IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов проблем за автомобилната индустрия - липса на графит

Недостигът на основния материал за батерии на електромобили се увеличава

Световната автомобилна индустрия се сблъсква с поредния сериозен проблем – намаляващото производство на графит. Компании като Tesla и Mercedes-Benz полагат огромни усилия да си осигурят доставки от Китай, който е доминиращия производител в света, тъй като батериите за електрическите им автомобили изискват по-големи количества от този минерал, съобщава Reuters.


производство


Оказва се, че автомобилните компании не са планирали предварително допълнителни доставки на графит, тъй като се фокусира върху по-известните материали, нужни за батериите – като литий и кобалт. Те явно не са обърнали внимание на факта, че графитът е най-големият компонент за батериите, като от него зависи тяхното тегло.

През тази година над 50% от добития в световен мащаб графит ще бъде използван за електрически превозни средства и това кара производителите на автомобили да търсят нови източници в държави като Мадагаскар и Мозамбик. Очакванията са, че недостигът на материала, произведен извън Китай, ще стане още по-сериозен, тъй като американското и европейското законодателства се стреми да намали зависимостта си от Китай за важните минерали.

Проблемът се задълбочава, тъй като всяка електрическо превозно средство се нуждае от над 50 кг графит за анодите на батерията, което е около два пъти повече от количеството литий. А плановете на индустрията са доста амбициозни – до 2030 г. в световен мащаб трябва да се произвеждат около 35 млн електромобила на година, което означава, че ще са нужни огромни количества от този материал.

Независими анализатори посочват, че недостигът на графит до края на десетилетието ще достигне 770 000 тона. В момента Китай произвежда 61% от естествения графит в света и 98% от окончателно обработения материал за аноди за батерии.


0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Абе долен ( преди 10 месеца )
    Виж как знаеш, че тези 34% които осигуряваха фотоволтаиците преди малко със своите 1217 MW, което е повече от блок на АЕЦ Козлодуй, всъщност са капка в морето, защото голяма част от фотоволтаиците в България са за собствено ползване и въобще не влизат в тази статистика. В тази статистика са само големите централи които продават тока на ЕСО и го помпат в мрежата. Не случайно в тези жеги потреблението на България е толкова ниско и ще продължава да пада заради фотоволтаиците за лично ползване.
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до долния ( преди 10 месеца )
    Фотоволтаиците в Бъгъ не осигуряват нищо не са включени в никакви мрежи това кой на покрива какво си топли не грее никого те не са в електропреносната мрежа вкарани
  • #16
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Абе умнико, ако при товар на цяла България от 3577 мегавата фотоволтаиците осигуряват 1217 мегавата, колко процента от потреблението на България се осъществява от фотоволтаиците? Ако възобновяемите източници осигуряват общо 1525 мегавата, а АЕЦ 2080 или общо АЕЦ плюс ВЕИ 3605 мегавата. Това не са ли над 100% от потреблението на България? Фотоволтаиците не осигуряват ли 34% от потреблението в България в същият момент в който всички въглищни газови централи заедно осигуряват 17%
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 10 месеца )
    А ми как ще вярно като Мариците също продават в Бъг значи са част от тия 100% а ти ги изхвърли.Махни вецовете кото са веи но са стара генерация кажи фотоволтаиката кво осигурява а ми едноо нищо.А за перки даже изобщо нямаме такива.Преди също имайме вецове едва ли са осигурявали толкова много електеоенергия.Аец козлодуй официялно осигурява 38% тоест купища с невярна информация и невярни заключения естествено базирани на нея.
  • #14
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Дори сега след като рязко се заоблачи и мощността на фотоволтаиците падна двойно спрямо преди 47 минути, можеш да сметнеш и сега колко процента от мощността осигурява ВЕИ:АЕЦ 45,77%2078.01Кондензационни ТЕЦ 11,53%523.54Топлофикационни ТЕЦ 4,01%182.1Заводски ТЕЦ 2,03%92.21ВЕЦ 12,87%584.36Малки ВЕЦ 5,45%247.5ВяЕЦ 1,52%68.99ФЕЦ 16,56%752Био ЕЦ 0,24%10.99Товар на РБ3628.54
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Преди това го казах първо сигнално и без да смятам, но сега дори при сметки на ум се вижда че АЕЦ плюс възобновяемите източници осигуряват над 100% от потреблението на България. Защо не вземеш да сметнеш и ти и да ми докажеш, че не съм прав? Колко е общата мощност само на АЕЦ, фотоволтаиците вятърните и водните централи?
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 10 месеца )
    Е ти поне доказваш че си най големият тъпакна света.хаха Твърдиш че 100% идвало от Аец и Веи а бе смешен Мариците Веи ли са или са Аец може би
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Абе долен ( преди 10 месеца )
    Абсолютно същият си, като гостенина въпреки че съм 99,9%, че си същия, който на клип на който се вижда как телефонът ми чете, какво си написал, а след това се вижда че аз му отговарям докато се движа със 150 км в час по магистрала Тракия, от всичко това единственото което успях да види гост от целия клип беше, че имам телефон и нищо друго.
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 9 ( преди 10 месеца )
    Ти не можеш ли да четеш? Не можеш ли да смяташ? В коментар 6 съм ти дал всичките цифри на готово и пак се правиш на най-глупавия човек на света. Е не мога да повярвам че наистина има толкова глупав човек колкото и да се опитваш да ме убедиш. Щом успяваш да прочетеш мен значи можеш да прочетеш и онези цифри и просто се правиш на по глупав от най-глупавите задавайки абсурдно глупави въпроси на които чак човек да се чуди дали да ти отговаря! Я пробвай да прочетеш цифрите и кажи какво разбра?
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До долният ( преди 10 месеца )
    Искаш дя кажеш че Мариците неработят ли бе тсингар