IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов проблем за автомобилната индустрия - липса на графит

Недостигът на основния материал за батерии на електромобили се увеличава

Световната автомобилна индустрия се сблъсква с поредния сериозен проблем – намаляващото производство на графит. Компании като Tesla и Mercedes-Benz полагат огромни усилия да си осигурят доставки от Китай, който е доминиращия производител в света, тъй като батериите за електрическите им автомобили изискват по-големи количества от този минерал, съобщава Reuters.


производство


Оказва се, че автомобилните компании не са планирали предварително допълнителни доставки на графит, тъй като се фокусира върху по-известните материали, нужни за батериите – като литий и кобалт. Те явно не са обърнали внимание на факта, че графитът е най-големият компонент за батериите, като от него зависи тяхното тегло.

През тази година над 50% от добития в световен мащаб графит ще бъде използван за електрически превозни средства и това кара производителите на автомобили да търсят нови източници в държави като Мадагаскар и Мозамбик. Очакванията са, че недостигът на материала, произведен извън Китай, ще стане още по-сериозен, тъй като американското и европейското законодателства се стреми да намали зависимостта си от Китай за важните минерали.

Проблемът се задълбочава, тъй като всяка електрическо превозно средство се нуждае от над 50 кг графит за анодите на батерията, което е около два пъти повече от количеството литий. А плановете на индустрията са доста амбициозни – до 2030 г. в световен мащаб трябва да се произвеждат около 35 млн електромобила на година, което означава, че ще са нужни огромни количества от този материал.

Независими анализатори посочват, че недостигът на графит до края на десетилетието ще достигне 770 000 тона. В момента Китай произвежда 61% от естествения графит в света и 98% от окончателно обработения материал за аноди за батерии.


0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 2 rate down comment
    до долния ( преди 1 година )
    Не си ли ти заядливия пише че всичко е въглища и Аец и малко вец неграмотен *** нищо общо с глупостите ти и е така защото си ***
  • #27
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И какво пише там? Кога ще бъдат инсталирани първите фотоволтаици, които ще бъдат свързани с мрежата? Ще стане ли до 2030 година или ще е по-късно? Виждаш ли колко си зле заядливецо. Няма защо да ми пускаш линкове, защото следя темата от повече от 10 години и знам точно как се развиват нещата включително имам три киловата инсталирани собствени фотоволтаици.
  • #26
    0 rate up comment 2 rate down comment
    до долния ( преди 1 година )
    https : // *** .trade.gov/country-commercial-guides/bulgaria-energyВсички виждат кой е неграмотният и лъжещ
  • #25
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Абе долен ( преди 1 година )
    Пак ли лъжеш? Какво земя съсипва почвата като няма нито една инсталирана фотоволтаична централа в България? Какви 40 стотинки за киловатчас, като до момента няма нито един продаден киловатчас от фотоволтаици в България а всичките солари са за лично ползване по покривите? Хайде поне помни какво лъжеш и мажеш, че и ти като гост в едното изречение минаваш 3000 км на година , а още в следващото минаваш 30 000 км на година и 1000 км на ден не ти стигат и се налага да зареждаш по два резервоара на ден
  • #24
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до по- долния ( преди 1 година )
    А така 40ст за квтч тоест фотоволтаичната компонента качва цената на тока
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    до долния ( преди 1 година )
    Тоест съсипват почвата и освен че цените на храните ще поскъпнат ще доведат и до необратима почвена ерозия
  • #22
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Абе долен ( преди 1 година )
    Тези 1217 мегавата в микса на България от къде са дошли ако няма нито една свързана централа? Още през 2012 година имахме около 500 мегавата свързани към мрежата на които все още тока се плаща по 40 ст за киловатчас.
  • #21
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Абе долен ( преди 1 година )
    Ти въобще някога излизал ли си от вкъщи или от селото в което живееш? Цяла България е осеяна с фотоволтаици за жалост и много ми се иска да беше прав тези фотоволтаици да бяха по покривите, но не са. Цели декари са засети с фотоволтаици вместо с полезни култури. Само преди ден имаше статия за още една фотоволтаична централа 123 MW, която на всичкото отгоре е засята в балкана на Верила. Само миналата година бяха свързани към мрежата над 400 мегавата, а тази се очакват още 800, а още 40 000 чакат
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до долния ( преди 1 година )
    Казвам че няма нито една фотоволтаична централа така ли е така е всичко са на частни домове така ли е така е включени ли са в мрежата не влизат ли в статистиката пак не щото не са част от мрежата сиреч съм прав
  • #19
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Абе долен ( преди 1 година )
    Да да се разберем казваш че единият блок на АЕЦ Козлодуй не осигурява нищо за енергетиката на България? Поне двата заедно осигуряват ли нещо или и те са само за парлама? Нещо замлъкна за 100% осигуряване на енергията от АЕЦ и възобновяеми източници? А забеляза ли какво се случи в момента в който се скри слънцето и мощността на фотоволтаиците от 1217 падна на 752 мегавата само за 47 минути разлика? ВЕЦ от 10 мегавата се покачи на 584 за да балансира системата без използване на въглища и газ!