния договор за продажба може поне да внесе яснота при кой собственик е извършено превъртането. Далеч по-добър и ефективен вариант за справяне с проблема е въвеждането на т. нар. "дигитален паспорт" на всеки автомобил, в който фигурират данни не само за промените в собствеността, но и за пробега при всеки технически преглед.
  
  
От нищо до 300 000 евро - къде какви са наказанията (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

0 от 500
  • #28
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    #27 говори за себе си
  • #27
    2 rate up comment 2 rate down comment
    5ко ( преди 3 месеца )
    Няма стара кола или стара жена. Има само лоша поддръжка.
  • #26
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Налага се да подменя цялото табло или само монометъра където отчита скороста и километрите.
  • #25
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Ник ( преди 3 месеца )
    Най добре и за мръсен номер,и за каквото друго се сетите конфискация.Защото друго не ви раждат тъпите глави.
  • #24
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Най добре и за мръсен номер,и за каквото друго се сетите конфискация.Защото друго не ви раждат тъпите глави.
  • #23
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    #21 обикновения човек не си пипа километража.. на общо основание. Всеки тарикатее и му е виновна държавата после. Съсипаха я тая държава!
  • #22
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    моят съм го превъртял със сто хиляди на пред трябва да ми поемат разходите за нова.
  • #21
    29 rate up comment 2 rate down comment
    Nord ( преди 3 месеца )
    Въпросът е да се конфискува колата на обикновенния човек на общо основание ...Защо не предложат закон за конфискуване на незаконно придобито имущество и пари ? Някой осъден политик ? Важно и лесно е да се граби от народа . Нали по закон частната собственост беше неприкосновенна ? Или за мафиотската ни държава някои закони не важат...През ден си измислят нови закони и нови актове и глоби за да си пълнят джобовете .С какво се подобриха живота или условията на обикновенният човек ???
  • #20
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Никола ( преди 3 месеца )
    А АКО СЕ РАЗВАЛИ КИЛОМЕТРАЖА?ЕЙ
  • #19
    10 rate up comment 10 rate down comment
    ,кучо ( преди 3 месеца )
    Как пък не как щемиия вземат предвид че дори и да съм превъртял километража автомобила е частна собственост.Това не БЪЛГАРИЯ това еАпсурдистан за аъжеление