IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви ограничения за възрастните шофьори

Водачите над 70 години ще бъдат подложени на специални тестове

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени.


шофьори


Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.


0 от 500
  • #18
    45 rate up comment 6 rate down comment
    joro_dd@abv.bg ( преди 1 година )
    Защо ,,демократичният" ЕС( с малки букви , защото не заслужава главни) нарушава един свой основен стълб: Не се допуска ограничаване на правата по възрастов , религиозен , полов , политически и всякакъв друг принцип!
  • #17
    77 rate up comment 2 rate down comment
    Колю ( преди 1 година )
    Ако се направи една статистика...Повечето тежки нарушения са от не...възрасни шофьори.Случая Милен Цветков...и другите джигите дето помляха по спирките майки деца.Как да различим кои са по опасни
  • #16
    47 rate up comment 4 rate down comment
    Да ( преди 1 година )
    Има нещо гнило в Дания(европейския съюз).
  • #15
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Адм. Дело 13/2020, 8 ( преди 1 година )
    Адм. Дело 13/2020, 8786 /2021,4401 /2021---ВЪРХОВЕН '' '' 'СЪД' '' '' '' - - - - - АДМ ДЕЛО - - - ,81 /2022 - - - -СИЛИСТРА ????!!!!!!!
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Адм. Дело 13 /2020 - ( преди 1 година )
    Адм. Дело 13/2020 - - НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ ТАКОВА НЕЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!НАЙ ВЕЛИКОТО ДЕЛО ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА В СВЕТА!!!!!!!!!!!!!!
  • #13
    41 rate up comment 11 rate down comment
    Ана ( преди 1 година )
    Ново20! Не се залъгвайте! Следваща стъпка към налагане КОНТРОЛ НАД ГРАЖДАНИТЕ! НЕ, ЧЕ ГИ Е ГРИЖА!
  • #12
    9 rate up comment 55 rate down comment
    Свидетел ( преди 1 година )
    Понякога има адекватни възрастни,но в повечето случаи са тотал щета и даже не осъзнават, че нарушават закона в дадения момент, просто си минава през нещо си, смачква го и си продължава. Но едно е да смачка оградка, друго е да смаже дете. Затова джипка да се дава на възрастен - не. Стават опасни за другите.
  • #11
    41 rate up comment 6 rate down comment
    Шрот ( преди 1 година )
    Веднага ще ги съдят за дискриминация от някоя организация че им ограничават правата
  • #10
    18 rate up comment 31 rate down comment
    До 8 ( преди 1 година )
    "искат да се бачка до 70, ама книжка не можело, е каруцаро кво да ради ве?" Ето на такива като тебе ще им взимат книжката защото няма да могат да минат тестовете, когато станат на 70 години. Независимо на колко години си ако не можеш да схванеш смисъла на една статия и не можеш да се справиш с елементарно шофиране, за какво въобще да те държат на работа, като не ставаш за нищо и вероятно не можеш да си избереш две еднакви обувки да обуеш сутринно време.
  • #9
    31 rate up comment 3 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Точно това искам да кажа. Че контрола е по-важен от законите. Хубаво е да контролират как могат да шофират възрастните хора и да им разрешават да го правят ако са способни, но е много по-важно да контролират не само възрастните а всички хора които не са способни да шофират и да прилагат адекватни мерки. Не е необходимо да го вкарват в затвора онзи 92-годишен човек. Достатъчно е да му конфискуват автомобила при повторно нарушение. И така със всеки който няма книжка и шофира.