IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 причини защо бензинът ще остане скъп още дълго

Политическите игри и уж неминуемата Зелена сделка саботираха добива на петрол за години напред

Искате ли един безплатен и доказано полезен инвестиционен съвет? Никога не се опитвайте да предвидите цената на петрола. Основният ни източник на енергия упорито отказва да се подчинява на пазарни закони и на икономическа логика. Може би защото, както охотно признаваше Ти Буун Пикънс, един от най-големите познавачи в тази област, при него "не съществува такова нещо като свободен пазар".
   
     
петрол, бензин, цени
    
        
А Дан Дикър, легендарен трейдър на Нюйоркската борса, казваше така: "Петролът е калпава инвестиция, защото всъщност изобщо не е инвестиция. Той е по-скоро облог, с прикачена към него тиктакаща бомба".

Днес, когато добрата стара петдесетачка ще ви осигури едва около 15 литра на бензиностанцията, всички се надяват високите цени на суровия петрол да вървят към края си. Но колкото и непредсказуеми да са те, почти всички фактори сочат в обратната посока - горивата ще останат скъпи много по-дълго, отколкото ни се иска. Ето основните фактори, които движат този пазар.
    
       
11 ключови факта за цените на петрола (ГАЛЕРИЯ):


    
* Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 143 / 2022
  
    

0 от 500
  • #22
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 20 ( преди 1 година )
    Точно обратното е. Можеш да отвориш сайта на ЕСО и да гледаш както производството и потреблението в реално време, които се отчитат през няколко секунди, така и графиката на потреблението по часове в денонощието за няколко дни напред и назад. Пикът е от 12:00 до 22:00 часа като потреблението започва да расте още в 7:00 когато слънцето си пече. А подово се ползва през зимата, когато ти казах, че ще се ползват тецовете. Пуска се когато е е евтин тока, за да се акумулира топлинната енергия.
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 17 ( преди 1 година )
    А ТЕЦ Варна какво е бе, експерт :D
  • #20
    5 rate up comment 1 rate down comment
    до 20 ( преди 1 година )
    Твоето не е мелница, а сито :D ВЕИ произвеждат ток в часове, когато потреблението е ниско. Няма ги никакви, когато потреблението е високо - примерно вечер, когато цяла Европа пуска подовото, печката и телевизора. Ако ще и 100 гигавата нови мощности да се инсталират, без технологии за съхранение те могат само да създават проблеми. Технологиите за съхранение са скъпи и разчитат на дефицитни суровини и материали. Сигурно ще се намерят решения, но няма да стане от днес за утре, и няма да е eвтино
  • #19
    6 rate up comment 1 rate down comment
    истината ( преди 1 година )
    Бензина е скъп щото в БГ му лепят 100 % данък и акциз. Ако премахнат това облагане бензина ще падне на половин цена. Същото е положението и при дизела.
  • #18
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Е така де ( преди 1 година )
    "И когато има слънце, а потреблението е ниско, се чуди къде да го дява тоя ток. Германия доста пъттрябваше да плаща на Полша, за да им взима възобновяемия ток и да не се претоварва мрежата. Пък ти си приказвай..."Дори не се усещаш, че наливаш вода в моята мелница и доказваш моята теза. Нали точно това обяснявах - защо цените на тока не могат да останат постоянно високи - защото хората ще инвестират в собствено производство, и цените на тока ще паднат дори до отрицателни цени.
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 14 ( преди 1 година )
    Аз съм се интересувал, а ти? Имаме ли газови пикъри, ако въобще знаеш какво е това? Те отговарят за баланса на системата, а не газовите когенератори на топлофикациите, които работят с почти постоянна мощност през цялото денонощие. Знаеш ли колко е консумацията на България през нощта, когато не пече слънце? Като събереш базовите мощности -АЕЦ Козлодуй, топлофикационните и заводските централи, които имат обща мощност около 2,5 гигавата, колко остава да осигурят ВЕЦ и ПАВЕЦ?
  • #16
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 12 ( преди 1 година )
    Да не твърдиш че 100% от запасите и от мините вече са разработени и вече няма къде да се правят нови мини, няма да има нови преработвателни предприятия и добивът на тези материали ще остане константа вовеки веков? Наистина ли искаш да излезеш толкова наивен? Производството се увеличава всяка година и само от инвестициите зависи колко бързо ще расте през следващите години, защото разработването на нова мина отнема от 3 до 8 години.
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ще дам един пример. Миналата година цените бяха паднали до 100 евро за киловатчас батерия от старите, а в момента са над 130 евро за новите 46 80 батерии на Tesla. Старите батерии имаха 2000 цикъла живот. Тоест един техен цикъл струваШЕ 5 евроцента. Един цикъл от новите по скъпи батерии струва 1,3 евроцента.Тоест към цената, на която си купил киловатчас енергия, трябва да добавиш 10% загуби плюс 10 стотинки при старите батерии или 2,6 стотинки при новите. Скъпото излиза по-евтино!
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Измисляш си някакви паралелни вселени :D Поинтересувай се какво става ПАВЕЦ Чаира, какъв е общият капацитет на ВЕЦ в БГ (дори и в не сушава година. Твърдението, че нямаме централи на газ, дори няма да го коментирам. А как Европа ще ни купува тока от ВЕИ... Нали и Европа има същите ВЕИ! И когато има слънце, а потреблението е ниско, се чуди къде да го дява тоя ток. Германия доста пъттрябваше да плаща на Полша, за да им взима възобновяемия ток и да не се претоварва мрежата. Пък ти си приказвай...
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    1-n ( преди 1 година )
    щото требва да се папка, нема такъв пладнешки грабеж!