IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лудост: цената на петрола стана отрицателна

Продавачите на американски WTI плащат на клиентите по 37 долара за барел

Икономическият срив заради коронавируса роди небивал абсурд: в САЩ петролът за пръв път в историята достигна отрицателни стойности. С отварянето на борсовата търговия в Америка фючърсите върху сорта WTI (West Texas Intermediate) първо паднаха до около 5 долара, после до 1 долар, и накрая прекрачиха границата на отрицателните стойности. Към 21:15 българско време на 20 април барел WTI се продаваше за -22 цента, тоест продавачът плаща на купувача, за да го отърве от количествата. Към 22:20 цената вече бе -37.45 долара на барел.


петрол, WTI, рекорд

Капацитетът за съхранение на петрол в Америка е пред изчерпване

До това удивително развитие се стигна заради извънредните мерки срещу коронавируса, блокирали промишлената активност. Това намали драстично потреблението на петрол, оставяйки производителите със свръхколичества и без възможност да ги складират.

Вторият фактор е ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, два от трите основни производителя в света, която смъкна драстично цените от началото на годината. Това накара много производители да търсят възможности за съхранение на количества в очакване на по-добри цени в бъдеще. Само за две седмици количествата в Къшинг, най-голямата складова база за WTI в САЩ, се удвоиха до 55 милиона барела. Максималният капацитет е 76 милиона.


петрол, WTI, рекорд

Повечето анализатори бяха втрещени от развитието на търговията в САЩ, макар че се очакваше спад

Другият основен петролен бенчмарк, европейският Brent, се търгува за 26 долара барела, като поевтиня през деня с около 5 на сто.
20 април е най-лошият ден в цялата история на американската петролна индустрия, коментира Fortune.

"В краткосрочен план няма какво да предпази физическия пазар от по-нататъшен срив", коментира Майкъл Тран, управляващ директор в RBC Capital Markets, пред Financial Post. "Рафинериите отвърлят все по-големи количества суров петрол и северноамериканските възможности за складиране са препълнени. Пропадането ще продължи до самото дъно, или докато Covid-19 си отиде, едно от двете, но засега по-скоро изглежда първото".


 

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Руснаците са много зле горките , още януари им предложиха да намалят добива, за да не се стигне до това полужение ,но те нали са финансови капацитети , сега и без пари да го дава -никой го не ще. Рафинериите отказват да работят за да не се достигне до пренасищане на пазара и затова спада по бензиностанциите не е пропорционален.
  • #5
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    От 20 хиляди пътнически и товарни самолета на планетата, на земя в момента да около 14 хиляди. Петролодобивът е фира, но пък въздухът не е бил толкова чист от 2 века насам! СУПЕР!
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    хубаво е да четеш и други източници преди да пишеш глупости на никой не му пука за гретатака че палим палим https://youtu.be/SEAnkx8rTdw
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    ( преди 3 години )
  • #2
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Лудетина ( преди 3 години )
    Мога да потвърдя! Напълних 50 литра нафта на ОМВ и ми дадоха двайсе кинта! Яд ме е, че нямам по-голям резервоар!
  • #1
    13 rate up comment 3 rate down comment
    в БГ-то обаче ... ( преди 3 години )
    що-годе нормалния бензин 100 октана или т.нар. "премиум" дизел няма да слязът под 2лв/л! сметайте ...