IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви ограничения за възрастните шофьори

Водачите над 70 години ще бъдат подложени на специални тестове

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени.


шофьори


Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.


0 от 500
  • #98
    33 rate up comment 5 rate down comment
    ZeЛЕВСКИ ( преди 1 година )
    ЗНАЧИ ЩЕ КАРАМЕ БЕЗ КНИЖКИ.....
  • #97
    30 rate up comment 3 rate down comment
    obserever ( преди 1 година )
    Не стига че им отнемат правоуправлението на патките да правят секс пък и да не могат да се придвижват.стига дискрминация
  • #96
    53 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Опасни са тези които търсят адреналин и вярват ,че човек може да кара докато обсъжда с гаджето къде ще се натискат на чата.В процентно отношение без да имам статистики съм сигурен ,че пенсионери причинили катастрофи са минимални.Като изключим някой който не му държат нервите и се оправдава с бавното каране на някой друг ако е направил някой хитрина заради плиткоумието си :).
  • #95
    58 rate up comment 0 rate down comment
    vvesoo_s5 ( преди 1 година )
    Нека направят и статистика,кой колко катастрофи предизвиква?
  • #94
    89 rate up comment 3 rate down comment
    Геро ( преди 1 година )
    Може да се работи и до 70 години по фабрики и заводи,но зад волана на кола ЙОК!
  • #93
    63 rate up comment 2 rate down comment
    Дрогирани идиоти ( преди 1 година )
    Пълна простотия и атака срещу старото поколение. Ако почнем войната на възрасти - дори мижавите проверки на мързеливото МВР в България хваща по около 20 дрогирани водачи на ден, а това са предимно т.н. млади. Тоталната деградация на обществото и младото поколение в З. Европа дори е на много по-високо ниво. Дрогата в Нидерландия е почти свободна, а в Белгия вече носната лигавица на огромен процент от младите е увредена невъзвратимо поради редовна употреба на кокаин.
  • #92
    7 rate up comment 75 rate down comment
    Колчо ( преди 1 година )
    След 70 само абонамент за екарисажа.
  • #91
    54 rate up comment 2 rate down comment
    До #84 ( преди 1 година )
    Не знам как си взел книжка, след като не знаеш, че ограничение 90 НЕ означава забрана да се кара с ПО-НИСКА от тази скорост, а точно обратното - забрана да се кара с ПО-ВИСОКА от посочената скорост!!! Ето, точно такива като теб причиняват ПТП-тата по пътищата!
  • #90
    73 rate up comment 4 rate down comment
    Пенсионер ( преди 1 година )
    Това напомня на приказката за царя , който наредил да убиват старите хора , за да не се хаби храна... много зловещо
  • #89
    67 rate up comment 6 rate down comment
    Стоян ( преди 1 година )
    Значи президент , премиер , държавен глава на пределна възраст - 80 и нагоре - може , а да се кара кола - не може. Абсурди. Забрана на ДВГ-та , на кривите краставици , на печките с дърва , на това и онова - в този ЕС както се вижда ще забраняват едно по едно и накрая ще има регламенит как изобщо да живеем