IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota отново съкращава производството: светът се готви за недостиг

До края на годината много купувачи ще се сблъскат с липса на автомобили от марката

Японската компания Toyota обяви ново съкращаване на производството на автомобили заради недостиг на микрочипове и карантината в Китай след избухването на нова вълна на коронавирус.


Toyota


Според Reuters, през юни 2022 г. Toyota планира да произведе с 50 000 превозни средства по-малко от планираното. В същото време преди няколко дни беше обявено намаляване на производството със 100 000 автомобила. Така само през юни японската компания няма да може да сглоби 150 000 автомобила спрямо първоначалния си план, а общото производство във всички заводи в света ще бъде 800 000 коли на месец.

Toyota преди това планираше да произведе около 9,7 милиона превозни средства между март 2022 г. и март 2023 г. Сега обаче от компанията обявиха, че „има вероятност“ годишният план за производство да бъде намален. Toyota вече беше принудена да спре работата на редица заводи през март, април и май 2022 г., като все още не е ясно кога текущата ситуация ще се стабилизиране.

Представители на компанията коментираха, че положението се усложнява значително заради продължителното блокиране в Шанхай, откъдето идват голяма част от компонентите. Заводът в Санкт Петербург, където се сглобяват RAV4 и Camry за руския пазар, също не работи още от март и не е ясно докога ще се запази това положение.

През 2021 г. Toyota стана най-големият автомобилен производител в света, като продаде 10,49 милиона автомобила (броят се резултатите на всички марки в концерна). Това е с 10% повече от 2020 г. На второ място е Volkswagen AG с 8,3 милиона (спад от 7,3%), а на трето се нареди General Motors с 6,29 милиона (-8%). В Топ 5 влязоха още Stellantis (5,29 милиона, +4%) и Honda (4,12 милиона, -6%).

0 от 500