IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа готви пълна забрана на допустимия алкохол зад волана

Началната стъпка е норма от 0 промила за млади шофьори със стаж до 2 години

Европейският парламент подготвя пълна забрана на допустимото съдържание на алкохол в кръвта на водачите по време на шофиране, съобщи Marca.
Във всички страни от ЕС е забранено управлението на МПС след употребата на алкохол или други вещества или медикаменти, които могат да повлияят на способността на шофиране. В различните държави обаче стойностите за позволеното варират.

 

Дрегер за алкохол

 

В България допустимата граница е 0,5 промила. При установяване на концентрация в кръвта от 0,5 до 1,2 промила се квалифицира като административно нарушение. Законодателят е постановил, че алкохолна концентрация в този диапазон оказва негативно въздействие при управление на МПС в значима и недопустима степен, поради което последното е забранено, а нарушението на забраната предвижда налагане на наказание и принудителни административни мерки.

Наказанията се следните: При концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила – лишаване от право да се управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба от 500 лв. От 0,8 до 1,2 промила – лишаване от право да се управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба от 1000 лв. С лишаване от право да управлява МПС, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв. се наказва водач, който е отказал проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му.

 

шофиране-с-алкохол-2

 

Европейският парламент направи предложение, което за първи път ще установи норма 0,0 промила алкохол за новите шофьори. Това е първа стъпка към универсално решение за шофиране без алкохол и ако се приеме внесеното приложение, ще се отмени настоящата директива 2006/126 и регламент на Съвета и Европейската комисия 383/2012.

Новото, което се предлага, наред с други неща, е да се установи процент 0,0 на цялата територия на Европейския съюз. Но не за всички или поне не за всички в момента. Като начало на всички начинаещи водачи ще бъде забранено да шофират със стойност по-голяма от 0,0 промила, като за такива се смятат хора, които имат книжка от 2 години.

 

Дрегер за алкохол-1

 

В момента в някои държави, като Испания например, шофьори със стаж под две години имат право да шофират с ниво на алкохол в кръвта до 0,3 грама на литър в кръвта, което е еквивалентно на 0,15 милиграма на литър в издишвания въздух .

Предложената нова директива предлага също така да има вид санкции, общи за всички държави-членки на ЕС, които са „ефективни, пропорционални, възпиращи и недискриминационни“.

 

shofirane-sled-upotreba-na-alkohol

 

Все пак страните ще бъдат свободни да установяват допълнителни правила на своя територия с цел повишаване на сигурността, за което ще трябва да информират предварително Европейската комисия.

Освен непосредственото предимство от намаляването на пътнотранспортните произшествия, дължащи се на употреба на алкохол, целта на това предложение е също така в бъдеще нормата 0,0 промила алкохол в кръвта на хора зад волана да се прилага и за всички шофьори, независимо от техния стаж.

 

 

0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Краен ( преди 1 година )
    За тъпоглавия българин фашизъм, е че не му дават да кърка и да мачка ора. Да това в СССР не можеше да стане. Алкохолизираните ватенки щяха да направят втора Болшевишка революция. Време е другари, вдигайте се на бунт. Джендерите вън, алкохол и за децата. Не забравяйте че баба ви е отгледала с попара с вино и филия с мас.
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Недоволен ( преди 1 година )
    Някоя говоряща глава да внесе предложение фабрично да се ограничи максималната скорост на всички мпс до 65 км.ч. Изяжте два портокала и вижте колко ще покаже пробата с дрегер след това.
  • #11
    3 rate up comment 8 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Ааа, недейте така с наркоманчетата, те спадат към ЛГБТ общността, тях им даваме права, не забрани! Тоя ЕС е интересен. Има цели страни в ЕС, където са легализирани наркотиците, тръгналинда се занимават с алкохол и изпарения, които по никакъв начин не влияят на безопасността.
  • #10
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А наркоманите шофьори ,как ще ги ограничим ?
  • #9
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    Дивотии......
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Смисъла за въвеждане на дрегера е само в това ако е фабрично направен към колата.Катаджиите с дрегери са малко безсмислено упражнение щото са постфактум.Пияния може да е убил хора и чак тогава да го хванат кел файда.
  • #7
    19 rate up comment 12 rate down comment
    Еврозеленчук! ( преди 1 година )
    ЕСъСъРъ направо надмина съюза на съветите по дивотии за сметка на населението!
  • #6
    25 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Що не вземат да направят 1000 евро минимална пенсия ами все такива глупости мислят тези дилъри на ваксини които ще ги изметем съвсем скоро?
  • #5
    21 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То и у нас мислеха да я въвдеждат тази глупост но се отказаха
  • #4
    26 rate up comment 13 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Европа от най-обикновена ментална недостатъчност върви към брутален фашизъм! Както са отбелязали и преди мен особено на дрегер ще "светне" от бонбон!