IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви ограничения за възрастните шофьори

Водачите над 70 години ще бъдат подложени на специални тестове

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени.


шофьори


Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.


0 от 500
  • #38
    50 rate up comment 8 rate down comment
    емиил ( преди 1 година )
    Тези чакали тези бандити и корупционери не минава и ден да не измислят " нещо" уж много важно. След което искат това тяхно решение да е валидни навсякъде не само в Европа и и за целият свят да е валиден тъй като са носители на " човешки ценност " . За тях гей парадите и трансгените паради са неделима част от Европейската култура и гордост , че зачитат правата на малцинствата .Тези лицемери предатели забраняват или ограничават като език, култура, традиции, традиционн семейни ценност а подкрепят
  • #37
    20 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе друго си е Путин да заповядва и да е на власт колкото 5 власти на ЕС това вече е демокрация а не фашизъм
  • #36
    56 rate up comment 12 rate down comment
    Ставри ( преди 1 година )
    Кога ще дойде нещо хубаво от Европа? Тази *** е вредна.
  • #35
    48 rate up comment 4 rate down comment
    Шофьор възрастен ( преди 1 година )
    Купувам кон. с каруцаВашата м.м.
  • #34
    38 rate up comment 2 rate down comment
    Цеко ( преди 1 година )
    Може само че не на обикновените хора а когато засякоха много положителни тестове само че на полицаи веднага им излезнаха кръвните изследвания, а всички останали чакат по пет месеца...!
  • #33
    42 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    ЕС няма ли най после незабавно да изисква да има лаборатории в всеки областен град а не само в София за кръвните изследвания за наличие на наркотици в кръвта, това е престъпно деяние да ти се отнеме книжката щото си пил хапчетата пример за болка, след като се прилагат и тества от МВР трябва и бърза и адекватна проверка много хора освен че немогат да карат колите си по лошо загубиха си и работата
  • #32
    71 rate up comment 4 rate down comment
    Дискриминация ( преди 1 година )
    Очевидна дискриминация по възраст. Ако някой на 20-30 години има заболяване от списъка, би трябвало и на него да му се забрани да шофира завинаги. Срок от 5 години за по-възрастните и 10 години за по-младите също е дискриминация. После тези прегледи в България ще са ад. Записваш за за ТОЛЕК (Транспортния ТЕЛК) и чакаш една година да ти насрочат ден и това е сега, без тези дивотии.
  • #31
    70 rate up comment 13 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Вече няколко години повтарям, че Европа подмени демокрацията с Фашизъм! И ако Европа (ЕС) не се оттърве от раковото си заболяване - Брюкселската побъркана фашистка шайка ще стане още по-зле - един ден ще осъмнем с откровен "националсоциализъм"...
  • #30
    89 rate up comment 7 rate down comment
    Никола Панайотов ( преди 1 година )
    Това е глупост един млад водач без стаж е пъти по опасен от олегнаал шофьор.По възрастните шофьори живота ги е направил по дисциплинирани и предвиждат ситуация по пътя по-точно защото вероятно са имали в стажа си такива случай.Тъй че е глупост и неравноправно отношение към по възрастните а и статистиката показва .
  • #29
    26 rate up comment 51 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вие въобще четете ли статията или само коментирате заглавието:"Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. " Никой няма да забранява на 70 или 100-годишните да шофират. Просто ще се длъжни на всеки пет години да минават медицински преглед, за да се провери дали въобще са способни да шофират.