IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С батерия на шията

Като се отказва от двигателя с вътрешно горене, Европа заменя зависимостта от Русия и Близкия изток с нова зависимост - от Китай

"Да сложим край на зависимостта на Европа от вносен петрол": рано или късно всеки разговор за налагането на електромобилите и отказа от двигателя с вътрешно горене опира дотам. Това е централният аргумент, около който се върти политиката на съюза, и главното оправдание за тежкия удар, който тази политика нанася на автомобилната индустрия - един от ключовите сектори в икономиката на ЕС.
       
       
10 факта за прехода към електромобили, които рядко се споменават (ГАЛЕРИЯ):


    
       

 

0 от 500
  • #31
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Jjkwdpod ( преди 1 година )
    Не знам тинтирито колко потребява, но аз ще ти кажа - лятото между 600 и 900квч на месец. Сега ноември и декември - 1300-1500квч заради термопомпата. Имам инсталация 2,4кв. Октомври с мъки изгенерирахме 150квч. Ноември и декември около 100 и то при положение, че и трите месеца бяха необичайно топли и слънчеви. Без батерии просто няма как да надскоча 200квч от панелите в най-добрия случай, защото дори и с изместено готвене и пране по обяд, дневната консумация трудно минава 15квч (без отопление).
  • #30
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Доуточнявам заради 27ми пост - гледам го пред мен 1100. Както казах съм виждал още куп симулации даващи между 1000 и 1100 от различни части на БГ. Около 1300 може да търсиш в Южна БГ, на север от Стара планина над 1100 теоретични ще е трудно! Реални няма и толкова и то знаем, че е при непрекъснат спад през годините. Аааа.... 30-те % КПД ще го почакаш... ама доста! Дори и да влязат в производство ще са бутикови за поддържане на отдалечени или с малка площ инсталации където цената не е критерий.
  • #29
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 25 ( преди 1 година )
    Колко лева плащаш месечна сметка за ток, за да видим колко киловатчаса потребяваш, защото ако те питам директно за киловат часа ще започнеш да ми обясняваш как ползваш по 100 киловата часа на ден защото не знаеш какво е това киловатчас.
  • #28
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Пак до 24 говориш с човек, преучил детайлно пазара, за да инвестира в Солар - е НЯМА! Пари в глупости няма да вложа! Огромна част от хукналите да печелят лесна пара от слънцето ще изгорят яко - точно както над 60 000 испански производителя, които реват и се жалват от папата до арменския поп :D УСПЕХ!!! Вземете си и сапунче за душа, че да не ви е на сухо :D :D :D
  • #27
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Не ми трябват 10, покажи ми едно единствено изследване което доказва че слънчевия потенциал за българия е нещо различно между 1200 и 1400 киловатчаса в зависимост от местоположението. Благодаря предварително.
  • #26
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 24: 1300 кВч от от кВ инсталирана мощност в БГ са по-скоро мит! Може би в части от Южна БГ. Виждал съм поне 10 обследвания не надхвърлят 1100 и то теоретични. Германия въпреки напреки на огромните инвестиции през 2022 г реално са с 0 ръст. 0 слънце/вятър Х 1 солар все още си е 0 ток ;) Чили е със срив на производството на литий, а акциите на минните компании за литий са само надолу и никой не иска да инвестира в тях - значи няма да има количествен ръст и в добива. АБЕ УСПЕХ. Душа идва!
  • #25
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Солара е хубаво нещо но пак опира до батерии. Лесно ще минем на 100% слънчев ток. Но през нощта какво правим? Зимата като една седмица е облачно какво правим? Без батерии е безмислен. А за да можем да изкараме цялата система на батерии за 1-2-3 дни трябват невероятни количества.
  • #24
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Ш'Минтирит ( преди 1 година )
    А бе шментири, можеш ли да сметнеш от един гигават инсталирани фотоволтаици колко тераватчаса се добиват годишно, да видим колко ги разбираш нещата, защото като ти гледам писанията хич не ги разбираш.И понеже знам че вече трета година не си ми отговорил на този въпрос ще ти отговоря аз. Един тераватчас в Германия и 1,3 тераватчаса в България, в Испания 1,5 терават часа. Това е за 20% КПД на фотоволтаиците. Можеш ли поне да сметнеш, ако КПД на фотоволтаиците стане 30% колко ще е добива?
  • #23
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    И да не забравяме успеха на тия умните и развитите е, че енергийната бедност в Европа стигна 50 милиона ДОМАКИНСТВА, а полудяла Европа задлъжня с близо 1 ТРИЛЛИОН евро само за половин година да излива спасяване на енергетиката - както казах: Успех! Студения душ идва!
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 20 ( преди 1 година )
    Какво колко дава като ти пиша какъв е дяла в използвания ток като цяло