IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви ограничения за възрастните шофьори

Водачите над 70 години ще бъдат подложени на специални тестове

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени.


шофьори


Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.


0 от 500
  • #78
    66 rate up comment 5 rate down comment
    Хайдук ( преди 1 година )
    Ако, някой по-млад от 70г.има от посочените заболявания, ще му се отнема ли свидетелството ? Тези *** те, написали таз глупост, която е очевидна, ще им вземат ли книжките ?
  • #77
    63 rate up comment 13 rate down comment
    Смотан старец цигани ( преди 1 година )
    Където е имало съюз ХАИР НЯМА СССР СЕ РАЗПАДНА ОТДАВНА ред е на ЕС ВСЕКИ ДА СИ ГЛЕДА ДЪРЖАВАТА И ДА УВАЖАВА НАРОДНИ ТРАДИЦИИ ЩЕ МИ ЗАБРАНЯВАТ ТЕ ДОМАШНАТА РАКИЙКА И ВИНЦЕ И СВИНСКО Я ДА СИ ГЛЕДАТ ТЕХНИТЕ БЕЗВКУСНИ *** И ДА НЕ НИ СЕ МЕШАТ В ЖИВОТА!!!!!!АИДЕ ДЕ
  • #76
    77 rate up comment 15 rate down comment
    Вяра Широканска ( преди 1 година )
    Европейският съюз ДА СПРЕ ДА СИ ВРЕ ГАГАТА НАВСЯКЪДЕ!!! Младите със НЕОПРАВДАНО САМОЧУВСТВИЕ или възрастни хора причиняват катастрофи? Защо няма статистика? ДАНО ПО- СКОРО СЕ РАЗПАДНЕ ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ...
  • #75
    68 rate up comment 8 rate down comment
    Дизела ( преди 1 година )
    Фаишския ес е време да го закрием.
  • #74
    57 rate up comment 6 rate down comment
    Маргарита ( преди 1 година )
    Разбрахме, че е за наше добро да ядем брашнени червеи и други буболечки, но не зная, а какво стана с кривите краставици?? Още ли ни се препоръчва тях пък да не ги ядем и защо, само заради несъвършения им вид ли? Но ако червеите и гъсениците им са съвършени, то не са ли всички Божии творения?
  • #73
    26 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    какво ще правим след 30г когато сегашните 40 ще са 70 със същото а и по-изразено безкомпромисно поведение пак на хапчета и цигари и какво ли още не,та в този смисъл тези ограничения ще са повече от наложителни
  • #72
    97 rate up comment 2 rate down comment
    Patrick ( преди 1 година )
    ЕС да направят комисия която да прегледа всички катастрофи с отнет човешки живот .Ще констатира над 90%че са направени от млади хора. Възрастния улегнал шофьор се движи с възможно най безопастната скорост. Отговорен и разсъждаващ. Колкото по млад е един шофьор толкова е по опасен. С възраста това нещо се преодолява.
  • #71
    16 rate up comment 60 rate down comment
    Vhi ( преди 1 година )
    Ако на пенсионера му е крива краставицата надолу, то вече не става дори за шофьор.
  • #70
    77 rate up comment 7 rate down comment
    Митев ( преди 1 година )
    Ако продължава така ЕС е обречен на разпад, наблюдавам все повече норми, ограничения,регулации и тем подобни глупости,а се надявахме на по голям ред и свобода,явно няма да го бъде дълго като организация......
  • #69
    78 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 1 година )
    ЕС се създаде от умни хора. Както винаги след тях се настаниха чиновници и корумпирани бюрократи. Те създадоха нови рестриктивни правила и ограничиха свободата хората и правото на избор. По тази причина следва разпад на системата и недоволство, което ще породи граждански конфликти.Тази диктатура ще предизвика нова " диктатура на пролетариата" и зорлем ще ставаме пак комунисти. Пълна лудост!