IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой ще избегне забраната за продажби на нови коли с ДВГ в Европа

Ограничението няма да засегне търговията с употребявани автомобили след 2035 г.

Забраната за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. беше одобрена от Европейския парламент. Сега остава тя да бъде приета официално, като това ще се случи през март. Въпреки това, съпротивата от редица държави принуди парламентаристите да направят компромис и да въведат някои изключения.


вредни емисии


Решението, прието от Европейския парламент, ще направи невъзможна продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, разпространени днес в 27 страни. Преходът ще бъде поетапен: до 2030 г. производителите трябва да намалят количеството CO₂, отделяно от техните автомобили с 50 до 55 % спрямо нивата от 2021 г.

Забраната облаче няма да засегне дребните производители, които произвеждат по-малко от 1000 автомобила годишно. Това означава, че компании като Bugatti, Pagani, Koenigsegg и други ще продължат да произвеждат и продават коли с ДВГ след 2035 г.

В същото време марки с обеми на производство от 1 до 22 000 коли на година ще имат право на отсрочка с една година. От това, например, може да се възползва Lamborghini, която миналата година продаде рекордните 9233 автомобила в историята си по света.

Споменатите марки с по-малко производство обаче ще трябва да се съобразят с новия стандарт Евро 7, който предстои да бъде приет. Все още не е ясно кога това ще се случи, защото повечето автомобилни компании, произвеждащи и продаващия коли в Европа не са съгласни с предложенията за Евро 7 и вероятно с него ще бъде направен компромис.

В същото време продажбите на употребявани автомобили с ДВГ в държавите от ЕС няма да бъде забранена след 2035 г., като не се предвиждат и ограничения. Властите в отделните държави тепърва ще приемат мерки да направят тази търговия неизгодна за потребителите и така пазарът на коли втора ръка да напусне пределите на ЕС.


0 от 500
  • #38
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан стоянов ( преди 1 година )
    Изобретенията от мен двигател решава всичко проблеми сввискйят. К.П.Д 70%.
  • #37
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Нео ( преди 1 година )
    Вземи червеното хапче и то ще ти покаже реалността , вземеш ли синьото... Е синьото е виагра
  • #36
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до#35 ( преди 1 година )
    Хайде бе сигурен ли си в това което пишеш. Я пак смятай и не вземай идеалните стойносто с които ти рекламират фотоволтаиците. Също така изчисли колко дни в год. имаш слънце на съответното място. Тези 20 % ефективност ги имаш само, ако имаш правилен ъгъл срещу слънцето. На гараж с равен покрив, каквито са повечето ще си мечтаеш за тези 20%.
  • #35
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Знаем колко. Толкова са неефективни фотоволтаиците, че на 15 квадратни метра колкото е едно паркомясто, се инсталират 3 kw мощност при 20% КПД, които за година осигуряват 4000 киловатчаса енергия, достатъчни за 20-30 000 километра годишно изминати с електромобил. Тоест стига и хартисва и за други дейности. Но трябва да се осигури организация за съхранение и използване на тази енергия, защото въпреки че е абсолютно сигурна, нейното производство е непостоянно.
  • #34
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Хаха имало слънце добър ден не знаех а зняете ли колко енергия от това слънце преобразува тоя фотоволраик почти нищо.Е какво ми пука на мене че имало слънце
  • #33
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Al ( преди 1 година )
    Лелееее, това е все едно да обещая, че след 2040г. ще спра да пия!
  • #32
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Честно ли скривате със звездички популярно етническо малцинство, пръснато из цял свят и това не са евреите?! Не мисля, че някой би се обидил на дума, която произлиза от гръцки език и значи "недосегаем". Луда работа. И глокшум е кyршум.
  • #31
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Не мисля, че съм надменен, защото всички сме едно и също малко кости, малко месо и живот до сърдечен удар/удар с автомобил/наръгване/пребиване/при полицай съсед може и глокшум. Но всички сме възпитавани да гледаме едни хора благоговение (руснаци/западняци/*яци), а други направо не щем да ги споменаваме (***/друговерци/африканци). Винаги ще го има, защото сме хора и ни идва из вътре. И все пак да се върнем на колите - ура, наредбата не се отнася за Sin cars. :)
  • #30
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Голямо притеснение ей! Бил се притеснил че всички щеш не на слънчева и вятърна енергия и енергията от слънцето можело да свърши? Как точно си го представяш това, да източим всичката енергия от слънцето? Един като тебе обясняваше, че ако наслагаме много фотоволтаици по покривите, температурата на земята щяла да падне и да настане ледникови епоха или поне климата да се промени. Не се притеснявай, ако само по покривите и върху паркингите на слагаме фотоволтаици, ще стигне за абсолютно всичко.
  • #29
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Абе ток има и може още да има. Това което ме притеснява е, че всички ще бъдем към един източник на енергия. Всеки път като си зареждаш колата ще се конглокираш с бизнеса който произвежда. Ако поевтинее тока бизнеса ще започне да произвежда повече.