IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Stellantis: Китайските коли са заплаха за Европа

Карлос Таварес поиска промени в търговската политика на ЕС

Изпълнителният директор на Stellantis - Карлос Таварес, определи китайските автомобили като „заплаха за Европа“. По време на изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас ръководителят на транснационалната корпорация прогнозира „ужасна битка“ с китайските автомобилни производители и поиска помощ от политиците.


BYD


Таварес посочи, че разликата в цените между европейските и китайските електрически превозни средства е значителна, а с настоящите разпоредби на ЕС традиционните марки автомобили на Стария континент няма да могат да удържан експанзията на новодошлите от Китай.

„Всичко зависи от местните политици, които трябва да помогнат на европейските производители на автомобили. В противен случай автомобилната индустрия в региона ще претърпи същата съдба като европейската соларна индустрия. Това е много мрачен сценарий и не бива да става така“, каза шефът на Stellantis.

Таварес изчислява, че заради европейския режим за регулиране емисиите от електрическите превозни средства, произведени в региона, са с около 40% по-скъпи от тези в Китай. И ако нищо не се промени, при това бързо, европейската средна класа ще премине към китайски автомобили.

Ръководителят на Stellantis вижда два начина - открита конкуренция с „китайците“, която е изпълнена с „непопулярни решения“ (съкращения на работни места и преместване на фабрики) или „реиндустриализация“ на Европа с възстановяване на загубени индустрии и вериги за доставки.


0 от 500
  • #22
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Владимир ( преди 1 година )
    Решението е лесно намаляте цените и готово защото иначе хората немогат да си позволят нов автомобил. Ако не ще караме китайски и без това имат повече екстри.
  • #21
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма страшно. Европа ще продължи да произвежда автомобили, може да са китайски, но made in Europa.
  • #20
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Общо взето ( преди 1 година )
    Китайските коли са заплаха за Европа, защото са по-добри и по-евтини
  • #19
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 18: И коя кола, марка не се разваля Мерцедес, БМВ, Ауди, Хонда, Тоиота, Нисан, Рено, Пежо, Фолксваген, Опел, Форд, Волво, Ситроен, Шкода, Дачия, Сеат, Лада, Москвич Хюндай, Киа, Сааб, Мини Купър? Коя марка не се разваля?
  • #18
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Да ви осветля: ( преди 1 година )
    Не си купувайте ФИАТ,защото ще ви е яд.
  • #17
    12 rate up comment 1 rate down comment
    ха ха ( преди 1 година )
    Ами защитете си високите цени с качество. Както гласи поговорката скъпото винаги излиза по-евтино, което към днешна дата не е вярно. Сега мотото е имал си дал си.
  • #16
    18 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ами създавайте ги тези вериги за доставка, ама от 30 години сте клиенти на китайски фабрики, които събраха опит и технологии и ще ви гърбят яко.
  • #15
    11 rate up comment 3 rate down comment
    До 13 ( преди 1 година )
    Така е голяма заплаха е но запада обединен все още е много по-силен а както пишеш и Китай има проблеми. Мнозина може да не знаят но примерно дори комунистически Виетнам има по-близки отношения със САЩ отколкото с Китай с когото имат война през 1979г и има претенции към водите им. Индия и Виетнам вече значително изпреварват растежа на Китай дори при електромобилите и не са за подценяване дългосрочно даже виетнамците Vinfast вече имат първи доставки на електромобили в САЩ и планират и в Европа..
  • #14
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е той г-н Тавареш вдигна цените до небето на посредствените си автомобили, и печели същото от много по-малко продадени бройки, пък после се жалва че щял да си загуби пазарният дял и да фалира. Ами много ясно че точно това ще стане. Бъдещето е на този който продава масови електрически коли на цена по-малка или равна на текущите масови бензинки/дизели. И който го направи ще фалира останалите пък бил той китаец, африканец или ескимос. С колите в момента се случва същото като с телефоните.
  • #13
    11 rate up comment 7 rate down comment
    TTT ( преди 1 година )
    Китай е заплаха за целия свят. Вече има тенденция за изтегляне на производствата към Европа или други страни. Китайците имат самочувствие, че ще властват на целия свят. Едва ли има по-подли империалисти от тях. Системата на наблюдение, социалният скоринг са реалност в Китай и не се отличават от най-мрачните дистопии. За щастие на свободния свят китайците има сериозни икономически проблеми, особено дългова криза на вътрешния пазар, несъбираеми кредити към африкански и азиатски страни и тнт.