IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С батерия на шията

Като се отказва от двигателя с вътрешно горене, Европа заменя зависимостта от Русия и Близкия изток с нова зависимост - от Китай

"Да сложим край на зависимостта на Европа от вносен петрол": рано или късно всеки разговор за налагането на електромобилите и отказа от двигателя с вътрешно горене опира дотам. Това е централният аргумент, около който се върти политиката на съюза, и главното оправдание за тежкия удар, който тази политика нанася на автомобилната индустрия - един от ключовите сектори в икономиката на ЕС.
       
       
10 факта за прехода към електромобили, които рядко се споменават (ГАЛЕРИЯ):


    
       

 

0 от 500
  • #51
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вятърните генератори са доста по-скъпи от фотоволтаиците и като начална и като поддръжка. После имат специфични изисквания къде има смисъл да се сложат - ветровити крайбрежия и не много високи но дълги планини. А и те съвсем не са постоянни. Та не стават за ефективен заместител на солара. А да държим ТЕЦове които да са в готовност да тръгнат (студен резерв) е много скъпо, вероятно и по-неекологично от това да работят постоянно.
  • #50
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ш'Минтирит ( преди 1 година )
    "дребна подробност 1000 МВ инсталирана мощност от АЕЦ дава примерно 8 ТВ годишно при 90% натовареност, 1000 МВ солар около 1ТВ...." и пак шикалкавене и смяна на темата.За зареждане на електромобили ще са необходими около 100 реактора. Колко ще струват и колко време ще отнеме тяхното изграждане? На каква цена ще е енергия от тях? АЕЦ Белене го строим 40 години и сме хвърлили около 4-5 милиарда досега, а не е произвел и 1 киловатачас. ФВ централа се изгражда за месеци
  • #49
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Шментири ( преди 1 година )
    Преувеличи както мощността, така и цената. Защо не отговори колко процента е дела на ВЕИ в Германия от началото на годината, като е зима и добива пада и колко е бил делът за цялата 2022г?Поне някакви предложения? С колко процента е паднал през зимата?А осъзнаваш ли, че като се инвестират тези 2 трилиона, които са буквално пари за семки на в сравнение с ползите, които ще донесат, ще произвеждат допълнителни 1500 TWh , които са около 4 пъти повече от потреблението на Германия?
  • #48
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до Jjkwdpod ( преди 1 година )
    Проблемът си е в теб. 2,4 кВт солари, при положение, че само термопомпата ти консумира 2 минимум. Моята е близо 6. Сложи си 10 кВт и пак ще говорим. Плюс това явно живееш на сенчесто място, щом ти пада толкова генерацията през късите дни.
  • #47
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    До 44: дребна подробност 1000 МВ инсталирана мощност от АЕЦ дава примерно 8 ТВ годишно при 90% натовареност, 1000 МВ солар около 1ТВ....
  • #46
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Шминит, пак не вдяваш, 900 милиона лято - зимата 300 при късмет. Цена - зависи между 1300 и 1700 лева на кВ, с цените за труд на запад го умножи... абе по 2. Говорим за скромни 2-3 ТРИЛИОНА евраци, само да покриеш Ел транспорта... Ама как ще сметнеш инвестициите за новата преносна и зарядна инфаструктура вече немея... също като и ЕК (апропо ел дружество ми искаше за един обект да изградя километри 20 киловолта трасе със сервитут и отстъпено право... познай къде ги пратих) повтарям се ама УСПЕХ!
  • #45
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Няма нужда нищо да строиш те са построени
  • #44
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    И тебе да питам. Колко броя атомни централи като козлодуй трябва да бъдат изградени, за да захранят 300 милиона електромобила в Европа и колко ще струват? Тъкмо ще ги сравним с това, което изкара тинтири минтири за цената за изграждане на фотоволтаиците с мощност 1,8 теравата?
  • #43
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 1 година )
    Веитата доказано неефективни огромна площ заемат малко произвеждат.Аец е друга бира връх на технологията
  • #42
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ш'Минтирит ( преди 1 година )
    Познах, че не знаеш какво е нетно!Това количество фотоволтаици за година ще произвежда енергията за 900 милиона автомобила, което е горе-долу автомобилите които се движат по земята. Но ще приема, че си прав и останалото количество енергия ще отива в енергийната система. Сега идва и време за основния въпрос. Колко ще струва изграждането на тези мощности? Нали си правил проучване. Трябва да си запознат с цените и ще го сметнеш лесно и бързо.