IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С батерия на шията

Като се отказва от двигателя с вътрешно горене, Европа заменя зависимостта от Русия и Близкия изток с нова зависимост - от Китай

"Да сложим край на зависимостта на Европа от вносен петрол": рано или късно всеки разговор за налагането на електромобилите и отказа от двигателя с вътрешно горене опира дотам. Това е централният аргумент, около който се върти политиката на съюза, и главното оправдание за тежкия удар, който тази политика нанася на автомобилната индустрия - един от ключовите сектори в икономиката на ЕС.
       
       
10 факта за прехода към електромобили, които рядко се споменават (ГАЛЕРИЯ):


    
       

 

0 от 500
 • #79
  1 rate up comment 0 rate down comment
  До 77 ( преди 3 седмици )
  Въобще не ти говоря, че е необходимо да си сложиш колектори за топла вода, защото това ще е още по-глупаво решение отколкото да си купиш батерия. Просто ти говоря от 20-годишен опит с такива панели, откъдето ми е останал и бойлера. Но 300 литров бойлер е скъпо решение за топлене с фотоволтаици. Но 300 литра гореща вода са много добро решение. За затопляне на 100 литра вода са ти необходими около 8 киловатчаса, което се равнява на 8 киловатчаса батерия, но 20 пъти по-евтино.
 • #78
  0 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  Сега е така, защото предлагането е по-малко от търсенето, ще изминат едни 20 години в които света ще се наводнява с електрички и когато се стигне този пик и можеш да отидеш да си купиш от автокъща 20 годишна електричка за 3000 евро, цените на батерии и суровини рязко ще паднат, защото ще падне и търсенето. Пазара винаги се самоконтролира. Като доматите, зимата са двойно по-скъпи, защото са по-малки доставките.Както цените на петрола ОПЕК си ги контролира, като падне цената, намаляват добива.
 • #77
  0 rate up comment 1 rate down comment
  до 73 ( преди 3 седмици )
  Добре, да речем, глупав съм и не съм сложил конвектори за топлене на вода. Или просто не ми допада варианта за половин кубик бойлер да речем по ред причини. Замени консумацията на бойлера с 2 компютъра на децата и жената пуска прахосмукачка. Моментна консумация от 4-5 киловата се прави без напъване. Така по-добре ли е?
 • #76
  1 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  Айде сега Европа била ресурсно бедна.Кой знае какви богатства се крият под градове като Барселона Бордо или Кьолн.Проблема е че ефрапейците фи мързи да копат
 • #75
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  Много манипулативно е написаното. Внушават се някои неща, които са абсолютни неистини и манипулират съзнанието на неосъзнатите и не особено интелигентни индивиди.
 • #74
  1 rate up comment 1 rate down comment
  До 71 ( преди 3 седмици )
  Ами аз каквото съм могъл съм направил. Инсталирал съм си 3 киловата фотоволтаици, защото така ми е изгодно и съм намалил глобалното годишно производство на електрическа енергия с 3000 киловатчаса годишно, при потенциал за около 4000, които не съм успял да използвам. Бих искал да ги подаря на държавата, но тя не ги желае. При тези ниски цени на тока и високи цени на батериите това е от мен. Като ми изритат на нерегулирани цени, тогава ще мисля за друго.
 • #73
  0 rate up comment 0 rate down comment
  До 70 ( преди 3 седмици )
  По въпроса, който ми задаваш, виждам че дори и система за топла вода не си имал за да ми говориш за фотоволтаици. Как точно ще ти се включи вечерно време бойлера, ако вече си го загрял през деня? А едно реле, което можеш да управляваш както по интернет така и гласово през алекса или google асистент и ти измерва температурата в бойлера и струва 30 лв, съм му направил таймер по дни от седмицата кога да ми включва и изключва бойлера, а винаги мога да питам алекса каква е температурата на бойлера
 • #72
  0 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 седмици )
  А ако имаш батерия, е глупаво да съхраняваш произвежданата енергия през деня когато цената е 25 стотинки за киловатчас, за да я ползваш през нощта, вместо да я купиш за 14 стотинки на киловатчас, лично аз си загрявам 300-литровия бойлер със тази енергия, когато не съм вкъщи, а годишно губя около 1000 киловат часа, вместо да мисля за тяхното съхраняване. Сам сметна че себестойността на зареждане е около 20-30 стотинки за киловатчас, вместо директно да си купя енергията за 14 стотинки.
 • #71
  0 rate up comment 0 rate down comment
  до 67 ( преди 3 седмици )
  А, вече сме на комунистическото, "Другари, дайте да дадем" и мислим глобално, щото локалните решения са ни тесни за великите идеи. Хубаво би било някой да я направи и най-вече поддържа тази "интелигентна мрежа", но да не сме ние, а най-добре "държавата" предполагам. Самозадоволяването може и да не е добро решение, но от друга страна пък казват, че спасението е в ръцете на самите давещи се.
 • #70
  0 rate up comment 0 rate down comment
  до 66 ( преди 3 седмици )
  За домашен потребител искам да ми покажеш и сметнеш в пари (!) система с "по-евтин" инвертор и 20% горница на панелите, която да покрива достатъчно добре примерно 12кВ, колкото е стандартната мощност, предоставяна от ЕРП-тата. И после, да ми покажеш примерно как в 18ч през произволно избран ден от годината като се прибереш от работа и се включи бойлера, щото си миеш ръцете, и печката, щото трябва да се вечеря, тази система ще е ОК.