IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви ограничения за възрастните шофьори

Водачите над 70 години ще бъдат подложени на специални тестове

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени.


шофьори


Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.


0 от 500
  • #48
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анти-Весо ( преди 1 година )
    Мислех да се връщам у дома със събраните средства за пенсиониране ама май ще е грешка... нема такъв дзвер България вече.
  • #47
    15 rate up comment 40 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 1 година )
    Дружно да емигрираме към пРосийката , там и кола няма , и книжка няма ! А до 70 доживява само монглоидния с ботокс
  • #46
    30 rate up comment 3 rate down comment
    Голчо от гол тупан ( преди 1 година )
    Не казвам , че младите са лоши но някои се надценяват и често грешат фатално на пътя. Хората са казали: - да би старо можело. - да би младо знаело ...
  • #45
    20 rate up comment 4 rate down comment
    ВТРЕЩЕН ( преди 1 година )
    Ясно е ОНИЯ ще рекетират тези които ги хранят без милост а колко са загрижени уж а ние да си пишем само и ако спим Те ще успеят...
  • #44
    24 rate up comment 4 rate down comment
    Димитър ( преди 1 година )
    Намалява продължителността на живота на хората. Намалява и срока да живееш. Така те подсещат, че ти е време вече ...
  • #43
    48 rate up comment 5 rate down comment
    Шофьор от 1976 ( преди 1 година )
    Е, за старите, добре! А за младите до 35 г, какво!? Нищо! Те са много по - зле! За 50г зад кормилото имам всичко шест акта за скорост, като половината са неоснователни! Само глупости и *** гледам по пътищата!
  • #42
    14 rate up comment 37 rate down comment
    До 40 ( преди 1 година )
    Нищо лошо ли? Ти какво освен лошо пишеш за ЕС един път не си писал нещо срещу любимата си рашистка диктатура даже напротив и разликата ако не я виждаш значи не може и да ти се обясни още по-малко ще си признаеш някога ако грешиш. Едно, че Урсула има в пъти по-малко власт от Путин и е в пъти по-контролирана/критикувана друго, че преди 20 години Урсула не я знаехме за разлика от Путин и няма да управлява още 10 докато Путин няма да учудващо да е още на власт и тогава
  • #41
    6 rate up comment 34 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Нищо ново в Италия след 63 г.се дава книжка само за 1 и така всяка следваща година,посочените държави се славят с много добрите си шофьори и го виждаме всеки ден по техните аутобани,ако те са решили нещо да се реформират лошо няма,те са още с *** книжки от татово време,а за професионалните шофьори са на 5 г.и при пенсиониране трябва сам да се откажеш а не като едно Деде дето се замота а напред а назад на Игуменица и гръцка се качи и го свали и му взе книжката.
  • #40
    44 rate up comment 12 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Някои хора са меко казано смешни, да не кажа жалки. И кво? За партията и за новото ЦК в Брюксел не може да се казва нищо лошо ли? Само "ура другаре", щото идвало от "запада"?! И ква е разликата с лошата Русия след като В москва става каквото реши фюрер Путин, а в Европа каквото каже фюрер Урсула?! Смешници. Проблема специално за БГ е, че всички "десни" са зле пребоядисани червени другари, които освен да правят като вятъра на партията за друго не стават - собствено мнение - не и при демокртатите!
  • #39
    37 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    E-SSкия терор тепърва започва.